Successos

Desmantellada una organització que actuava a Europa per estafar més de 8 milions a l’Estat

El grup comptava amb departaments informàtics, de falsificació de documents i dedicats al blanqueig de capitals mitjançant ’mules’

Ha estat una operació conjunta entre Mossos d’Esquadra, la policia espanyola i la Policia de Romania

Una operació conjunta entre Mossos d’Esquadra, policia espanyola i la Policia de Romania ha permès desmantellar una organització que actuava arreu de l’Europa i que només a l’Estat hauria estafat, almenys, més de 8 MEUR mitjançant tècniques d’enginyeria social. Segons fonts policials, les estafes es produïen en múltiples àmbits, tant a administracions públiques fent-se passar per proveïdors a qui es devien diners com a particulars amb falsos anuncis de lloguer d’habitatges o el ’phishing’. El grup comptava amb nombroses cèl·lules, quan eren neutralitzades per la policia l’acció delictiva del grup no es veia afectada. A més, l’organització comptava amb departaments d’informàtica per enganyar a través del ’phishing’, de falsificació, de logística de suport a les ’mules’, que es desplaçaven de Romania a l’Estat per obrir comptes amb els diners defraudats i un altre que des dedicava al blanqueig. En total, s’han detingut 21 persones (14 a l’Estat – la majoria a Catalunya- i 5 a Romania), que eleven la xifra d’arrestats a 33.

La investigació es va iniciar a principis del 2017 després de diverses denúncies per estafa que seguien el mateix patró a diferents punts de l’Estat i es va concloure que l’organització comptava amb diverses cèl·lules, tant a Espanya com en altres països. El responsable de l’entramat estava establert a València i controlava els diferents estrats de l’organització des de l’Estat i el flux de diners obtinguts i que es garantís el seu repartiment.

En l’escorcoll del seu domicili, els agents hi van trobar un sofisticat taller de falsificació de documents on s’elaboraven contractes, justificants bancaris i documents falsos d’identitat. Posteriorment, la documentació es lliurava a les ’mules’, que es desplaçaven de Romania a l’Estat per obrir comptes bancaris amb els diners defraudats. L’operació també ha permès desmantellar l’entramat financer a l’Estat, amb diverses empreses sense cap tipus d’activitat i que estaven a noms de testaferros. D’aquesta manera, podien blanquejar els diners de les estafes obtinguts al conjunt d’Europa, principalment a Alemanya. A més, diversos dels detinguts són testaferros, tots d’origen espanyol, i s’han bloquejat els comptes oberts amb més de 100 identitats utilitzades pels investigats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia