Successos

Menors immigrants que han arribat sols, al Collell

Els joves acollits han protagonitzat una baralla tumultuària i nombrosos incidents que han obligat a intervenir els Mossos

Dimecres, van arrestar dos nois que es van agredir mútuament

El Bellpuig és una casa de la finca del santuari del Collell que sol allotjar grups d’escolars i turistes. Des de fa unes setmanes, però, és un centre d’immigrants menors no acompanyats (MENA), un de tants espais que la Generalitat està condicionant arreu del país per atendre l’allau d’adolescents i joves que arriben al nostre país sense familiars. És el primer equipament d’aquest tipus del Pla de l’Estany. La vintena d’acollits que hi ha tenen entre 12 i 18 anys, procedeixen del Magrib i són atesos per personal especialitzat de la Fundació Diagrama. Amb seu a Múrcia, aquesta entitat es cuida també d’altres centres similars a Catalunya. Acostumats que a les instal·lacions del Collell –propietat del Bisbat, que en té cedida la gestió a una empresa externa– hi hagi peregrins, esportistes o grups de famílies o amics passant-hi vacances, l’obertura d’un centre d’aquestes característiques ha cridat l’atenció de la gent del territori, per més que el nou ús del Bellpuig s’hagi dut amb discreció. Dins dels límits del centre es produeixen incidents que han comportat la intervenció policial (vegeu l’article annex), però pel que fa a la convivència amb el territori, aparentment no hi ha problemes, segons els alcaldes de Sant Miquel de Campmajor (la casa està situada en aquest municipi del Pla de l’Estany) i de Sant Ferriol (la major part del Collell és dins dels límits d’aquest poble garrotxí). Tot i que són d’acolliment i educatius, aquests centres es regeixen per unes normes molt estrictes. Des del Collell expliquen que sovint organitzen excursions, però que procuren anar lluny, per evitar crear alarma social a la zona. Les classes, els tallers i l’esport el fan al Bellpuig mateix, que disposa d’una pista poliesportiva.

Conflictes continus i intervencions dels Mossos

Des que els anomenats MENA (menors no acompanyats) han estat allotjats, farà uns dos mesos, a les instal·lacions del Collell, els Mossos han hagut d’acudir en nombroses ocasions al centre, situat en una zona emboscada i aïllada entre la Garrotxa i el Pla de l’Estany, requerits pels responsables pels continus conflictes que generen els menors que hi són acollits, que no sols intenten fugir, a peu, per arribar a zones urbanes habitades, sinó que protagonitzen baralles entre ells.

Un dels darrers casos va ser la matinada del passat dimecres, quan un dels joves va fer un tall a l’orella a un altre i aquest va reaccionar atacant a queixalades l’agressor. Els Mossos de la comissaria de Banyoles (la casa de Bellpuig és dintre el Pla de l’Estany) van anar al Collell i van instruir diligències contra els dos nois participants en la baralla, que van ser arrestats i passats a disposició de la fiscalia de menors. Aquella mateixa nit, es va localitzar un grup de menors del Collell a Sant Miquel de Campmajor, que van ser obligats a tornar al centre.

A principi de mes, els Mossos van rebre l’avís que s’estava produint una baralla tumultuària entre un grup nombrós dels joves acollits al Collell i van optar per enviar-hi els ARRO (àrea regional de recursos operatius), els antiavalots, que finalment es van estalviar d’intervenir perquè es va aconseguir posar pau en el conflicte.

Els conflictes, però, no es limiten a les baralles entre ells, sinó que també s’han constatat agressions i fins i tot intents d’abusos contra treballadores del complex. Casos que també han obligat a intervenir els Mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia