Nova polèmica amb l'exèrcit
‘Exhibició’ policial i militar com a atractiu per als clients d’un càmping de l’Escala
Els efectius es van llançar a l’aigua i van mostrar com actuarien en cas d’un atac a la costa
L’Ajuntament demana explicacions de l’exercici a la subdelegació
Les animacions habituals dels càmpings per entretenir els turistes, que generalment consisteixen en activitats aquàtiques i actuacions de grups musicals o de ball, van incloure ahir un nou espectacle més aviat poc estiuenc, i que no ha estat exempt de polèmica. A l’Escala, l’exèrcit i la Guàrdia Civil van prendre un tram de la primera línia de costa per ensenyar algunes de les pràctiques que realitzen. Els efectius es van llançar a l’aigua i van mostrar com actuarien en cas d’un atac. Aquesta “exhibició” anava adreçada als clients del càmping Illa Mateua de la població, ja que l’establiment va col·laborar amb els dos cossos i va acceptar que fessin les maniobres davant del càmping.
L’exercici va causar malestar al govern municipal, que va moure fitxa ahir mateix. L’alcalde de l’Escala, Víctor Puga (PSC), va anunciar que es va enviar un escrit a la subdelegació del govern espanyol per demanar explicacions. Puga va assegurar que no tenien coneixement de la convocatòria ni del seu abast. “Hem rebut la notícia amb sorpresa perquè l’Ajuntament no en sabia res ni tampoc se’ns havia comunicat”, hi va afegir. Per la seva banda, el conseller d’Interior, Jordi Jané, va evitar valorar l’exercici d’assalt: “No hi puc entrar, i la meva actitud no pot ser una altra; no em correspon fer cap tipus de comentari i desconec els detalls de les maniobres concretes que s’hi han realitzat.” Jané no es va pronunciar, de fet, sobre el cas d’ahir a l’Escala ni respecte a d’altres de polèmics, com marxes i exercicis que l’exèrcit ha fet a Llançà o a la muntanya, entre Celrà i Girona.
L’amo, regidor a l’oposició
Es dona la circumstància que l’amo del càmping Illa Mateua és Martí Guillem (CiU), regidor a l’oposició a l’Escala. Va explicar que l’activitat es va fer per primer cop gràcies “a l’excel·lent relació” que tenen amb els diferents cossos. “Ho introduïm com un element més d’animació i que vol mostrar als clients el nostre compromís amb les forces de seguretat i la cultura de la pau”, va dir.
Alguns efectius es van llançar a l’aigua amb les barques en marxa i d’altres van pujar fins a l’illa Mateua, des d’on van baixar fent ràpel. L’actuació va acaparar l’atenció dels banyistes que eren a la zona en el moment de la intervenció. I és que els militars van nedar amb tot l’equip, armes de foc incloses. Finalment van pujar al càmping, on van visitar una exposició que repassa la història de la base militar de Sant Climent Sescebes. A l’acte hi van acudir nombrosos comandaments i hi va assistir, com a convidat, el subdelegat del govern, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.
Guillem va admetre que no tothom ho veu amb bons ulls, però va sostenir que a la majoria de clients els agrada i que de cara als pròxims anys estudiaran altres formes de col·laboració on hi pugui haver més implicació de la gent. Va ressaltar que era un exercici no agressiu i on l’exhibició d’armament “és mínima”. A un dels clients, Eric Delaux, li va semblar interessant l’activitat, tot i que li va sobtar que el càmping l’anunciés i la promocionés com un acte d’animació. Va qualificar de “còmica” la situació perquè es feia estrany veure els efectius uniformats i carregats a ple sol.
El tinent coronel de la base militar, Andrés Valero, va relatar que l’exhibició es va fer “aprofitant” l’oportunitat que se’ls va brindar. “Els exercicis d’assalt a una línia de la costa són poc habituals a la nostra unitat, però ens va bé poder-los fer com a part de la instrucció.” En el simulacre hi van participar disset militars de la base de Sant Climent i sis agents del GEAS. La Guàrdia Civil, a més, va mobilitzar dues llanxes lleugeres i una embarcació.