Successos

policial

l'assassinat de susqueda

Cinc mesos de rastreig real i virtual a l’entorn del pantà

Els Mossos garbellen entre la gent que viu o volta pels entorns de Susqueda per enfocar un possible sospitós de la mort de Marc Hernández i Paula Mas, assassinats fa cinc mesos

Susqueda commemora els 50 anys de la inauguració de l’obra faraònica de la presa mentre es compleixen cinc mesos del doble assassinat a peu de l’embassament de Paula Mas i Marc Hernández. Avui encara un crim sense resoldre. Als laboratoris i als despatxos, els perits i els investigadors dels Mossos van garbellant indicis i testimonis per intentar destriar el gra de la palla d’un cas que ha posat al descobert la vida oculta a l’entorn de l’embassament que fa cinquanta anys va submergir per sempre l’antic poble sota l’aigua on els criminals també van enfonsar els cossos de les víctimes i el seu cotxe, i on se sospita que també encara pot estar submergida l’arma del crim (que podria ser una pistola de 9 mm Parabellum o similar) i els projectils que van matar Marc i Paula, que no van ser localitzats ni a l’escenari ni al cotxe.

La investigació dels Mossos arran del crim ha revelat que l’entorn natural de Susqueda no només és atractiu per als tradicionals senderistes, caçadors, boletaires o aficionats a les rutes amb caiac com la que pretenien fer la parella assassinada. Susqueda també és, o almenys era abans del crim, un paradís per als aficionats a les festes rave. Una navegació per internet permet trobar moltes fotografies d’aquestes festes a l’antiga pedrera del costat de la presa, d’on surt la pista d’on parteix el barranc al final del qual es van trobar els cossos i la mateixa que condueix fins al lloc on els criminals van enfonsar el cotxe. Una anàlisi profunda permet descobrir que algunes de les fotos les han penjat joves amics o coneguts (almenys per les xarxes) de la parella assassinada. Ja coneixien Susqueda les víctimes? Inicialment semblava que no, perquè, segons la mestressa del bar La Parada del Pasteral, el 24 d’agost van preguntar quina era la carretera per arribar al pantà. Identificar la gent que es movia pels entorns del pantà els dies abans del crim és de gran interès per als Mossos i una feina complexa. A banda de les festes musicals a l’antiga pedrera, el mes d’agost, uns dies abans del crim, hi va haver una festa musical, en aquest cas més particular al campament del Llomar, la finca propietat d’Olivier Max, un dels testimonis que el divendres 25 d’agost van sentir els trets que van ressonar al barranc de la font del Borni i que s’ha conclòs que van ser els que van posar fi a la vida de la parella. Els vídeos penjats a les xarxes socials mostren un bon nombre d’assistents a la festa, molts estrangers, que van marxar després dels aplecs nocturns musicals. Les darreres trobades, almenys les que consten penjades a internet, es van celebrar entre el 4 i el 6 d’agost. Identificar els assistents i saber si encara eren als entorns del pantà quan van arribar-hi Marc i Paula també és d’interès policial. Els Mossos ja van sotmetre a proves d’ADN un amic de Olivier Max per comprovar si la sang que van trobar en una barca era seva, tal com assegurava ell, explicant que s’havia tallat mentre treia una bomba d’aigua del pantà. Quan es van trobar aquests indicis de sang, a l’embarcador de la casa del Llomar, els cossos de Marc i Paula encara no havien aparegut i se sospitava que la sang podia ser dels llavors encara desapareguts. Però la sang, tal com deia l’home, era seva i els cossos van aparèixer, dies més tard, a l’altre costat, al punt on l’amo del Llomar, el seu amic i un camioner, des de diferents punts, van sentir els trets.

Els Mossos també s’han ocupat d’identificar el màxim nombre de pescadors, la majoria estrangers, i molts furtius, que tiren la canya, o fins i tot les xarxes prohibides, a les aigües del pantà. Alguns també apareixen a les xarxes socials mostrant les seves captures, però els investigadors també han pogut disposar de les llistes que els han facilitat els agents del Seprona de la Guàrdia Civil i els Agents Rurals, obtinguts en les seves rondes de control de la pesca habituals.

A falta d’un mòbil evident del crim, els investigadors han treballat amb la premissa que tota la gent que habita o freqüenta el pantà podria ser sospitosa o, si més no, ser testimoni clau per a la resolució del cas.

També han enfocat l’interès en l’entorn de les víctimes: els seus amics, les seves aficions per descobrir si algú o alguna cosa els vinculava al pantà o a la gent del pantà que pugui ajudar a explicar el crim que per les incògnites que l’envolten s’ha batejat com el misteri de Susqueda. Avui fa cinc mesos que les càmeres de La Caixa de la Cellera van captar la imatge de la parella. La foto la van difondre els Mossos per demanar pistes per rastrejar els seus passos. La foto en si mateixa planteja una incògnita: per què anaven tan abrigats, Marc i Paula (amb màniga llarga i roba força gruixuda), en ple dia d’una jornada en què els termòmetres de la zona superaven els trenta graus?

LA DATA

24.08.17
Marc i Paula
van pujar cap al pantà i l’endemà al matí es van sentir els trets que van posar fi a la seva vida.

El rus de la casa del Coll que esgrimia un kalàixnikov

Entre els personatges misteriosos que van freqüentar l’entorn del pantà hi ha un home que es pressuposava que era rus que l’any 2013 va llogar una casa de pagès al veïnat del Coll i que va aixecar sospites dels veïns perquè el van veure remenar un kalàixnikov. L’home va presentar una documentació que l’acreditava com a nascut a Baku (Azerbaidjan) però amb nacionalitat holandesa. Va pagar 5.100 euros per un any de lloguer per endavant i es va establir amb una dona, que va presentar documentació alemanya, i uns nens. El llogater de la casa va aixecar les sospites de la policia perquè algunes informacions indicaven que remenava armes i algun testimoni el va veure amb un kalàixnikov. La policia va posar-lo en el punt de mira i quan va intentar indagar en la seva història va trobar que no constava que hagués fet cap tràmit com a resident al país amb el nom amb què havia llogat la casa i tampoc se l’havia registrat en cap aeroport ni frontera; uns indicis que van fer sospitar que es tractava d’una identitat falsa. Però mai es va poder comprovar, perquè quan s’anava tancant el cercle, el rus, la família i les armes van desaparèixer de la masia i no se n’ha tornat a saber res més.

Un rastreig virtual permet situar l’home amb la mateixa identitat que el llogater del Coll a la ciutat de Brussum (Holanda) a prop d’on està establerta una base de l’OTAN. En el seu perfil de les xarxes socials es defineix com a pilot que treballa per a una empresa holandesa anomenada SH Force Transport, situada a la població de Sittard. També assegura que té llicència de transport militar i que en realitat és armeni però parla holandès, anglès, rus i alemany. Un personatge misteriós que no es veu com a sospitós del crim perquè va desaparèixer de Susqueda molt abans. Igual com també s’ha descartat que l’anomenat Igor el Rus, que en realitat és serbi, l’home que va assassinar dos guàrdies civils i un granger a Terol, hagués passat pel pantà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia