Successos

Tribunals

Afronta 23 anys de presó per maltractaments

Els fets haurien tingut lloc a Girona, el 2015

La denunciant diu que la seva exparella l’amenaçava de mort, la colpejava, la insultava i la tancava a casa

Ell ho nega i sosté que la relació era “del tot normal”

“Va treure una navalla i em va advertir que, si el deixava, ens mataria a mi i la meva filla.” És un dels episodis relatats ahir a l’Audiència de Girona per una veïna de la ciutat que el 2015 va denunciar la seva exparella per maltractaments. El presumpte autor dels fets –que s’enfronta a una pena de 23 anys de presó– va ser el primer a donar la seva versió davant dels membres del tribunal. Va manifestar, a preguntes de la fiscal, que la denunciant i ell es van conèixer a través d’una xarxa social. L’acusat es va instal·lar tan sols una o dues setmanes després al domicili de Girona on residia la dona, juntament amb una filla menor d’edat d’ella. La parella va començar aleshores una relació sentimental que va durar quatre mesos –del març al juny del 2015–.

En el transcurs d’aquest període, el declarant va negar que tingués controlada la dona, que li escorcollés la bossa de mà, que li prohibís maquillar-se o vestir de determinada manera, que hagués tancat la porta del pis amb clau per impedir que ella sortís, que li proferís amenaces de mort i insults, que l’empenyés, li clavés bufetades o l’obligués a mantenir relacions sexuals. Va desmentir, a més, que el 8 de juny del 2015, mentre estaven al carrer, hagués actuat de manera agressiva contra la denunciant quan ella li va dir que volia deixar la relació i que no volia que tornessin junts a casa. Aquest suposat episodi hauria passat just després que la dona sortís d’una visita que tenia concertada al CAP Güell (primer l’home no li deixava anar i, després que ella insistís, la va acompanyar i la va esperar a fora del centre mèdic).

En aquest punt la fiscal li va preguntar com s’explica que aquell dia diversos testimonis que estaven a la via pública truquessin als Mossos d’Esquadra per alertar sobre el comportament violent que ell tenia cap a la dona. El declarant es va limitar a respondre que devia ser perquè va parlar “una mica fort” i al llarg del seu interrogatori va recalcar múltiples vegades que “tenien una relació normal”. Hi va afegir que “no entén” i “no li quadra” per què ella el va denunciar, si bé va admetre que li consten denúncies de dues altres parelles que havia tingut amb anterioritat.

Per la seva banda, la dona va afirmar que en un principi l’actitud d’ell era bona, però es va començar a torçar al cap d’un mes. Va especificar que l’acusat sempre duia una navalla a la jaqueta i que l’havia amenaçat que l’obriria en canal i publicaria les imatges en un portal d’internet; es reia de la seva aparença física; li controlava les compres; no podia parlar amb la seva família ni contestar les trucades i, quan la pressionava per mantenir relacions sexuals, ella hi accedia per evitar que es posés violent. Va descriure, a més, episodis en què l’investigat li cridava i l’atemoria dient-li que si el deixava mataria la filla d’ella, de 13 anys d’edat. A causa d’aquest calvari, en aquella època se sentia “acorralada”, ha rebut tractament psicològic arran dels fets i lamenta que continua estant preocupada perquè “no se sent segura”.

La fiscal i l’advocat Sam García-Quintas, que exerceix l’acusació particular, demanen inicialment una pena de 23 anys de presó per a l’home. L’acusen de delictes de maltractaments habituals, amenaces, agressió sexual i coaccions i, alhora, sol·liciten per a l’investigat vuit dies de localització permanent per una falta d’injúries i vexacions injustes. A més de la presó, es requereix que durant 46 anys i mig no es pugui acostar a menys de 500 metres de la seva exparella i de la filla de la dona, que passi sis anys en llibertat vigilada i que se’l privi del dret a la tinença d’armes per un període de 17 anys. I, en matèria de responsabilitat civil, les dues acusacions demanen que indemnitzi amb 10.000 euros la seva exparella i amb 3.000 la filla d’ella per danys morals. La primera sessió del judici es va fer ahir al matí a la secció quarta de l’Audiència de Girona, on està previst que avui continuï.

LES FRASES

Ell sempre duia una navalla a la jaqueta i em va amenaçar que m’obriria en canal i publicaria les imatges en un portal d’internet
Em sentia acorralada i, actualment, continuo estant preocupada perquè no em sento segura
denunciant

LA XIFRA

10.000
euros és la quantitat amb què la fiscal demana que l’acusat indemnitzi la víctima per danys morals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia