Successos

Successos

El jutge vincula el clan de l'Empordà amb el crim de Tots Sants de Figueres

Sosté que el tràfic de drogues va generar enfrontaments entre les famílies gitanes Gabarre i Cortés per assolir el control del negoci l'any 2013

El titular del jutjat d'instrucció número 6 de Figueres vincula el clan de l'Empordà desarticulat dimarts amb el crim de Tots Sants al cementiri de Figueres l'any 2013. En la interlocutòria que decretava ahir l'empresonament de 13 dels 32 detinguts, el jutge reforça la seva decisió defensant que el clan Capirote, de la família Cortés, havia tingut enfrontaments amb altres famílies gitanes de la zona per qüestions relaciones amb el tràfic de droga. Bàsicament pel control de la producció i venda de droga a la zona. Un dels fets més greus, segons detalla el jutge, va tenir lloc l'1 de novembre del 2013 fora del cementiri de Figueres, on Juan Fernández Cortés, àlies Shin Chan o Sevilla, i Vicente Fernández Cortés, àlies Sioux, van actuar conjuntament per matar Santiago Gabarre Sarrailh. Aquests fets es jutjaran a l'Audiència de Girona al juny, quan els sospitosos s'enfrontaran a una pena de 23 anys de presó per a tots dos per un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes.

Però aquest és un del reguitzell d'investigacions que els Mossos d'Esquadra ja havien realitzat al clan Capirote des del 2013 fins a l'actualitat. Entre aquests diligències hi ha referències a casos de tràfic de drogues, amenaces, possessió d'armes i defraudació del fluid elèctric.

Segons la mateixa interlocutòria del jutge de Figueres, dirigien el clan desarticulat dimarts Indalecio Cortés Santiago, àlies Juaneque, i els seus fills Juan Cortés Heredia, àlies Dientes, i Carlos Cortés Heredia, àlies Perrera. A partir d'aquesta estructura piramidal es desplegava un seguit de persones relacionades amb l'organització, la gran majoria familiars. Des del jardiner que s'encarregava del cultiu de les plantes fins als vigilants que, armats, controlaven les finques; o els transportistes que distribuïen la marihuana arreu de l'Estat espanyol i francès. També tenien un agent immobiliari que s'encarregava de trobar finques i terrenys que compraven per expandir el negoci i, també, per blanquejar els diners provinents del tràfic de drogues. Segons la investigació dels Mossos d'Esquadra, el clan estava preparat per fer el salt a ser una mena de multinacional de la droga.

LA XIFRA

13
dels 32 detinguts
van ingressar ahir a la presó per odre del jutjat d'instrucció número 6 de Figueres.

La defensa demanarà la llibertat

Els advocats dels principals encausats, Carles Monguilod, Jordi Gimbernat i Joaquim Bech de Careda, ja van avançar ahir que tenen previst presentar un recurs a l'Audiència de Girona per sol·licitar la llibertat dels empresonats. Fonts del despatx Monguilod asseguren que han estudiat amb deteniment la documentació aportada a la causa i que dilluns tenen previst presentar la petició de llibertat basant-se en el fet que els investigats no fugiran, ja que tenen arrelament, i que es presentaran quan el jutge o les parts ho requereixin. Per la seva banda, Bech de Careda defensa que hi ha dues famílies implicades en el cas i que una d'aquestes no està vinculada amb el tràfic de marihuana. L'advocat confia que l'Audiència de Girona els deixarà en llibertat perquè, d'una banda, tenen arrelament al territori i no intentaran fugir i, d'una altra banda, alguns també tenen problemes de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia