Successos

Demanen 118 anys per al cap d’Ausbanc, acusat d’extorsió

Aquesta associació i Manos Limpias actuaven com una organització criminal contra empreses i bancs, diu el fiscal

La fiscalia de l’Audiencia Nacional demana per a l’expresident de l’Associació d’Usuaris de Servei de la Banca (Ausbanc), Luis Pineda, 118 anys i cinc mesos de presó i per al secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, 24 anys i deu mesos per haver encapçalat una campanya d’extorsió en els mitjans de comunicació contra empreses, entitats bancàries i associacions a canvi de no fer-los publicitat negativa.

El ministeri públic els imputa els delictes d’organització criminal i extorsió i, en el cas de Pineda, –en presó preventiva des de l’abril del 2016– hi afegeix estafa i blanqueig de capitals i li demana una multa de deu milions d’euros. Per a la que va ser advocada de l’acusació en el cas Nóos, Virginia López Negrete, sol·licita onze anys i onze mesos de presó per organització criminal i extorsió.

El fiscal, que reclama la dissolució de les societats vinculades a Ausbanc i Manos Limpias, adreça l’acusació contra vuit persones més en el marc de la causa instruïda pel magistrat de l’Audiencia Nacional Santiago Pedraz, que va tancar l’octubre passat després de més de dos anys d’investigació, perquè considera que s’havia acreditat l’existència d’una organització criminal amb Pineda com a cap.

L’informe relata com el principal acusat va idear la creació d’una associació “sense finalitat lucrativa” que va anomenar Ausbanc però que en realitat buscava l’enriquiment il·lícit personal per mitjà de tres canals principalment: els diners que bancs i empreses van pagar per les amenaces de llançar campanyes de desprestigi en contra seva, els provinents de subvencions i els de les quotes dels associats adherits, és a dir, dels que no podien participar en la presa de decisions.

Extorsió a la defensa de la infanta Cristina

L’activitat d’Ausbanc i Manos Limpias s’ha pogut concretar en l’estratègia que van usar Luis Pineda i Miguel Bernad per intentar negociar la retirada de l’acusació contra la infanta Cristina en el cas Nóos a canvi d’un acord que els beneficiés econòmicament pressionant l’entorn de la defensa jurídica de la infanta. El fiscal explica que primer Bernad va exigir a la Fundació La Caixa que ajudés econòmicament amb dos milions d’euros l’empresa de seguretat LPM per la “greu situació financera” que travessava, i que després va ser Pineda el que va reprendre la proposta i es va posar en contacte amb el despatx de Miquel Roca al·legant que havien tingut moltes despeses processals que podrien haver arribat “fins als tres”, referint-se a tres milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia