Successos

trànsit

balanç d'accidents

La Selva concentra l'accidentalitat greu i mortal

El 47% de les víctimes mortals de la demarcació per un accident de trànsit el 2016 es van registrar en aquesta comarca

Al Ripollès, en canvi, ningú va perdre la vida a la carretera

L'Alt Empordà, amb nou morts a la carretera, se situa en segon lloc

La Selva és la comarca gironina on hi va haver més víctimes mortals i més ferits de gravetat el 2016 en vies interurbanes. El 47% de les víctimes mortals es van registrar en aquesta comarca i també el 33% dels ferits de gravetat. Segons les dades del Servei Català de Trànsit (SCT), en aquesta comarca van morir 16 persones, 13 més que durant el 2015. Això representa una variació de més del 400%. Pel que fa als ferits de gravetat, n'hi va haver 56, gairebé el doble que l'any 2015, quan se'n van registrar 29.

En la segona posició de mortalitat a la carretera, se situa l'Alt Empordà, amb nou persones que hi van perdre la vida durant el 2016. En canvi, en segona posició pel que fa als ferits de gravetat, hi ha el Gironès, amb 28, molt a prop dels 25 del Baix Empordà, que se situa en tercer lloc.

Pel que fa a l'accidentalitat mortal dins dels municipis, l'Alt Empordà encapçala la llista, amb tres morts el 2016, per sobre de la Garrotxa i la Selva, amb dos. Si tenim en compte els ferits de gravetat, el Gironès està al capdamunt, amb 32 persones que van sortir malparades d'algun xoc a la carretera.

A l'altra banda de la balança, hi ha el Ripollès, l'únic territori gironí on no va morir cap persona el 2016, ni en vies urbanes ni en vies interurbanes.

Segons les dades del Servei Català de Trànsit, l'N-II és la carretera de les comarques gironines que va concentrar més víctimes mortals, vuit en total, si bé cal tenir en compte que set de les quals es van registrar en un únic sinistre, a Pont de Molins, i això té un impacte directe en l'estadística. Una altra dada rellevant és el descens considerable del nombre de víctimes mortals respecte al 2015 a la C-31, on es va passar de set a una. Hi ha deu vies que van concentrar el 65% de la mortalitat a la demarcació. A banda de l'N-II, hi ha una altra carretera principal, l'AP-7, on el 2016 van morir quatre persones. A la C-63, n'hi van perdre la vida tres.

Canvi de tendència

Respecte al 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus de reducció de la sinistralitat, Girona és la demarcació que ha registrat un decrement més important del nombre d'accidents mortals, en concret del 48,5%, i també del nombre de víctimes mortals. Tot i això, cal tenir en compte que en els darrers tres anys la tendència ha canviat a pitjor. L'any 2014 es van comptabilitzar 25 persones mortes, mentre que l'any 2015 el registre ja va pujar fins a les 44. I el 2016 va acabar amb 49 víctimes mortals en accidents de trànsit.

7
joves
van perdre la vida en un únic accident de trànsit l'any passat en un xoc frontal a Pont de Molins.
10
persones
van morir en diumenge, gairebé un 30% del total de víctimes mortals de Girona.
8
persones
van morir a l'N-II, que ocupa la primera posició en el rànquing de carreteres amb més víctimes mortals.
0
morts,
ni en vies urbanes ni en interurbanes, hi va haver al Ripollès, l'únic territori gironí que no en va registrar cap.

De dilluns a dijous, els pitjors dies de la setmana

Òscar Pinilla

Més de la meitat de les víctimes mortals a la zona interurbana (un 53%) durant el 2016 es van registrar en dia feiner entre dilluns i dijous. En el cas dels ferits de gravetat, la dada és similar, atès que un 58% van tenir lloc també entre dilluns i dijous. Ara bé, el diumenge és el dia en què es van registrar més persones mortes (en concret, 10), gairebé un 30% del total de les víctimes mortals de Girona. La meitat de les víctimes mortals i els ferits de gravetat (101 persones) van estar implicats en sinistres que es van produir durant el matí i el 47% de les víctimes mortals a les carreteres gironines es van registrar en sinistres que van tenir lloc a la tarda. Així mateix, destaca la baixa mortalitat en franges nocturnes: quatre persones d'un total de 34 víctimes mortals van perdre la vida en un accident a la nit.

Els dies feiners de dilluns a dijous van concentrar també més víctimes mortals i ferits de gravetat a la xarxa viària urbana de les comarques gironines durant el 2016. El 57% de les persones mortes i ferides de gravetat es van registrar entre dilluns i dijous. Ara bé, el 30% del total de les víctimes mortals en vies urbanes es van registrar en dissabte. El divendres és el dia que hi va haver menys víctimes mortals i ferits de gravetat, amb cap mort i 13 ferits de gravetat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia