Successos

Tribunals

Absolts tres traficants perquè els han vulnerat els drets

El jutge considera que la policia va entrar de “manera irregular” al domicili de Cassà on hi havia més de 400 plantes de marihuana

El fiscal sol·licitava una pena de dos anys i mig de presó

El jutjat penal número 2 de Girona ha absolt tres sospitosos d'haver traficat amb marihuana perquè la policia els ha vulnerat “els drets fonamentals”. En primer lloc, perquè els agents van entrar al domicili sense una ordre judicial i, en segon lloc, perquè la policia no va informar els acusats dels drets que els emparen per llei en el moment de ser detinguts.

Els fets, els quals van ser jutjats fa uns dies, van tenir lloc el dia 12 d'agost del 2015 en un domicili del carrer Raval de Cassà de la Selva. La policia local va informar els Mossos d'Esquadra de les seves sospites que es cultivava marihuana en aquest domicili. Segons considera provat el jutge, els mossos van tocar el timbre i els va sortir la propietària de l'immoble. “Els agents, sense informar-la dels drets que per llei l'emparen com a sospitosa d'un delicte de salut pública, com ara el dret a no declarar, a no confessar-se culpable, a disposar de l'assistència d'un advocat i a negar-se a deixar entrar els policies, li van preguntar simplement si els deixava entrar i si tenia marihuana”, argumenta el jutge. Llavors la dona els va conduir fins a l'habitació on hi havia les plantes. En total, aquell dia la policia va comissar 409 plantes de marihuana en fase inicial de creixement, 25 làmpades, 25 bombetes de 600 W i 25 transformadors elèctrics. A més, segons el jutge, els mossos van registrar i decomissar béns i efectes al domicili sense tenir l'autorització judicial. En una de les habitacions, la policia hi va trobar una parella dormint, que eren la filla i el gendre de la propietària de la casa.

Durant el judici, i assistida per l'advocat Narcís Badosa, la principal acusada va dir que la policia li havia dit que “entrarien tant sí com no”. Sobre la marihuana, l'acusada va dir que tenia problemes econòmics i de salut, i que no s'encarregava de la droga, que ella tan sols “posava la casa”. Els altres dos acusats van assegurar que no vivien allà, sinó a Salt, i que estaven allà pel delicat estat de salut de la mare i sogra, respectivament.

Veient la prova practicada durant la vista oral, i reafirmant la tesi defensada per l'advocat Narcís Badosa, el jutge va declarar nul·la l'entrada i el registre efectuats pels mossos al domicili de Cassà, per haver vulnerat els drets fonamentals. Això de retruc va provocar que totes aquelles proves aconseguides a l'immoble quedessin invalidades. Així com la declaració autoinculpatòria de la principal sospitosa. Sense cap tipus de prova contra els acusats per culpa de la mala traça dels mossos, el jutge no va tenir cap altre remei que absoldre'ls del delicte contra la salut pública. El fiscal sol·licitava dos anys i mig de presó per als tres acusats.

LA FRASE

L'entrada i el registre de la policia es van produir en virtut d'un consentiment viciat i sense tenir l'autorització judicial
Text de la sentència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia