Successos

Més de 172.000 euros procedents de desviacions a la branca gironina

La policia escorcolla durant hores la seu de la Fundació Plataforma Educativa a Girona i la seu de l’empresa IGFA a les Preses, a la Garrotxa

La branca gironina del suposat frau en subvencions amb epicentre a la Diputació de Barcelona hauria desviat més de 172.000 euros. Són ajudes i contractes signats entre els anys 2012 i 2014 per finançar projectes de cooperació al Marroc, a l’Uruguai i a Costa Rica. El jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, que instrueix la causa que ha desembocat en l’operació policial Estela, posa el focus sobre dues entitats i una empresa de la demarcació.

En concret, la policia ha fet escorcolls a la seu de Plataforma Educativa i la Fundació Utopia (totes dues situades al mateix edifici del carrer Garrotxa de Girona) i a l’empresa IGFA, amb seu a les Preses. A la seu de Girona, els agents de la policia nacional hi van arribar cap a quarts de deu del matí. A dins, s’hi van estar més de set hores. En van sortir amb caixes de documentació i es van emportar detingut el director general de Plataforma Educativa, Jordi Pascual. A l’edifici del carrer Garrotxa, la policia espanyola hi ha buscat informació sobre tres expedients de subvencions, que en conjunt sumen 150.290,92 euros. Dues de les ajudes es van atorgar a la Fundació Plataforma Educativa i l’altra, a la Fundació Utopia.

Els agents d’investigació van buscar informació concreta sobre tres subvencions i un contracte menor relacionats amb projectes de cooperació, que porten la signatura de l’expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve o de l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia.

Incompliment “groller”

El jutjat subratlla que, de l’examen dels expedients sospitosos referits a Plataforma Educativa i a la Fundació Utopia, se’n desprèn “un incompliment bastant groller” del procediment administratiu. Entre les irregularitats i els indicis de criminalitat, la interlocutòria destaca que els tècnics van emetre diversos informes denegatoris i que la justificació final no acredita “que s’hagin fet les activitats projectades”, sinó d’altres “de menor importància”.

Recollida d’escombraries d’Olot

R. ESTÉBAN

El desplegament policial va abastar també l’empresa IGFA, situada al polígon industrial de les Preses, dedicada, entre altres negocis, a la recollida d’escombraries. Els agents s’hi van estar una mica més d’una hora i en van sortir amb unes bosses amb documentació. IGFA, formant part d’una UTE amb Urbaser, té la concessió de la recollida d’escombraries d’Olot. Fa tres anys, la Guàrdia Civil va escorcollar l’ajuntament buscant material que vinculés el contracte corresponent amb les comissions del 3 % del finançament irregular de CDC. No consta que aquell escorcoll acabés sent profitós per a la investigació, però en va quedar la imatge, molt difosa arreu, del cap de la policia municipal posant multes als cotxes de la Guàrdia Civil estacionats davant de la casa de la vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia