Successos

Suplanten ICL a la xarxa i demanen perdó en nom seu per contaminar

Un nou compte de Twitter amb el nom d'ICL Iberia difon un vídeo

La firma minera ha emprès accions legals

L'empresa minera Iberpotash (ara anomenada ICL Iberia Súria i Sallent) va denunciar ahir que l'havien suplantat a les xarxes socials. En concret, a Twitter i a YouTube, on uns activistes van penjar un vídeo en el qual demanen perdó en nom de la multinacional per “haver contaminat i salinitzat pous i fonts” i per “haver vulnerat els drets humans”, ja que vinculen l'empresa amb els “exèrcits d'Israel i dels Estats Units”.

Fonts de l'empresa van confirmar ahir a aquest diari que havien denunciat “la suplantació” a les instàncies pertinents i van assegurar que emprendran mesures legals, ja que el compte de Twitter creat pels activistes és molt similar a l'original.

El que van fer els autors –que no s'han donat a conèixer– és el que s'anomena un fake, és a dir, van fer un compte de Twitter fals amb la voluntat de fer-lo passar per l'autèntic, o si més de confondre en un primer instant els lectors. Així, van un crear un compte amb el nom d'Un gran dia, però amb l'usuari @ICLIberia (molt similar a l'autèntic, que porta la i d'Ibèria en minúscules) i hi van incorporar també el logo oficial de l'empresa. Des d'allà, ahir al matí van llançar el vídeo. A primer cop d'ull, semblava que l'hagués publicat la mateixa empresa, si bé un cop dins l'enllaç de YouTube els autors avisen que es tracta d'un “fake basat en fets reals”. Al final de la cinta, també s'especifica que no es tracta de cap vídeo corporatiu d'ICL. Les imatges van córrer com una reguera de pólvora per les xarxes socials i a la tarda els autors del compte van fer una piulada en què subratllaven que aquell no era un perfil corporatiu d'ICL. Tot i això, no van treure el logo oficial del compte.

Quatre minuts

En el vídeo, d'uns quatre minuts, una veu en off assegura que “avui és un gran dia” perquè l'empresa vol donar resposta “a la sentència [sobre el runam salí del Cogulló] i al territori” al qual es deu, una terra “amb pous i fonts salinitzades”. I demana “disculpes” perquè (diuen): “[Segons les imatges] som responsables d'haver proporcionat un dels nostres productes, el fòsfor blanc, als exèrcits d'Israel i dels Estats Units”, que el van fer servir “per fabricar bombes amb les quals es va atacar la població civil”.

La mateixa veu explica que, a partir d'ara, l'empresa actuarà d'una altra manera, encara que el fet de “respectar els drets humans” i el medi ambient suposi “un menor rendiment econòmic”.

Fonts de l'empresa Iberpotash van recordar ahir que els comptes oficials de la firma a Twitter són dos: @iberpotash i @ICLiberia.

LA XIFRA

2.076
visualitzacions
s'havien fet del vídeo al canal fals de YouTube anomenat ‘ICL Un gran dia' fins a les nou del vespre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia