Successos

policial

balanç de delictes

Menys fets delictius però més robatoris als domicilis el 2016

A la regió del Camp de Tarragona els fets penals van disminuir l'any passat un 4,58%

Destaca l'increment d'un 2,5% del nombre de robatoris amb força en domicilis i d'un 36% del de les denúncies per abús sexual

Menys fets delictius en el darrer any, però més robatoris amb força en domicilis, més temptatives d'homicidi i més abusos sexuals. En el balanç de seguretat de l'any 2016 a la regió policial del Camp de Tarragona destaca la disminució, d'un 4,58%, dels fets penals; el 2016 se'n van registrar 40.980, contra els 42.949 de l'any anterior. L'evolució durant els darrers cinc anys encara és més positiva, ja que hi ha hagut una reducció dels fets delictius d'un 18,3% respecte del 2012. “Mentre existeixi delicte mai podrem estar satisfets, però les dades són positives”, va explicar ahir el director general de la Policia, Albert Batlle.

Entre les dades negatives hi ha l'augment d'un 2,45% del nombre de robatoris amb força en domicilis, després de cinc anys a la baixa. L'any passat se'n van registrar 3.900. Batlle va insistir en la necessitat de disposar de més mecanismes legals per lluitar contra aquest tipus de delicte, promovent canvis en el Codi Penal. Com a mesura de prevenció, durant el 2016 van dur a terme més de 87.000 identificacions i més de 14.000 controls de pas. Tot i que el robatori en domicili és un dels delictes que més preocupen la ciutadania, no és el més freqüent. El que comporta més atestats és el furt, que l'any passat va registrar un descens d'un 9,53% –es va passar dels 14.119 del 2015 als 12.774.

En un altre àmbit, les agressions sexuals han disminuït, però en el darrer any ha augmentat un 36% el nombre de denúncies per abús sexual; es va passar de les 69 del 2015 a les 94 del 2016. “La gent pren consciència i denuncia més”, segons l'intendent en cap de la regió policial del Camp de Tarragona, Jaume Giné, que va indicar que aquests abusos “es donen sobretot en l'àmbit de la llar”.

Pel que fa als homicidis i assassinats, en nombres absoluts el 2016 se'n van produir cinc, un més que l'any anterior. Es dona el cas que en els cinc homicidis les víctimes eren dones. Les temptatives d'homicidi també s'han disparat, fins a un 136%: 26 casos, contra els 11 del 2015, sobretot per conflictes amb arma blanca.

Quant a la taxa per mil habitants, al Camp de Tarragona hi ha 66,94 fets delictius per cada mil habitants, una xifra que està 4 punts per sobre de la mitjana de Catalunya. Això s'explica, segons Giné, per l'alt nivell de població estacional i per l'atracció turística de la Costa Daurada que fa que durant els mesos d'estiu la població real a les comarques tarragonines sigui molt superior a la població censada.

La distribució dels fets penals al territori mostra com el 85% dels fets són contra el patrimoni (34.644), el 12% contra les persones (4.969) i el 3% són altres fets penals (1.367). Entre les dades més positives destaca el programa operatiu específic del món rural: la tendència dels fets és “clarament descendent” des del 2011, amb una reducció de 150 fets delictius cada any.

D'altra banda, a Catalunya s'han desarticulat 38 organitzacions criminals i només un 3,9% dels fets s'han produït a la regió del Camp de Tarragona.

LA XIFRA

40.980
fets delictius
es van registrar l'any 2016 a la regió policial del Camp de Tarragona, un 4,58% menys que el 2015.

Cinc ‘narcos' colombians, a Reus

I.M

Agents de la policia espanyola, amb la col·laboració del cos de Colòmbia, van detenir a Reus cinc narcotraficants colombians que produïen cocaïna en un laboratori d'una nau industrial. Els agents van comissar 2,5 quilograms d'aquesta droga, diversos productes químics, així com material de laboratori destinat a l'extracció de la cocaïna, un vehicle i 1.335 euros. Les investigacions van començar gràcies a una operació efectuada el 2016 a Colòmbia, on es va desmantellar un laboratori de processament de cocaïna. Els agents espanyols van rebre informació que membres de l'organització de narcotraficants podrien trobar-se a l'Estat espanyol en una instal·lació similar. Després de dur a terme les investigacions oportunes, els policies van comprovar que la xarxa havia enviat un dels seus líders, un cuiner expert en el processament i l'extracció de la droga. Identificats els membres de l'entramat i definides les funcions de cadascun d'ells en l'organització, els investigadors van localitzar un laboratori en una nau als afores de Reus. Finalment , es va procedir a entrar a la instal·lació, on es van trobar diversos estupefaents, alguns dels quals estaven ocults en adob o terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia