Successos

Violència de gènere

nou assassinat

Un home amb una ordre d'allunyament mata a Santa Perpètua l'excompanya

La víctima, de 34 anys i mare de cinc fills, havia denunciat diversos cops l'agressor

L'Ajuntament compareixerà com a acusació particular

Dol a Santa Perpètua de Mogoda pel segon crim masclista de l'any a Catalunya. Una dona de 34 anys va morir dimarts a la nit a mans del seu excompany, de 54, que tenia una ordre d'allunyament en vigor des del novembre. Minuts després que un testimoni alertés de la presència d'una dona estesa en un aparcament de Santa Perpètua amb una ferida d'arma blanca i que tant Mossos com el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) es desplacessin al lloc dels fets sense poder fer res per ella, el presumpte autor del crim es va lliurar al complex central dels Mossos d'Esquadra a Sabadell i va ser detingut per un delicte d'homicidi dolós.

Segons fonts municipals, la víctima, mare de cinc fills, era una treballadora de l'empresa de la neteja del municipi des de l'any 2012 i s'encarregava del servei a l'escola Santa Perpètua en el torn de nit, que acabava a dos quarts de dotze, moment en què el també veí de Santa Perpètua hauria aprofitat per atacar-la. Inicialment, el jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, que estava de guàrdia, va obrir diligències del cas, però amb la previsió d'inhibir-se davant del jutjat de violència.

La dona havia denunciat als jutjats el presumpte homicida diversos cops. Segons fonts judicials, el jutjat de violència sobre la dona de Sabadell havia obert un procediment el setembre de 2016 que es va arxivar perquè com que no hi havia testimonis la fiscalia no el va poder tirar endavant. Ningú no hi va presentar recurs. A més, hi havia dos judicis pendents, al jutjat penal número 4 de Sabadell, pels delictes d'amenaces i d'incompliment de mesures cautelars, coaccions i obstrucció a la justícia. S'havien de fer a l'abril i al juny i van comportar una primera ordre d'allunyament de 500 metres, vigent des del novembre passat, que es va haver d'ampliar a 1.000 metres al gener. En declaracions ahir als mitjans, abans de la subcomissió del Congrés per a l'estudi d'un pacte d'estat contra la violència de gènere, la fiscal de sala delegada per a la violència sobre la dona, Pilar Martín Nájera, va fer autocrítica i va dir que en aquest cas hi havia hagut “una deficient actuació i resposta judicial”.

Vora dues-centes persones, entre familiars, veïns, amics i treballadors de l'Ajuntament, es van concentrar ahir a Santa Perpètua per fer un minut de silenci. El gerent de l'empresa pública de neteja, Jaume Garcia, va assegurar que la plantilla estava “commocionada i trasbalsada”. L'alcaldessa, Isabel Garcia, va anunciar que el consistori compareixerà com a acusació particular. “Vivim el fet cruel de la violència masclista. Ens han assassinat una dona que deixa una família i unes criatures. A les dones les volem vives al nostre costat i farem totes les accions que facin falta per lluitar contra aquesta xacra”, va assegurar. L'Ajuntament va decretar un dia de dol i es va oferir a acompanyar a la família.

LA FRASE

Vivim el fet cruel de la violència masclista, l'assassinat una dona que deixa una família
Isabel Garcia
alcaldessa de Santa Perpètua

LA XIFRA

2
són
les dones mortes aquest any a causa de la violència masclista. El primer cas va ser a Súria al principi de febrer.

Mostres de dol i de condemna

Les mostres de condemna i de dol es van repetir durant tot el dia d'ahir. Els alcaldes del Vallès Occidental, que ahir van participar en el consell d'alcaldes del Consell Comarcal, van fer un minut de silenci. De la Generalitat, la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Teresa M. Pitarch, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, van condemnar els fets. “Són fets que com a societat no ens podem permetre”, va assegurar Jané. CCOO Catalunya va lamentar la mort de la dona, que n'era afiliada, i va fer una crida“perquè d'una vegada per totes la violència contra les dones sigui definitivament eradicada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia