Successos

tribunals

exhumació de dalí

El jutjat imposa les costes a Pilar Abel per la “seva temeritat”

Tot i que li respecta la seva creença legítima de ser filla de Dalí, remarca que quan va tenir els resultats contundents de l’ADN havia d’haver desistit d’anar a judici

El jutjat número 11 de Madrid ha sentenciat el cas de la demanda presentada per la figuerenca Pilar Abel i ha resolt que no és filla de Salvador Dalí, tal com ella volia que se li reconegués. El jutge Antonio Martínez-Romillo Roncero (que no és qui va ordenar l’exhumació) també ha decidit imposar les costes judicials (que encara no estan calculades) a Pilar Abel, tot i que aquesta va aconseguir que se li concedís justícia gratuïta amb un advocat assignat a Madrid per tirar endavant la demanda. El jutge imposa les costes, per la “temeritat de l’actora” (Abel), tot i que reconeix i respecta “la creença legítima d’Abel de ser filla de Salvador Dalí”. Segons la sentència, la temeritat de Pilar Abel radica en la seva persistència a mantenir la demanda i permetre la celebració de la vista quan ja coneixia els resultats “tan contundents” de les proves biològiques, realitzades en dos laboratoris diferents, que van excloure que Pilar Abel fos filla de Salvador Dalí. La sentència remarca que Abel, si no estava d’acord amb els resultats i els posava en dubte, tal com va manifestar en el judici, havia d’haver demanat la compareixença de l’equip que va realitzar les extraccions i les proves.

La sentència afirma que no es pot qüestionar la cadena de custòdia i remarca el “reconegut prestigi” de l’institut de toxicologia i els professionals forenses, que van realitzar l’extracció amb la presència dels representants de totes les parts, que no van qüestionar en cap moment el procés. La sentència apunta que amb el resultat de les proves biològiques, la documental presentada (la inscripció de Pilar Abel al Registre Civil com a filla fora del matrimoni d’Antonia Martínez de Haro i l’acta notarial en què la cuidadora de la mare d’Abel explicava que li havia dit que havia tingut una relació amb Dalí) no tenen valor de prova.

“Jo crec en la paraula de la meva mare”

Pilar Abel no es rendeix i té previst presentar recurs contra la sentència i continuar lluitant per ser reconeguda com a filla de Dalí. “Jo crec amb la paraula de la meva mare, que no té motius per mentir. Si no fos veritat, ella no s’hauria prestat a fer-se les proves d’ADN”, recalca Abel, que encara es guarda com a roc a la faixa els trossos de la màscara de guix que li van intentar fer a Dalí durant l’embalsamament per si es pot fer més proves d’ADN.

Pilar Abel no entén perquè li imposen les costes si li van concedir justícia gratuïta perquè no tenia diners per pagar-se l’assistència lletrada. El seu advocat, Enrique Blánquez, ha confirmat que presentarà recurs contra la sentència i ha tret rellevància a la imposició de les costes, exposant que, en tot cas, el jutjat haurà de fer una valoració dels béns i patrimoni de Pilar Abel, i si es comprova que és insolvent, s’haurà de renunciar al cobrament de les costes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia