Successos

medi ambient

“Ens sentim perseguits per les inspeccions constants”

Els corallers asseguren que des de fa un any els Agents Rurals i els Mossos els fan requeriments gairebé diàriament

El col·lectiu denuncia que l’administració pretén posar fi a la seva feina

Creix el malestar dels pescadors de corall envers la Generalitat, a qui acusen de voler posar fi a la seva feina. Tot plegat després de la decisió de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de prohibir a partir de l’any que ve la pesca de corall en aigües interiors, per un període de 10 anys prorrogables. Malgrat els contactes que el gremi ha mantingut amb l’administració, sembla que la problemàtica està lluny de resoldre’s, i els corallers lamenten que la Generalitat vulgui “posar fi a la seva feina”. Asseguren que tant els Agents Rurals com els Mossos d’Esquadra els fan inspeccions i requeriments constants. El membre de l’Associació de Corallers Joan Quintana explica que “reben una pressió brutal” de l’administració, una actitud que “no entenen” i reclamen que els “deixin treballar en pau”: “Ens tracten com si fóssim delinqüents, només per fer la nostra feina.”

Quintana diu que arran de la decisió de l’administració de prohibir a partir de l’any que ve la pesca en aquelles aigües on la Generalitat té competències, la pressió sobre ells s’ha “multiplicat”: “Sempre havíem pescat normalment i aquest any han fet una croada contra nosaltres.”

El 2016, la Generalitat ja va reduir de deu a cinc el nombre de llicències de pesca de corall, una decisió “incomprensible” segons els corallers. Quintana recorda que, per qüestions de seguretat, han de treballar sempre en parella, per tant haurien d’haver donat un nombre parell de llicències. L’associació critica que l’administració estigui “tan pendent” de la seva activitat, que és “plenament legal”, i en canvi no destini més mitjans a atrapar pescadors furtius.

Una qüestió que preocupa els corallers és el fet de “perdre una professió” que, en molts casos, passa de pares a fills. És el cas d’en Martí, que ha fet una forta inversió per poder dedicar-se al mateix que el seu pare i ara es troba amb aquest problema: “T’exigeixen llicències de busseig, material concret; en definitiva, que hi has de posar molts diners. El de coraller és un ofici amb molts anys de tradició, especialment a la Costa Brava.”

Fonts de l’associació comenten que una de les propostes que han traslladat al director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, és fer una regulació com l’Estat francès, on la pesca i la venda estan regulades pel gremi i s’evita el lucre dels furtius. L’advocat dels corallers, Guillem Bossacoma, especifica que tan sols hi ha tres compradors de corall, per tant la regulació és “molt fàcil”: “Només hem d’arribar a un tracte amb ells perquè comprin el corall a professionals amb llicència expedida per la Generalitat.” La proposta, però, no va ser ben rebuda per part de l’administració, fet que va molestar encara més el gremi. L’associació també ha volgut recordar que hi ha zones que fa 65 anys que estan obertes, i per tant “queda demostrat que el corall no s’acaba”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia