Successos

tribunals

judici per negligència

Jutgen una metgessa per un error de diagnòstic d'un pacient, que va morir

Es dona el cas que la doctora Josefina García ja va ser jutjada i absolta per la mort del germà de la víctima, que va morir de la mateixa patologia

L'acusació particular, exercida pels familiars del difunt Manuel Hernández Saavedra, demanen una pena de tres anys de presó i cinc d'inhabilitació per a una doctora de l'hospital de Palamós, a la qual culpen de la mort del pacient per no haver-li diagnosticat a temps una dissecció aguda d'aorta, que li va acabar causant la mort. Es dona la singular circumstància que la mateixa metgessa ja va ser jutjada però absolta arran de la mort d'un germà d'Hernández Saavedra, Torcuato, també per un error de diagnosi per no haver-li detectat la mateix anomalia cardíaca que també va acabar provocant-li la mort. El fiscal qualifica els fets d'una falta i proposa que la metgessa sigui condemnada a pagar una multa de 720 euros i indemnitzar els familiars del pacient mort amb 45.000 euros. L'acusació particular, exercida pels lletrats Benet Salellas i Mònica Tarradellas, proposen que la indemnització sigui de 110.000 euros.

Segons el relat de l'acusació en el seu escrit d'acusació, els fets es remunten al 6 de juny del 2011, quan Manuel Hernández, acompanyat d'una germana, va acudir al CAP de Palafrugell perquè tenia molts dolors toràcics. El metge que el va visitar va enviar-lo a l'hospital de Palamós. Allà, el va atendre la doctora Josefina García, que va diagnosticar al pacient una epigastràlgia i va decidir donar-li l'alta receptant-li un analgèsic i recomanant-li una dieta. L'escrit d'acusació remarca que la germana, que va reconèixer la doctora com la que havia errat el diagnòstic amb l'altre germà, va recordar-li els antecedents familiars i li va insistir que li fessin més proves, atès que l'home malalt, que patia una disminució, tenia dificultats per explicar els símptomes que patia. Tot i els advertiments de la germana, sempre segons l'acusació, la metgessa va insistir que només es tractava d'un problema digestiu i li va donar l'alta.

Dos dies més tard, el pacient va haver de tornar a l'hospital perquè els dolors persistien. Hi va tornar a anar amb la seva germana i aquest cop va ser assistit per una altra doctora, que estant al cas dels antecedents familiars li va fer les proves diagnòstiques adequades que van permetre certificar que tenia una dissecció aòrtica del tipus A. En vista de la gravetat, el va enviar a l'hospital de Can Ruti, on va morir 42 dies després de resultes de la dissecció aòrtica. La família considera que la tardança en el diagnòstic per culpa de la doctora García va ser el desencadenant de la mort. “L'acusada va infringir de manera greu la lex artis i la més elemental normopraxi en un professional amb els coneixements de què disposava”, afirma l'acusació, que atribueix a la doctora un delicte d'homicidi imprudent en el marc de la mala praxi professional.

LA XIFRA

110.000
euros
d'indemnització demanen els familiars de la víctima, que va morir per un error de diagnòstic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia