Successos

Dues cuidadores, absoltes de prendre diners a una anciana

La sentència conclou que no van buidar els comptes de la dona, de Figueres, perquè no van retirar més diners dels que necessitava per cobrir les seves despeses

S'enfrontaven a quatre anys de presó

L'Audiència de Girona ha absolt Teresa Serra Costa i Isabel Calvo Moreno, les dues cuidadores que van ser jutjades el novembre passat per haver-se apropiat presumptament de diners i joies d'una veïna de Figueres. Estaven acusades d'haver agafat més de 72.000 euros de l'anciana que cuidaven, així com de vendre's part de les seves joies. Per aquests suposats fets, s'enfrontaven a penes de fins a 4 anys i 10 mesos de presó i a pagar una multa de 1.680 euros per un delicte continuat d'apropiació indeguda i un altre de furt. I, en matèria de responsabilitat, les acusacions reclamaven indemnitzacions per valor de 72.920,29 euros.

Serra era amiga de l'anciana des de joves i Calvo era la seva perruquera. Segons recull la sentència, les dues dones feien companyia a l'anciana i tenien cura d'ella, ja que l'única família que tenia era una neboda amb la qual gairebé no tenia relació. Fins al setembre del 2011 l'anciana portava personalment la seva economia domèstica i s'encarregava de cobrar mensualment un xec amb les seves rendes o treia diners del banc per sufragar les seves despeses. A partir d'agost, però, va tenir un deteriorament cognitiu i li van diagnosticar demència. Per això, les cuidadores es van encarregar de gestionar-li els comptes entre el setembre del 2011 i el març del 2012, quan li van nomenar un defensor judicial que va iniciar el procediment d'incapacitació de la dona i va posar una denúncia perquè va detectar moviments bancaris estranys i va trobar una caixa forta buida i forçada a casa de l'anciana.

Després d'escoltar la versió de les acusades, defensades pels lletrats Olga Carbonell i Francesc Ullastre, i d'analitzar les proves, el tribunal conclou que no ha quedat provat que durant aquest període les acusades fessin extraccions de diners superiors al que necessitava la dona per cobrir les seves despeses. De fet, assenyalen que Serra i Calvo han donat una versió dels fets “versemblant i persistent” i que les acusacions de la fiscalia i de l'acusació particular es basen en “meres presumpcions”.

El tribunal ressalta que els diners trets dels comptes de l'anciana no són excessius. De fet, l'únic moviment sospitós és la retirada de 15.000 euros a principis d'agost del 2011, però la sentència argumenta que aquest reintegrament no es pot atribuir a les acusades perquè aleshores encara no tenien signatura autoritzada per treure diners del compte. “No pot presumir-se que l'entitat bancària entregués una suma de diners tan important a algú que no és titular del compte ni està autoritzat per operar-hi”, exposa el tribunal.

Fiscalia i acusació particular també sostenien que les dues dones s'havien quedat joies de l'anciana i, fins i tot, n'havien venut alguna. La sentència dona credibilitat al relat de les acusades, que van explicar que algunes joies havien estat un regal de l'anciana i que altres senzillament les guardaven a petició d'ella.

Un altre assumpte sospitós va ser l'aparició de la caixa forta forçada i buida a casa de la dona. El tribunal, però, apunta que aquest fet va quedar “aclarit” al judici perquè un testimoni va relatar que va obrir la caixa amb una radial seguint les instruccions de l'anciana, que havia perdut la clau. Per tot això, l'Audiència té “seriosos dubtes” sobre els fets atribuïts a les acusades i les absol. La sentència no és ferma i es pot recórrer davant el Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia