Successos

tribunals

judici per abusos a menors

Jutgen un monitor acusat d’abusos a tres menors

Els fets haurien tingut lloc a la Cerdanya

La investigació es va obrir el maig del 2010

El fiscal demana 30 anys de presó per a l’educador, que s’oferia de cangur i per fer classes particulars a nens

L’Audiència de Girona va ser el marc ahir d’un judici per un presumpte cas d’abusos sexuals del qual haurien estat víctimes tres menors d’edat a la Cerdanya. El fiscal demana per a l’acusat, Albert Saloni, 30 anys de presó. L’home era educador i monitor infantil, feia classes particulars a nens, havia treballat en escoles, s’oferia de cangur i es va donar la circumstància que, en l’època en què es van destapar els fets, ocupava com a independent el número 12 de la llista d’ERC per a les eleccions municipals de Puigcerdà. Es troba en presó provisional des del 10 de maig del 2015, investigat per tres delictes d’abusos sexuals i dos delictes d’agressió sexual amb introducció d’objectes per via anal (tots ells a menors de 13 anys).

La mare de dos dels nens, que aleshores tenien cinc i nou anys, va ser la primera a donar ahir el seu testimoni. La dona va relatar que, juntament amb el pare de les criatures, van contractar Saloni perquè fes classes particulars al germà més gran. L’home estava especialitzat en nens amb TDAH i van considerar que la seva ajuda podia ser beneficiosa, ja que el seu fill tenia un problema de falta d’atenció. Quan la dona s’hi va entrevistar, l’educador va dur el currículum, va parlar dels seus antics treballs i a ella li va semblar “correcte”.

“Era molt servicial”

La declarant va especificar que Saloni va començar a fer classes particulars al seu fill gran el febrer del 2010. Quan acudia al domicili familiar, a part d’ell i els dos germans, sempre hi havia algun adult a l’habitatge. El 8 de maig d’aquell any, però, els nens tenien festa de l’escola i, com que la mare havia d’anar a treballar, va contractar Saloni perquè fes de cangur. Va pensar que era una bona opció perquè els seus fills ja el coneixien i ell li semblava “molt correcte i molt servicial sempre”. Malgrat que la dona li va demanar que anessin al parc i després a casa, ell “va insistir” a dur-los a la piscina, tot i que hi van acabar estant molt poca estona. Quan la mare va tornar de treballar li va estranyar el fet de trobar els seus dos fills en silenci, asseguts al sofà i amb la televisió apagada. “El més gran em va comentar que m’havien de dir una cosa, mentre que el seu germà petit no volia explicar res.” A partir d’aquí la dona va saber que l’acusat els havia fet presumptament un massatge als genitals, els havia introduït objectes per via anal i els havia posat un vídeo per a adults: “Abans de marxar, a més, els va demanar que no m’expliquessin res del que havia passat i els va dir que la setmana següent portaria més coses.”

A continuació va donar el seu testimoni un altre veí de la Cerdanya. L’home i la seva esposa van veure per internet un anunci de Saloni, que s’oferia per fer de cangur. El matrimoni el va contractar per cuidar el seu fill, de tres anys. En una ocasió, al pare de la criatura el va sobtar el fet que el nen li fes una pregunta de caràcter sexual i repetís el nom de “l’Albert”, tot donant a entendre que l’acusat li feia aquella pràctica.

Llacunes de memòria

Les psicòlogues van considerar creïbles els relats dels nens i van atribuir a la seva curta edat i al pas dels mesos entre una sessió i una altra que hi hagués alguna variació en el seu testimoni. Saloni, ahir, es va negar a respondre a les preguntes del fiscal i del lletrat que exerceix l’acusació particular en representació de la família dels dos germans. Sí que va contestar, en canvi, a la seva advocada. L’acusat, que en instrucció va admetre els fets en una declaració del 22 de maig del 2015 als jutjats de Puigcerdà, va assegurar ahir que va acceptar la seva culpabilitat després que la fiscalia li digués que si reconeixia els abusos la petició de pena seria la mínima. A preguntes de la seva lletrada, que li demanava que confirmés el “trastorn de personalitat” que certifiquen els pèrits aportats per la defensa, va mantenir que té llacunes de memòria en determinats moments en funció “de l’estrès”. La petició de pena, que incorpora l’agreujant d’abús de confiança, és de sis anys de presó pels fets relacionats amb el nen més petit i dotze per l’agressió a cada germà. La fiscalia, a més d’aquests 30 anys de presó, requereix que faci front a una indemnització global de 16.000 euros. La defensa, per la seva banda, va reclamar l’absolució. I, en el supòsit que es declarin provats els fets, sol·licita que se li apreciïn els atenuants de reparació del dany per haver ingressat 100 euros cada mes per fer front a la indemnització, trastorn mental i dilacions indegudes pel temps transcorregut des de l’inici de la causa fins al judici.

LA DATA

08.05.10
Els pares de dos nens, que tenien aleshores 5 i 9 anys, van posar el cas en coneixement dels Mossos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia