Successos

JOAN DELORT MENAL

DIRECTOR DEL 112. HA OCUPAT MOLTS ALTS CÀRREC DE SEGURETAT A LA GENERALITAT I A AJUNTAMENTS

“S’ha d’obrir el debat del futur de la policia però ara no es pot fer”

Va “penjar els hàbits” el 1997 i no tornarà a posar-se l’uniforme. Assegura que les enquestes diuen que el 112 funciona molt bé i que si les policies locals no s’integren és per culpa seva

Diplomat en criminologia i llicenciat en filosofia i lletres, intendent policial, Joan Delort Menal (Barcelona 1957) va començar com a guàrdia urbà de Barcelona i va comandar les policies locals de Barberà del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Girona de 1986 a 1997. Va ser subdirector de coordinació de policies locals, director del Servei Català de Trànsit, secretari de Seguretat de la Generalitat, gerent de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i director de Protecció Civil, i actualment és director del 112. Ha ocupat els més alts càrrecs relacionats amb la seguretat a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona sota governs de tots colors i amb el 155 no el van treure del 112 ni de Protecció Civil. Aquesta capacitat de permanència respon a unes dots seves d’adaptar-se al medi com un camaleó, és que és un gran funambulista o és que és un gran tècnic en seguretat de qui cap polític pot prescindir?
Seria pretensiós dir que soc el millor tècnic, o un camaleó o un gran funambulista. Penso que la pregunta s’hauria de fer als que al llarg dels temps han optat per proposar-me. Sí que puc assegurar que mai he anat a perseguir res, en tot cas s’han donat les circumstàncies favorables i he tingut sort. Jo ja vaig ser el cap de policia més jove. Als anys vuitanta aquest món era un país de cecs, el que només era un xic borni destacava. Millor dir que jo era un dels bornis al país dels cecs.
On s’ha sentit més còmode, o quin càrrec li ha resultat més gratificant?
Difícil de dir perquè he fet tants papers de l’auca... Molt apassionant va ser l’època de cap de policia. A Girona vaig tenir una molt bona escola i un gran mestre [es refereix al llavors alcalde Joaquim Nadal] que si t’adormies ja t’espavilava. Però una època trepidant va ser la direcció del Servei Català de Trànsit, allò era jugar en una lliga superlativa, has de tenir recursos autosuficients per finançar-te i gestionar el servei.
Per això decidiu posar multes i radars a dojo?
No, no. Res d’això. Vam dissenyar per primer cop un pla de seguretat amb objectius per reduir la victimització. I va funcionar. El nostre va ser primer que el que després va dissenyar Pere Navarro al capdavant de la DGT. Per primer cop vam alinear totes les forces socials i mediàtiques per atacar allò que abans s’assumia com un mal sense solució, les morts a la carretera, que va passar a ser un fet intolerable i insostenible.
Podria haver comandat policialment els Mossos?
En l’àmbit polític ja ho vaig fer. En l’àmbit uniformat només ho hauria pogut fer si hagués assumit la categoria de comissari.
Li ho han proposat mai?
No. És cert que en algun moment, quan com a responsable directe de les policies locals em demanaven participar en el disseny del desplegament dels Mossos, es van sentir comentaris sobre la possibilitat que jo em posés l’uniforme dels Mossos. I d’algun altre lloc em va arribar alguna oferta que vaig rebutjar. Jo vaig penjar els hàbits de policia el 1997 i tinc clar que em jubilaré, cosa que no tinc cap ganes de fer, sense uniforme.
Hipotèticament. Si hagués estat al lloc de Trapero ara estaria com està ell, imputat?
D’entrada penso que Trapero no va fer res que no correspongués. Però no hi ha cap conspiració contra Trapero. Em podria haver tocat a mi, o a qualsevol altre que hagués estat en el càrrec.
Els policies locals perdran efectius amb les jubilacions, als Mossos els falten agents... Quin és el futur de la policia i la seguretat a Catalunya?
La llei de les policies locals, que sumen uns 11.000 efectius, és de 1991, ha queda vella i el context pel qual es va crear està superat i la llei dels Mossos (17.000 policies), que ja té 24 anys, també està obsoleta. Cap on ha d’anar la policia de Catalunya és un debat que s’ha d’obrir, però ara no estem en condicions per la situació política.
Parlem del present. El 112. Se senten moltes queixes, funciona bé?
Funciona molt bé. Tenim 170 operadors entre Reus i Barcelona. Cada any fem una enquesta en què es trien els usuaris que han necessitat el servei per respondre i entre un 88 i un 92% el qualifiquen de bo o molt bo.
Fa anys que les policies locals es queixen que no se les integra en el servei com es fa amb mossos, SEM i bombers...
Això és la cançó de l’enfadós. No hi ha hagut ningú que hagi dit que es vol connectar al 112 que se li hagi dit que no. Aviat hi entrarà la Guàrdia Urbana de Barcelona. Si no estan integrats és perquè ells no tenen el Sipcat, el sistema tècnic que els facilita la Generalitat, però l’han de demanar els ajuntaments. La informació s’ha de gestionar bé. El gran problema de la policia ara és el WhatsApp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia