Successos

tribunals

cas clotilde

L'empresari rus Petrov i el banquer Roselló eviten la presó declarant-se mafiosos

Un pacte amb el fiscal deixa els principals acusats en el cas Clotilde de Lloret amb penes mínimes i exculpa la resta d'imputats amb un sobreseïment del cas

Un pacte entre la fiscalia anticorrupció i els representants dels acusats posarà punt final al complex cas Clotilde de corrupció i blanqueig de capital destapat a Lloret de Mar que va implicar la màfia russa i representants empresarials i polítics locals, que, en una causa a part, va suposar la condemna a dos anys i mig d'inhabilitació de l'exalcalde i diputat Xavier Crespo. La causa pel blanqueig de capital que ha instruït l'Audiència es tancarà, segons el pacte, només amb la condemna de dos homes: l'empresari rus Andrei Petrov i el banquer Santiago Roselló Piera, que va gestionar els comptes de Petrov quan era directiu de Banca Privada d'Andorra (BPA). Les penes que se'ls imposaran a canvi d'admetre's culpables de blanqueig de capital no comportaran el seu ingrés a la presó. Petrov, segons va avançar Diario Sur i han confirmat fonts de les negociacions, acceptarà una pena d'un any, set mesos i quinze dies de presó i el pagament d'una multa de 5,5 milions d'euros. Les seves dues empreses, Development Diagnostic Company (DDC) i Vikser Finkas Management SL, també hauran d'assumir una multa de 900.000 euros. A Petrov se li comissaran béns per valor d'onze milions d'euros, però com que al seu moment va haver de posar com a fiança seixanta milions d'euros, ara el jutjat encara li haurà d'abonar la diferència, uns 42 milions d'euros.

El banquer Roselló es conforma amb una pena d'un any de presó i una multa de 300.000 euros. Com que les penes no superen els dos anys de presó i ni Petrov ni Roselló tenen antecedents, no hauran d'entrar a la presó.

Petrov, que va estar empresonat però va obtenir la llibertat pagant una fiança de 80.000 euros, va tornar a Lloret, la població on va arribar fa uns quinze anys com un modest venedor de xurros, i va acabar creant un imperi empresarial i acumulant desenes de milions d'euros que la Guàrdia Civil li va interceptar als comptes d'Andorra.

L'acord amb la fiscalia implicarà el sobreseïment de la causa en relació amb la resta d'implicats en el cas Clotilde (en un primer moment anomenat operació Matriuska). Entre els imputats hi ha els suposats caps de Petrov en l'organització mafiosa: Viktor Kanaikine, Sergey Namilov i Andrey Zinchenko, que continuen a Rússia i que no van arribar a estar mai a disposició dels jutjats espanyols. Però també seran exculpats a partir del sobreseïment pactat la resta d'imputats: l'arquitecta Pilar Gimeno, que s'ocupava dels projectes de Petrov; la seva germana, Teresa Gimeno, agent immobiliària de Lloret de Mar; l'economista Joan Ernest Ribas Donato; el gestor José Luis López Morales; els empresaris Iuri Krixtal i Ievgueni Kudriavtsev; Konstantin Misxanin, cunyat i home de confiança de Petrov a Lloret; Boris Petrov, pare d'Andrei; Jessica Oleguin, secretària dels negocis dels Petrov a Lloret, i Vladimir Poroixin, empleat dels negocis de Petrov.

Les relacions amb el rus Andrei Petrov van costar cares a l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo i l'ex-tinent d'alcalde d'Urbanisme Josep Valls, que han acabat condemnats per suborn, tot i que inicialment el TSJC també els havia condemnat per prevaricació. Finalment, però, el Suprem va condemnar Crespo a dos anys i mig d'inhabilitació i a una multa de 450.000 euros, i Valls a un any i mig. El Suprem va eliminar el delicte de prevaricació, pel qual se li havien imposat set anys i mig d'inhabilitació, perquè va considerar que no s'havia provat que Crespo hagués pressionat els funcionaris municipals per aconseguir bonificacions fiscals per a Petrov. En canvi, sí que va considerar provat que s'havia deixat subornar per Petrov acceptant que el rus li pagués un viatge a Moscou, a ell i a la seva família, que li regalés un rellotge car i que patrocinés durant quatre temporades els clubs d'hoquei i futbol de Lloret. En aquesta altra causa Andrei Petrov també va ser condemnat per suborn, però només a pagar una multa.

LA XIFRA

19
mesos de presó és la pena que accepta Andrei Petrov i un any la que correspon al banquer Roselló.

LA DATA

25.01.03
La Guàrdia Civil
va posar en marxa l'operació Clotilde, contra la màfia russa, a Lloret de Mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia