Successos

Successos

Hi va haver “mala pràctica” en el muntatge de l’inflable

La policia científica conclou que el vent que feia a Caldes el va fer desplaçar i va provocar la mort d’una nena

Destaca “la mala qualitat” de l’atracció i que tan sols es van instal·lar dos ancoratges

La unitat científica de la Policía Nacional conclou que el vent va trencar els dos únics ancoratges que aguantaven el castell inflable accidentat el passat 7 de maig al restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella. En l’incident va morir una nena de 6 anys i sis menors més van resultar ferits de diversa consideració. L’informe, que s’ha entregat aquesta setmana al jutjat d’instrucció 2 de Santa Coloma de Farners que investiga el cas, sosté que hi va haver “mala pràctica” en el muntatge de l’atracció.

En un extens dossier de 150 pàgines, el grup d’enginyeria forense de la unitat central de criminalística de la policia espanyola explica que ha quedat demostrat que aquell dia hi va haver ratxes de 30 km/h i això va provocar que cada ancoratge hagués d’aguantar una tensió de 122 kg. Una tensió suficient perquè provoqués el trencament dels ancoratges. El factor meteorològic es va sumar a la “mala qualitat de l’inflable” i al fet que tan sols hi havia instal·lats dos dels deu ancoratges de què disposava l’atracció. La policia ressalta que si hi hagués hagut sis dels deu ancoratges instal·lats, haurien suportat el repartiment de forces i, per tant, no hi hauria hagut el fatal succés. Així mateix, relata que es pot asseverar que l’inflable “no compleix la normativa vigent pel que fa tant a l’aspecte de l’homologació com a la instal·lació”. “El producte no tenia garanties de seguretat”, sosté l’informe que ja està a disposició de totes les parts personades en la causa judicial. Cal recordar que per aquests fets, el jutjat ha obert diligències contra els amos del restaurant per un delicte d’homicidi imprudent i sis de lesions per imprudència.

Un altre aspecte que detalla l’informe és que les obertures per desinflar l’atracció estaven totalment tancades amb veta adherent i cremalleres, que no van permetre que hi hagués fugues d’aire durant els fets. Per últim, l’estudi conclou que la mort de la menor i les lesions dels altres sis nens van ser perquè es van precipitar des de diferents altures després que l’inflable es desplacés.

L’estudi de la policia espanyola coincideix, a grans trets, amb l’atestat que els Mossos d’Esquadra van entregar als jutjats el maig passat. Aquell informe conclou que “l’ancoratge deficient” de l’inflable va causar l’accident mortal. Concretament, que el castell només estava lligat per dos dels deu punts d’ancoratge que tenia. Això, sumat a les “grans dimensions” de l’inflable i al “corrent d’aire” que hi va haver en el moment de la tragèdia, va provocar la tragèdia. La policia catalana va concloure que el castell es va “aixecar parcialment” i va acabar sortint projectat “amb el trencament dels dos únics ancoratges que el lligaven de manera insuficient a terra”. Els Mossos, a més, asseguren que el fet que no hi hagués ningú vigilant l’atracció també va incidir en l’accident. “La supervisió podria haver estat determinant a l’hora de detectar els primers balancejos i actuar sense dilacions per a la resolució del problema”, diu l’atestat.

Descartant hipòtesis

Així doncs, amb l’informe que ha presentat aquesta setmana la Policía Nacional es descarten totalment altres teories que s’especulaven sobre la causa de l’accident. Per exemple, que el motor de l’inflador s’hagués escalfat i això, de retruc, hagués fet que entrés aire calent a l’inflable i que s’elevés. Això hauria tibat els ancoratges fins trencar-los de cop, provocat un efecte de fuet i catapultat els nens. Una altra de les teories, ara descartades, és que el castell inflable va sortir volant i va recórrer 40 metres perquè una de les cremalleres laterals estava sense tancar o bé mal tancada i va deixar sortir l’aire sobtadament.

LES FRASES

Queda demostrat que aquell dia hi havia ratxes de 30 km/h a la zona, i això provocava que cada ancoratge hagués d’aguantar una tensió de 122 kg
El producte no estava homologat i no tenia garanties de seguretat
Conclusions de l’informe de la Policía Nacional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia