Successos

El Regne Unit respondrà si Rússia ha enverinat l’exespia

Serguei Skripal i la seva filla estan greus en un hospital de Salisbury pels efectes d’una substància encara desconeguda

El Kremlin qualifica de tràgic l’incident i diu que no hi té res a veure

Serguei Skripal, un exespia rus de 66 anys, i la seva filla Iúlia, de 33 anys, estan ingressats en “estat crític” ingressades en un hospital de la localitat britànica de Salisbury, al sud-oest d’Anglaterra, per exposició a una “substància desconeguda”, segons va confirmar la policia britànica ahir. Van ser trobats enverinats diumenge a la tarda en estat semiinconscient en un banc al centre comercial Maltings.

Freya Church, la dona que va avisar la policia va explicar que Skripal alçava la mà mirant el cel i semblava totalment grogui. “Ella estava estirada sobre ell, semblava morta”, va precisar la dona. De seguida van ser portats a l’hospital de Salisbury. Segons la premsa britànica, tots dos van ser exposats al Fentanyl, una droga sintètica que és fins a cent vegades més potent que la morfina, però aquesta informació no ha estat confirmada per la policia. Les càmeres de videovigilància van detectar dues persones, un home i una dona, que van passar per allà a l’hora de la mort. Aquesta és la principal evidència que té la policia.

El comissari assistent de la policia, Mark Rowley, va confessar: “Es tracta d’un cas molt inusual, però arribarem fins al fins de la qüestió.” Va dir també que, si cal, avisaran els serveis de contraterrorisme, com va passar l’any 2006 amb la mort de l’exespia rus Aleksandr Litvinenko, enverinat amb poloni. En aquella ocasió es va relacionar la seva mort amb Rússia. Ara també hi ha aquesta sospita, però la policia no va voler donar fermesa a cap teoria fins que no acabi la investigació.

Serguei Skripal va ser coronel de l’exèrcit rus i va ser condemnat a 13 anys de presó a Rússia per “alta traïció i espionatge” el 2006, el mateix any de la mort de Litvinenko. Skripal va ser acusat de revelar als serveis secrets britànics la identitat de diversos agents dobles russos. L’any 2010 es va beneficiar d’una amnistia facilitada pel llavors president Dmitri Medvédev i va poder establir-se al Regne Unit, suposadament sota una nova identitat.

Més dur va ser el ministre d’Afers Estrangers, Boris Johnson, que va amenaçar directament Rússia. Va dir que no els culpava de la seva mort, però que “hi ha molts ecos de la mort de Litvinenko i, si es confirma que l’estat rus hi està al darrere, reaccionarem de manera apropiada”. I va afegir que els russos “són una força maligna”. “Dic als governs de tot el món que cap crim d’una persona innocent al nostre territori quedarà impune.” El Kremlin, que va qualificar de tràgic l’incident, es va desvincular completament de l’enverinament de Skripal i va dir que no hi tenien res a veure. La mort de Litvinenko, que se sospita que va ser ordenada directament pel president rus, Vladímir Putin, ja va provocar un conflicte diplomàtic entre tots dos països dotze anys enrere.

Tot un seguit de desgràcies es van produir des de llavors. Primer va ser la mort de la seva dona, Ludmila, l’any 2012, als 59 anys, per una malaltia. També van morir en els últims dos anys el germà de Skripal i el seu altre fill de 43 anys a Moscou en estranyes circumstàncies. Dos exiliats russos han mort en els últims anys. Els seus familiars han declarat que creuen que els serveis secrets russos hi són al darrere. La filla de Skripal, que està hospitalitzada, era a Londres de visita, ja que residia a Rússia. La policia prefereix ser cauta i no assenyalar ningú. “Pot ser una coincidència però cal tenir en compte que són gent amb comptes pendents”, va declarar Rowley.

LA DATA

2006
L’exespia rus Serguei Skripal es va refugiar al Regne Unit beneficiant-se d’una amnistia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia