Successos

Tribunals

El fiscal demana que el cas dels atacs al Paradise torni a la casella de sortida

Sol·licita la revocació de la conclusió del sumari per poder buscar els amos d’un cotxe i una moto robats a França i usats per cometre els atemptats

El fiscal ha demanat a l’Audiència de Girona la revocació de la conclusió del sumari del cas dels atemptats contra el club Paradise de la Jonquera, perpetrats el desembre del 2012, i que ara, cinc anys després, quan la causa ja estava en el punt de redactar els escrits d’acusació, retorni altra vegada a la fase d’instrucció al jutjat número 3 de Figueres. La petició està motivada perquè la fiscal creu que és necessari practicar unes diligències que no es van fer quan tocava: trobar els amos de dos vehicles, un cotxe i una moto, robats a França, que van ser utilitzats pels autors dels atemptats, amb la finalitat d’oferir als propietaris dels vehicles que compareguin a la causa i reclamin pels danys soferts. El fet que la moto i el cotxe fossin robats a França representa que la localització dels amos s’ha de fer a través d’una comissió rogatòria als jutjats francesos que pertoquin, cosa que pot representar una moratòria important del temps. Concretament la fiscalia vol identificar l’amo d’una moto Yamaha 600 que havia estat robada a Montpeller el 2010 i que dos homes van fer servir el 12 de desembre del 2012 per llançar dos artefactes explosius contra el club Paradise i després fugir. La moto va ser abandonada i cremada. El fiscal també creu necessari trobar l’amo del Porsche Cayenne també robat a territori francès durant l’any 2010 i que van incendiar el 23 de desembre del 2012 a Capmany després d’haver fugit amb el vehicle dels voltants del Paradise, on hi van deixar un Opel Astra amb un artefacte explosiu, amb un quilo de dinamita a l’interior, que els artificiers van poder desactivar sense necessitat de fer explotar. A part d’aquests dos atacs, la nit de cap d’any del mateix 2012 el club va rebre una amenaça de bomba reivindicada per un grup autoanomenat Orca666 que va obligar a desallotjar clients, prostitutes i els restaurants de la zona, que eren plens de gent.

Gairebé un any més tard, els Mossos van detenir els sospitosos dels atemptats, homes vinculats amb els entorns de la prostitució i també amb vincles amb tallers il·legals. Van ser empresonats set homes: Felipe Espriu, els germans Xavier i Andreu Jaume Peña, Miguel Ángel Fernández Cordón, Carmelo Guagenti, Carlos Villar Morroné i Alberto Serrano. Al novembre del 2014, tots set ja estaven en llibertat provisional, mentre continuava la instrucció.

A l’agost passat, el jutjat de Figueres va concloure el sumari i després de comunicar-ho presencialment a cadascun dels imputats, havia traslladat el cas a l’Audiència perquè les parts presentessin els seus escrits abans de la celebració del judici. Si l’Audiència accepta la petició del fiscal, el cas tornarà a la casella de sortida.

Assassinat un dels acusats

Pel camí de la instrucció, el jutjat s’ha quedat sense un dels principals acusats. Xavier Jaume Peña, considerat el capitost de la trama, va ser assassinat el 30 de novembre del 2017 al pàrquing del bloc de pisos on residia, a Viladecans. I el mètode que van utilitzar per matar-lo va ser precisament una bomba col·locada al seu cotxe, que va explotar en el moment que Xavier Jaume va engegar-lo. Una circumstància que té molta simbologia a ulls dels Mossos, que busquen els autors del crim darrere les activitats de la víctima. Xavier Jaume va sortir de la presó el novembre del 2014 pagant 10.000 euros de fiança (que ara la seva família podrà recuperar) i tenia prohibida la sortida del país. Cosa que no li va impedir anar a Canàries, on va ser empresonat per un cas de robatori. Xavier Jaume era el sospitós del tiroteig que va patir a Lloret de Mar el 2012 Gabriele Biondo, un italià considerat el capitost mafiós que, des de la Costa Brava, coordina les operacions de narcotràfic de la ’Ndrangheta, la màfia calabresa, amb els càrtels colombians. Dos homes que anaven a cavall d’una moto van ferir Biondo i el seu fill petit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia