Successos

civisme

Una bretolada silencia unes campanes a l’Alt Empordà

Els fets han tingut lloc a l’església de Sant Cebrià de Torroella de Fluvià

Un feligrès va pujar al campanar en estranyar-se que feia una setmana que no sentia els tocs

N’havien malmès el cablejat

Un feligrès de l’església de Sant Cebrià de Torroella de Fluvià va descobrir diumenge passat que s’havia produït una possible bretolada a la zona del campanar. L’home va observar que uns fils del corrent elèctric que queden a la vista estaven tallats. Aquest cablejat forma part del sistema que fa funcionar de manera mecanitzada els martellets de les dues campanes d’aquesta parròquia –una toca els quarts i l’altra, les hores, i algú havia malmès el filat tant de la primera com de la segona–. Tot indica, però, que no es tractava d’un incident que acabava de passar feia tan sols unes hores, sinó que les campanes feia almenys una setmana que no sonaven. I és que, segons aquest testimoni, la situació ja li va estranyar quan va acudir a la missa de fa dos diumenges (la del 4 de juny). Tant a ell com a altres dels assistents a la celebració litúrgica els va sobtar el fet que aquell dia no sonessin les campanes. Inicialment van pensar que es podria tractar d’alguna avaria, com ara que hagués pogut fallar una pila. La seva percepció va canviar quan, just una setmana després, aquest mateix feligrès va tornar a l’església i va comprovar que continuaven sense tocar. Va intuir que alguna cosa passava i va mirar primer a dins l’església, on va veure que el rellotge de l’interior sí que funcionava. Va decidir, aleshores, pujar a dalt. L’home va accedir al campanar per una escala exterior que hi condueix. Es tracta d’una escala que fins ara estava oberta al públic, si bé, a propòsit d’aquesta bretolada, s’està valorant barrar-hi el pas posant-hi una porta. Una vegada a dalt va verificar que el silenci de les campanes no era per culpa de cap avaria sinó d’un acte d’incivisme. Aquest feligrès lamenta els fets i pensa que els veïns i veïnes tenen dret a sentir les campanes: “Es tracta d’un costum mil·lenari que seria bo no interrompre”, va manifestar.

Des de la parròquia es va avisar un tècnic perquè s’ocupi de la reparació. Temps enrere hi va haver diverses queixes d’alguns veïns propers a l’església pel so de les campanes. Van fer arribar el seu malestar al síndic de greuges, que en aquest cas va determinar que com que les campanes no han tocat mai de nit, sinó només dia, no hi havia problema que continuessin funcionant d’aquesta manera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia