Successos

tribunals

judici per frau

Un agent deslleial de Platja d'Aro s'enfronta a tres anys de presó

El policia va reclamar una indemnització a l'Ajuntament per lesions en una caiguda en acte de servei que no va existir

Les càmeres demostren que no va ensopegar amb cap rajola com deia

Mossegar la mà que et dóna el menjar. És com la saviesa popular defineix la deslleialtat més punible. Un policia local de Platja d'Aro, José Antonio Expósito Rodríguez, s'enfronta a una petició de pena de tres anys de presó que li demanen el fiscal i l'Ajuntament de Platja d'Aro, que consideren que la deslleialtat envers l'administració que li paga el sou és un flagrant delicte d'estafa del Codi Penal. Una estafa que Expósito hauria enginyat de manera ben planificada (amb còmplices i tot) per estafar prop de 9.000 euros.

Els fets es remunten al 2013, quan l'agent Expósito va presentar una demanda de reclamació patrimonial a l'Ajuntament per reclamar uns diners (primer 1.862 euros, que després es van convertir en 6.185) per unes lesions que acreditava que s'havia fet el 5 de juliol del mateix any a un quart de quatre de la tarda, davant mateix de la seu de la policia local. El demandant deia que, per culpa del mal estat de les rajoles de la vorera, ell, mentre anava del cotxe patrulla fins a la seu, es va entrebancar i va anar a petar contra un arbre. Per aquestes lesions accidentals, Expósito va cobrar 2.599 euros de la mútua.

Expósito va acompanyar la demanda del testimoni de dos homes (José Camúñez Pérez i Manuel Martínez Cáceres), que van declarar en l'expedient de la reclamació patrimonial i van assegurar que passaven per davant de la policia just en el moment en què Expósito s'entrebancava i que havien vist com es clavava la trompada.

Demanda

Expósito va presentar la demanda de reclamació patrimonial quan havien transcorregut més de quatre mesos de la caiguda, quan les imatges del dia de l'accident captades per les càmeres que agafen l'accés a la seu policial normalment ja estarien esborrades –es guarden 30 dies– per les imatges successives.

Però eren esborrades les imatges. Algú amb bona visió policial, quan va saber que Expósito agafava la baixa per un accident laboral, les va guardar per si s'havien de menester més endavant. I la va clavar, perquè les imatges són ara la clau de l'acusació, ja que desmunten la versió del demandant. A les imatges, incloses en la causa, es veu com Expósito va del cotxe a la seu de la policia sense entrebancar-se i com després surt de la comissaria i es posa a fer un seguit de fotografies al cotxe i als entorns. I després torna a entrar. No ensopega cap vegada. Les càmeres també enregistren els cotxes que circulen davant la comissaria a l'hora en què Expósito assegurava que havia caigut i tots passen de llarg. Cap s'atura. Enlloc apareixen els testimonis que van afirmar que havien vist com queia i en cap imatge es veu ningú que auxiliï cap accidentat a la vorera.

De la valoració de tota la prova i el visionat de les imatges, el fiscal Victor Pillado arriba a la conclusió que el policia Expósito es va confabular amb els falsos testimonis José Camúñez i Manuel Martínez per estafar l'Ajuntament a través de la reclamació patrimonial. Els considera tots tres autors d'un delicte d'estafa i demana que siguin condemnats a tres anys de presó. I per al policia també demana també una pena de tres anys d'inhabilitació per a l'exercici de la feina policial. L'Ajuntament de Platja d'Aro, que exerceix l'acusació particular a través del lletrat Carles Monguilod, demana la mateixa pena d'acord amb els mateixos arguments. Les acusacions també reclamen que en matèria de responsabilitat civil, Expósito, indemnitzi a la mútua d'accidents de treball i malalties professionals, amb 2.599, 98 euros, la quantitat que li van pagar derivades del seu suposat accident laboral.

Per fer front a la responsabilitat civil, el fiscal demana que el jutjat dipositi una fiança amb prou diners per fer front a les responsabilitats pecuniàries que se li puguin imposar.

José Antonio Expósito continua treballant com a policia local a Platja d'Aro i l'Ajuntament està pendent que el cas arribi a judici i, si Expósito acaba condemnat, es preveu obrir-li un expedient sancionador per falta molt greu.

LA DATA

27.12.13
Expósito
va presentar una reclamació patrimonial a l'Ajuntament pel mal que es va fer en la suposada caiguda.

LA XIFRA

6.185
euros
reclamava a l'Ajuntament per les lesions que es va fer en un presumpte accident laboral.

LA DATA

05.06.13
És la data
en què, segons l'agent Expósito, va caure per culpa de les rajoles i es va lesionar estant de servei.

El mateix policia, expedientat per l'esvalot en un bordell de Calonge

José Antonio Exposito, l'agent 1017 , de la Policia Local de Platja d'Aro, ja va ser objecte d'expedient administratiu per uns fets que es remunten a l'any 2005, per uns aldarulls que va protagonitzar, fora de servei, però mig uniformat en un prostíbul de Sant Antoni de Calonge. La matinada del 4 de maig del 2005, Expósito era al bordell El Avión, amb l'uniforme de policia per sota i un jersei de paisà al damunt, i va tenir una enganxada amb els responsables del local que pretenien cobrar-li les copes, quan el policia havia entès que estava convidat a les copes. Es va aixecar un aldarull que va requerir la presència d'agents uniformats, amb qui Expósito es va encarar. Expósito que havia marxat abans de la feina perquè deia que es trobava malament, va intentar justificar la seva presència davant dels mossos dient que li havia arribat una confidència que apuntava que al bordell hi tenien una menor que feien prostituir per la força. Una situació que no es va poder comprovar que fos certa i tampoc hagués sigut competència d'un municipal de Platja d'Aro, investigar un bordell de Calonge. Quan l'Ajuntament de Platja d'Aro va tenir constància de la implicació d'un policia del seu cos en l'aldarull li va obrir un expedient sancionador per diverses faltes greus i el va suspendre cautelarment de sou i feina per un període de tres mesos, que posteriorment va voler prorrogar. El policia va presentar recurs en considerar que se li havia comunicat la pròrroga de l'expedient fora de termini, quan aquest ja havia caducat. El cas va acabar al jutjat contenció de Girona que va donar a la raó a l'Ajuntament. Però Expósito va fer recurs al TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) que va revocar la pròrroga de l'expedient per aquest defecte de forma. De manera que va el policia va sortís indemne de tot el procediment i va continuar al seu lloc de treball. Quan va rebre la resolució del TSJC va atribuir a l'expedient a una persecució injusta incitada per l'alcalde Joan Giraut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia