Successos

Les policies locals continuen apostant per armes elèctriques

A Salt, el cos de seguretat municipal ha incorporat una pistola Taser i una càmera corporal

Pel que fa als Mossos, porten la pistola Taser els caps de torn

Les eines tecnològiques per millorar l’efectivitat i la seguretat de les actuacions policials continuen estenent-se a les comarques gironines. Diversos cossos municipals de la demarcació disposen de càmeres corporals i de pistola elèctrica, coneguda popularment com a Taser. Entre d’altres, algunes d’aquestes policies són la de Castell-Platja d’Aro, la Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Caldes de Malavella, Blanes, Arbúcies, Hostalric i Sils, o els vigilants municipals de Breda, Vilobí d’Onyar i de Riells i Viabrea. A banda, l’Ajuntament de Salt va informar ahir que la policia local de la vila ha incorporat aquesta setmana al seu equipament una càmera unipersonal i una Taser. Es tracta d’uns complements d’utilitat per a les intervencions al carrer o conflictes amb ciutadans, i per disposar de proves documentals a l’hora d’elaborar les diligències.

Des del consistori de Salt s’especifica que, tal com marca la normativa, “només es recorrerà a aquesta pistola en casos d’agressivitat o quan els agents o la ciutadania es trobin en risc”. Els dispositius els podran utilitzar els quinze membres de la policia saltenca que han participat i superat la formació teòrica i pràctica i que, al mateix temps, tinguin vigent l’acreditació per a l’ús del desfibril·lador extern automàtic (DEA).

El regidor de Seguretat Ciutadana de Salt, Toni Vidal, valora positivament aquest pas i explica que amb la introducció de les càmeres unipersonals i de les pistoles elèctriques s’aconsegueix augmentar la seguretat tant dels agents com dels ciutadans. “En definitiva, es tracta de posar a disposició de la nostra policia local totes les eines que els permetin millorar el servei que ofereixen cada dia als saltencs i saltenques”, afegeix. Els agents han rebut formació específica sobre l’ús i el tractament de les imatges capturades per la càmera unipersonal que col·loquen a l’uniforme –concretament al pit–. Aquesta càmera està connectada a la Taser i s’activa automàticament quan s’empra la pistola elèctrica; i el reglament d’ús d’aquest tipus d’armes obliga els efectius a enregistrar l’actuació.

A la demarcació de Girona, la policia local de Castell-Platja d’Aro va ser pionera en la incorporació de càmeres corporals als uniformes dels agents. Els membres del cos disposen d’aquesta eina tecnològica des del 2018. El cap, l’inspector David Puertas, indica que tenen un total de sis càmeres unipersonals. “A l’hivern, acostumen a sortir dues patrulles de seguretat ciutadana. I, com a mínim, almenys un dels dos components de cada patrulla ha de dur la càmera. De fet, per protocol és obligatori que el mateix efectiu que porta la Taser també ha de dur una càmera.” D’altra banda, Puertas afegeix que a la policia local de Castell-Platja d’Aro tenen una pistola elèctrica que “és compartida” i que “sempre està de servei”. “Al llarg del dia, fem tres torns. I, al començament de cada torn, el caporal assigna la Taser a un agent. Són eines que ajuden a fiscalitzar tant l’actuació dels policies com la dels ciutadans.”

Donar l’avís

Des de l’estiu, la policia local de Palafrugell també disposa de càmeres unipersonals. Els efectius van començar a dur aquests aparells al juliol, coincidint amb l’inici de la festa major de la vila. La seva implementació, a més, va ser en el marc de la temporada turística, quan el municipi augmenta la seva població exponencialment. El cap de la policia de Palafrugell, que també es diu David Puertas, relata que des del cos tenen sis càmeres corporals i una Taser: uns dispositius que, en el cas d’aquesta localitat, porta el cap de torn o el responsable del servei que tingui la formació corresponent (per exemple, en l’ús i la manipulació de la pistola elèctrica). Així mateix, pel que fa a les càmeres, cal destacar que no graven tota l’estona. I quan l’agent l’activa ha d’avisar la ciutadania que l’aparell està enregistrant.

Paral·lelament, l’arribada de les pistoles elèctriques al cos dels Mossos d’Esquadra es remunta a l’any passat. El juny del 2018 es va dur a terme la prova pilot a les comissaries de Girona, Figueres i Blanes, així com a l’àrea de recursos operatius (ARRO) de la capital gironina. Des d’aleshores la seva presència es va ampliar i porten aquest tipus d’arma els caps de torn de totes les comissaries d’arreu de les comarques gironines. I, també en el cas concret dels Mossos, qui du la Taser és sempre qui porta la càmera corporal (és a dir, el cap de torn).

LA FRASE

Les Taser i les càmeres ajuden a fiscalitzar tant l’actuació dels policies com la dels ciutadans
David Puertas
cap de la policia local de castell-platja d’aro

LA XIFRA

15
agents
de la policia local de Salt han rebut una formació específica per poder portar la pistola Taser.

Arxivada la causa per l’ús de la Taser a Platja d’Aro

Un agent la va accionar per reduir un conductor que es va mostrar violent
El jutjat ja havia dictat el sobreseïment del cas, i ara l’Audiència ho ha ratificat
G. P

L’Audiència de Girona ha arxivat la causa contra quatre efectius de la policia local de Platja d’Aro que van ser investigats per presumptes tortures. Els fets es remunten al 26 de juny del 2018, quan un ciutadà va ser reduït amb una pistola elèctrica. L’actuació va iniciar després que un agent detectés un vehicle que feia nosa en un pas de vianants. El municipal va requerir al conductor que retirés el cotxe, però l’ocupant va fer cas omís i va començar a mostrar-se violent. El policia va demanar suport i, fins allí, s’hi van adreçar vuit companys del cos. Un dels agents que va arribar va sol·licitar diverses vegades a l’home la documentació. Segons la versió policial, ell es va negar a identificar-se i es va seguir posant violent, fins que els agents van treure’l de l’automòbil per la força. Com que l’agressivitat del conductor, però, va continuar augmentant, el municipal que portava la pistola elèctrica, després de cridar diversos cops “Taser, Taser”, la va disparar. Eren les 14.37 h, tal com va ser gravat per l’agent que duia la càmera corporal.

El conductor va resultar ferit per les fiblades elèctriques i es va fer erosions per la caiguda a terra, si bé fins i tot després de la caiguda es va resistir a ser detingut. Per tot plegat, se li van atribuir els delictes de desobediència, resistència i atemptat a l’autoritat. Quan l’arrestat va arribar al jutjat de Sant Feliu de Guíxols, però, es va capgirar la situació i van canviar les tornes. Mentre interrogava el detingut, la jutgessa va aturar la declaració i va obrir diligències contra els policies per tortures, lesions i revelació de secrets, per haver gravat la intervenció, fet que fixa el reglament d’ús de la Taser. Al maig, la jutgessa del jutjat número 3 de Sant Feliu va arxivar provisionalment les diligències contra els agents, que havia obert la jutgessa substituta. El litigi, tot i així, va continuar, ja que el lletrat del denunciant va presentar recurs a l’Audiència, que ha donat la raó als policies. L’agent que va disparar tenia la titulació i la formació adient per manejar la pistola elèctrica, i es descarten tortures perquè la finalitat no era martiritzar l’home ni arrencar-li cap tipus de confessió. La defensa dels encausats, exercida per Monguilod Advocats, destaca que s’ha demostrat que l’actuació no va ser abusiva, ni amb excessos ni desproporcionada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia