Successos

successos

Els 45 segons fatals a la discoteca St. Trop de Lloret

Una petita empenta a la pista de ball va degenerar en l’agressió mortal a la discoteca

El DJ va encendre els llums i va alertar els controladors, però ningú va ser a temps d’evitar el tràgic final

Quaranta-cinc segons justos van transcórrer des que el discjòquei del St. Trop de Lloret va parar la música i va encendre els llums en veure una batussa a la pista de la primera planta de la discoteca fins que Niccolò Ciatti va caure ferit de mort de la coça al cap que li va ventar Rassoul Bissoultanov, el jove txetxè refugiat a França que dilluns va ser empresonat sospitós d’homicidi. La rapidesa de l’acció, juntament amb la corpulència, força i destresa en la lluita que esgrimien el grup de l’agressor, feia impossible haver aturat l’atac, segons assegura Joaquim Boadas, representant legal de la discoteca, que ha comparegut a la causa com a acusació particular. Quan va advertir el conflicte, el discjòquei, a part de parar la música i encendre els llums, va alertar els controladors (n’hi havia 9 aquell dia) i els que eren més a prop es van acostar a la zona del conflicte (la planta primera) però, afirma Boadas, ja no van ser a temps d’evitar la fatal agressió i encara es van trobar que els agressors també se’ls van encarar i, en veure’s en inferioritat per l’aspecte fort, van optar per evitar l’enfrontament i deixar-los marxar. “Són homes forçuts que realment fan por”, va remarcar Boadas. Els Mossos d’Esquadra els van detenir poca estona després a l’exterior de la discoteca.

La intervenció del discjòquei –que des de la seva posició providencialment va poder veure l’inici de la baralla– d’aturar la música i encendre els llums va resultar clau per poder identificar els autors de l’agressió a través de la filmació amb un mòbil que algú va fer des del primer pis de la discoteca, des d’una posició que no representava risc i tenia bona visibilitat. Les imatges del vídeo, difós a escala mundial, són claus, ja que les càmeres de seguretat de la discoteca no van enregistrar el moment de l’agressió, tot i que estaven en funcionament, precisament perquè fan un recorregut circular per tota la discoteca que dura un minut i 15 segons. Quan la càmera va enfocar la zona, la baralla encara no havia començat i quan va tornar a enfocar-la, l’agressió ja s’havia consumat. Cosa que demostra la rapidesa de l’acció, segons recalca Boades. Davant del jutge els detinguts, Rassoul Bissoultanov, de 24 anys; Movsar Magomadov, de 26, i Khabiboul Khabatov, de 20 anys, van assegurar que havien estat la colla dels italians els que havien començat la baralla.

Per una empenta

Segons les manifestacions, tot apunta que l’inici de tot plegat va ser una petita empenta a la pista de ball. A pesar del que diuen els txetxens, el turista italià no va tardar gaire a rebre un cop de puny que el va tombar, previ a la coça al cap que va rebre, ja un cop a terra, que el va matar. Els dos cops els hi va clavar Rassoul Bissoultanov, l’únic que el jutjat de Blanes ha enviat a la presó sense fiança.

Expert en lluita

Bissoultanov, tal com ja evidencien les imatges, no és un novell en la lluita. És lluitador federat i ha participat en tornejos de lluita lliure a França, país que li ha concedit asil polític, igual que als altres dos detinguts, que podran tornar al país que els ha acollit. A Khabiboul Khabatov, que va tenir una participació en la baralla i va arribar a agafar pel coll la víctima, el jutjat li ha imposat la prohibició de no abandonar l’espai Schengen. A l’altre detingut, Movsar Magomadov, que fins i tot va fer un gest per aturar l’agressió, el jutjat l’ha deixat en llibertat sense restricció de moviments.

La investigació també intentarà aclarir per quines circumstàncies els tres joves txetxens, de nacionalitat russa, van fugir del seu país i si tenen causes pendents.

El futur incert d’una discoteca amb 55 anys d’història

L’Ajuntament de Lloret ha precintat i clausurat provisionalment la discoteca St. Trop per incompliment del protocol de seguretat i els amos del local han anunciat que avui presentaran la documentació pertinent i que confien que l’Ajuntament els permeti reobrir i poder reprendre l’activitat en els dies de l’any que més afluència tenen i intentar salvar el concurs de creditors que l’empresa té obert. Boades destaca que si no poden treballar a ple rendiment aquest estiu, la discoteca, que té 55 anys d’història, no podrà superar el concurs i haurà de tancar, cosa que suposaria que els 45 treballadors quedarien al carrer. Joaquim Boadas remarca que l’empresa si bé no va complir el requisit de tenir vigilants, no va ser per culpa de la discoteca, sinó perquè no van trobar-ne cap que estigués disposat a treballar, però afegeix que ho van suplir posant més del doble de controladors (9) que el nombre de vigilants que se’ls requeria. Boadas, que no defuig d’esmenar les mancances de seguretat detectades, remarca, però, que si haguessin tingut els vigilants tampoc haurien pogut evitar l’agressió, ja que els controladors, tot i ser alertats i anar-hi amb rapidesa, un minut i mig, no van poder evitar el fatal desenllaç. L’advocat, que també és representant de la federació d’empresaris de l’oci nocturn, Fecasarm, es congratula que el jutjat hagi acceptat la Fecasarm com a acusació popular en la causa i ja ha avançat que pensa acusar Rassoul Bissoultanov d’un delicte d’assassinat i que compta demanar per a ell 20 anys de presó perquè va actuar amb traïdoria, quan la víctima ja era a terra i mirava cap a un altre costat, i aprofitant la seva superioritat com a lluitador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia