Successos

Policial

Ara que tenen vint anys

Els Mossos celebren la diada del 2017, quan fa vint anys de l'inici del desplegament gironí, afrontant la nova amenaça del gihadisme i els vells reptes contra els robatoris, l'accidentalitat i els depredadors sexuals

Els Mossos de la regió policial de Girona van celebrar ahir els actes oficials del Dia de les Esquadres 2017, l'any que fa vint anys de l'inici del desplegament precisament a terres gironines. Ho va destacar el comissari Josep Milán, cap de la regió policial de Girona, en el seu discurs, que va precedir l'habitual entrega de felicitacions (aquest any van ser 138) a agents del cos, d'altres cossos i civils que han col·laborat en les tasques policials dels Mossos. Milán va destacar que en aquests vint anys han après a caminar al costat de la societat perquè la societat valori la feina. Va destacar que en la darrera enquesta de seguretat pública els Mossos han obtingut bona nota, la millor fins ara, un 7,3, notable. El comissari va voler remarcar la davallada d'un 14% dels delictes en els darrers cinc anys. Però va admetre que no estan sols en aquesta lluita contra “la part més fosca de la condició humana”. “És una suma d'esforços, i vull donar les gràcies als 37 cossos de policies locals i vigilants municipals.” Milán sap que no es pot perdre la visió de la realitat i que s'han de veure “llums i ombres”. Entre la claror: la disminució dels homicidis, cap dona morta per violència de gènere el 2016. Entre les ombres: l'augment de les agressions sexuals perpetrades per “autèntics depredadors socials sovint dintre dels espais de convivència; l'augment dels robatoris comesos majoritàriament per “delinqüents multireincidents d'alta intensitat”, i també el repunt un altre cop de la sinistralitat del trànsit, que l'any passat va provocar 44 morts. Atacar aquestes reptes ja tradicionals de la seguretat pública és la prioritat que Milán s'ha fixat per als Mossos. Però també un nou repte contra una amenaça apareguda més recentment: el terrorisme gihadista, que l'any passat ja els va obligar a fer 80.000 hores per a la prevenció d'eventuals atacs. Milán va destacar que gràcies a la feina de prevenció no es va haver de renunciar a cap dels grans esdeveniments multitudinaris (la diada de l'11 de Setembre a Salt, les Fires de Girona, els carnavals de diferents poblacions...) i també que es va gestionar amb bon criteri i bona mà l'esverament derivat del pànic durant la flashmob de Platja d'Aro. El comissari no es va oblidar de remarcar la resolució l'any passat de l'assassinat de Jordi Comas, després de tres anys d'investigació, perseverança i dedicació, i la ràpida detenció del camioner de transport internacional que per aconseguir un trist botí va agredir dues persones grans, un home i una dona, que encara tenen greus seqüeles. “Gràcies a la detenció vam aturar l'activitat desfermada i de menyspreu a les víctimes”, va assenyalar.

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va aprofitar la seva intervenció per vanagloriar-se del fet que la Generalitat convoqui noves places de Mossos, i del fet que, segons va dir, l'Ajuntament ampliï la seva plantilla de la Policia Municipal, encara que no es podrà fer tot el que convindria. Madrenas també va apostar perquè, davant de la imposició de la por pel gihadisme, els Mossos d'Esquadra puguin tenir accés a tots els organismes internacionals i compartir informació amb policies d'altres països. La ja vella reivindicació del conseller Jordi Jané, que ahir es va encarregar de fer Eudald Casadesús, el delegat del govern de la Generalitat, que va presidir els actes de la diada de les Esquadres celebrada a l'Auditori de Girona. Casadesús també va fer serves les paraules del president Carles Puigdemont en la diada celebrada divendres a Barcelona: “Els Mossos no esteu al servei del govern sinó dels ciutadans.”

138
felicitacions i 13 diplomes es van entregar ahir en els actes del Dia de les Esquadres, que es van dur a terme a l'Auditori de Girona. Divendres les diferents ABP (àrees bàsiques policials) de les comarques gironines celebraran la seva diada a les poblacions on tenen les comissaries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia