Successos

Tribunals

Multen els set desallotjats del campament anti-MAT

Van ocupar el bosc per evitar que s’hi construís un tram de la línia de molt alta tensió

El jutge desestima la indemnització de 41.000 euros a Red Eléctrica

El jutjat penal número 5 de Girona ha actuat amb una sorprenent celeritat i ja ha emès la sentència en el cas dels set activistes que divendres passat van asseure’s al banc dels acusats per haver ocupat unes parcel·les d’un bosc de Sant Hilari Sacalm per evitar que Red Eléctrica hi construís dues torres de la línia de molt alta tensió (MAT). Com reclamaven la fiscal i l’advocada de la companyia elèctrica, el jutge ha condemnat els investigats –dues noies i cinc nois– pels delictes de coaccions i desobediència greu a l’autoritat. Un dels fets que ha estat beneficiós per als activistes, però, és que mentre que les acusacions demanaven un any i mig de presó, el magistrat els ha aplicat la pena mínima prevista en els dos delictes. Així, cadascun d’ells haurà de fer front a una multa de 362 euros per coaccions i una segona multa de 182 euros per desobediència. La variació a la baixa s’ha degut, essencialment, al fet que el jutge ha apreciat un atenuant molt qualificat de dilacions indegudes, perquè la tramitació de la causa ha patit “un retard injustificable” que no és atribuïble als acusats –els Mossos van desmantellar el campament el 24 de març del 2010 i el judici s’ha celebrat vuit anys després–. S’ha tingut en compte, a més, que els activistes van obrar “amb ànim de protesta i de defensa d’uns valors i ideals que es poden considerar justos, evitant en tot moment fer ús de la violència física”.

El jutge, a banda, ha desestimat la indemnització de 41.073 euros que Red Eléctrica reclamava als acusats per danys. No ha estat acreditat quins van ser els treballs duts a terme per netejar i retirar els objectes que hi havia als terrenys ocupats, ni tampoc ha estat provat que la companyia elèctrica pagués aquesta quantitat a l’empresa que es va encarregar de la recuperació i de la neteja de la zona.

Recurs contra la sentència

Per fonamentar la sentència condemnatòria, el jutge diu que la conducta dels acusats tenia la finalitat d’impedir que s’instal·lessin les torres del traçat, malgrat que Red Eléctrica disposava dels permisos per emplaçar-les al pla de les Mines. Els activistes havien obert rases i clavat bigues al terra per evitar l’accés amb vehicle a la zona i hi havia plataformes amb tendes dalt dels arbres perquè alguns d’ells feia vora cinc mesos que vivien allà (el dia del desallotjament, cinc dels acusats van ser despenjats per la policia dels arbres, un altre noi va ser trobat dins d’un túnel subterrani, encadenat a un bidó, i una noia va ser identificada a baix a terra). Malgrat que els Mossos els van demanar que abandonessin les finques atesa una ordre judicial que així ho manava, els joves haurien persistit en la seva acció i el desallotjament es va allargar hores. La defensa dels acusats, exercida per l’advocat Benet Salellas, recorrerà contra la sentència: “Tot i tractar-se només d’una protesta i no quedar acreditats els danys, han estat condemnats. Més justícia injusta”, va lamentar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia