Successos

successos

Fan detonar una bomba trobada en una obra al Port de la Selva

La Guàrdia Civil va dur l'artefacte a la base de Sant Climent perquè es neutralitzés sense perill

Especialistes del grup de desactivació d'explosius de la Guàrdia Civil (Gedex) van fer detonar ahir a la base militar de Sant Climent Sescebes la bomba de la Guerra Civil trobada al Port de la Selva. Dimarts, un veí va localitzar l'artefacte enterrat mentre feia treballs en una parcel·la de la zona de l'Arola. Immediatament, va alertar la Guàrdia Civil de Roses. Una patrulla es va desplaçar fins allà i, després de comprovar que es tractava d'un projectil, el van enterrar i van alertar els especialistes. Dimecres, experts vinguts de Barcelona van traslladar el projectil fins a la base militar de Sant Climent Sescebes, on van destruir l'espoleta i la càrrega explosiva de l'artefacte. Els especialistes conclouen que es tractava d'una bomba d'aviació SC50 alemanya, de les que es denominen vulgarment negrillas. Tenia una longitud de 67 centímetres sense cua estabilitzadora i un diàmetre de 20. La càrrega explosiva que duia era trilita.

Les troballes d'artefactes explosius llançats o abandonats durant la guerra són habituals a l'Alt Empordà. Molts d'aquests explosius han estat trobats al mar, on els van llançar els avions republicans al final de la Guerra Civil quan es retiraven. Per exemple, el mes de setembre, un banyista va descobrir un obús al mar a la platja de l'Alguer, a Llançà, i quan els especialistes dels GEAS van fer una inspecció van trobar un altre artefacte. Tots dos es van fer explotar de forma controlada dins de l'aigua després de desallotjar la cala i muntar un perímetre de seguretat a la costa. A la platja de l'Alguer, el 2009 ja s'hi van trobar 45 projectils més, que també es van fer explotar de manera controlada. I el 30 d'agost passat també es va fer esclatar una mina de la Segona Guerra Mundial a prop de la cala Tamariua, al Port de la Selva.

LA XIFRA

67
centímetres
de llarg feia la bomba trobada al Port de la Selva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia