Successos

Tensió entre reixes

Un conat de motí a la presó de Figueres, amb presos cremant objectes i les amenaces als funcionaris, evidencia la tensió que causa el confinament penitenciari

Els sindicats reclamen mitjans i personal per suplir les 1.327 baixes i elements de seguretat

Justícia procura que els presos en tercer grau dormin també fora per rebaixar la tensió

El confinament resulta especialment dur de gestionar en la població reclusa (a Catalunya hi ha 8.400 presos en 14 centres penitenciaris), on el coronavirus també ja ha entrat i afecta almenys 60 presos i 55 treballadors, segons les dades oficials del Departament de Justícia.

L’intent de motí que es va produir la setmana passada a la presó Puig de les Basses és un exemple de la tensió que es viu a les presons, on per culpa de la pandèmia s’han suprimit les comunicacions dels presos i els serveis interns. El vespre del dilluns 13 d’abril, els presos del mòdul 4 es van plantar i es van negar a sortir de les cel·les per anar a sopar al·legant que el menjar era escàs i dolent. Molts presos, de manera que semblava programada i coordinada, van començar a cremar peces de roba i objectes de les seves cel·les i els van anar llançant cap al pati mentre amenaçaven i insultaven els funcionaris. L’endemà hi va haver una altra plantada de reclusos que també es van negar a menjar. I incidents similars s’han viscut als centres de Brians I i Brians II. Justícia defuig de fer servir el mot motí, i ho minimitza a protestes o aldarulls. “Els presos mai van agafar el control, per tant no són motins”, afirmen fonts de Justícia, sense negar que als centres ara es viu amb més tensió, “un ambient sensible” en una situació de confinament en què els reclusos, a part de la llibertat, han perdut les visites presencials. El centre de Figueres ja fa setmanes que viu un augment del nombre de casos d’agressions a funcionaris, fet que ha portat els representants de CCOO a denunciar, segons ells, la mala gestió de la direcció del centre, que compromet greument la seguretat. Consideren que no s’ha sancionat amb prou duresa els instigadors dels actes violents, fet que incita a la continuïtat de la situació, i demanen que els directius agafin el toro per les banyes i facin entendre als presos que es viu una situació especialment complexa i que se’ls faci entendre que les persones ingressades als hospitals fins i tot tenen menys oportunitats que ells per comunicar-se amb les seves famílies i els serveixen menjar quan poden.

Per alleujar la tensió, Justícia ha adoptat una sèrie de mesures per endolcir la situació entre reixes. Als presos, els han augmentat fins a 20 el nombre de trucades que poden fer a la setmana, se’ls deixa fer trucades entre mòduls i se’ls permet fer videotrucades a través de 230 telèfons mòbils que Justícia ha comprat expressament per a aquest menester. I se subvenciona l’import de la trucada a aquells presos que no tenen diners per pagar-la i també s’han posat televisors a reclusos que no en tenen per motius econòmics. Fonts de Justícia remarquen que gràcies a les videotrucades alguns presos que mai havien tingut visites perquè són estrangers o perquè els seus familiars no es podien desplaçar, ara els han pogut veure. Justícia també ha posat un telèfon d’atenció als familiars dels presos al qual es poden dirigir per preguntar sobre la seva situació i fer consultes. Les consultes de com poden fer arribar un paquet a un intern ara, però, sempre tenen la mateixa resposta: “No és possible.” Sense vis-a-vis i sense enviaments de paquets, l’entrada de substàncies prohibides resulta més difícil. Un motiu de malestar entre reixes.

Per baixar la tensió i evitar la propagació del coronavirus, Justícia sí que permet que els presos de tercer grau, que surten de dia a treballar, puguin fer el confinament a casa seva per evitar que puguin introduir el virus quan tornin. Actualment hi ha 1.841 presos que estan en tercer grau i un 90% dormen a casa seva. Però és una mesura que no pot beneficiar tothom. El tercer grau no es pot concedir als presos preventius ni absolutament tots poden pernoctar a casa seva. Els que passen el confinament a casa porten una polsera de control telemàtic. Els responsables de Justícia són conscients que hi haurà alguna fuga entre aquests presos. Dimarts, un pres de Quatre Camins, considerat de confiança, que feia tasques de neteja i sortia a llençar la brossa al recinte exterior va aprofitar la circumstància per fugir. Antonio Fernández Gómez, condemnat a 15 anys per homicidi, va pujar a un cotxe que l’esperava i va fugir. També tindran més fàcils les evasions els presos en llibertat provisional perquè s’han suspès les presentacions apud acta, i ara ja no s’han de presentar als jutjats per demostrar que continuen a disposició judicial.

Des del bàndol dels funcionaris i treballadors de presons, el panorama, el presenten molt més negre que des del Departament. Els sindicats consideren que fets com els de Puig de les Basses evidencien que la seguretat està en risc i temen una escalada de la violència cap als funcionaris, que alguns presos culpen de ser els propagadors del virus dins dels centres. Els funcionaris reclamen al Departament que els doti de més elements de seguretat, tant per evitar els contagis com per tenir a ratlla els presos, i que compleixi la resolució del TSJC. CCOO fa dies que reclama equips individuals de protecció: mascaretes, guants, bates, pantalles facials, gels...

Els sindicats acusen l’administració d’actuar a batzegades i no tenir una autèntica programació per evitar la propagació. Remarquen que en una setmana es va passar de 10 presos postius a mig centenar, perquè no es van posar prou mesures a temps i la situació es va descontrolar. Justícia ha habilitat un mòdul a Quatre Camins que funciona com a hospital de campanya, on es dona atenció mèdica als presos amb símptomes lleus. Els que necessiten hospitalització, se’ls trasllada a l’hospital penitenciari de Terrassa, on en un primer moment va estar Rosa Peral, la guàrdia urbana jutjada per assassinat, que ara ja està curada. CCOO considera que aquest “hospital de campanya” és un pegat fruit de la improvisació. Els sindicats reclamen reforços per suplir els funcionaris positius en Covid-19 (55) i els que estan de baixa (1327), la desinfecció generalitzada dels espais, que es facin tests i es prengui la temperatura als treballadors. En aquest sentit, els representants de CCOO asseguren que a Quatre Camins la desinfecció es va encarregar a una empresa que va desinfectar amb hipoclorit amb polvoritzadora de benzina, contaminant treballadors i interns amb el fum originat per la combustió del motor. Aposten perquè es reclami els serveis de l’UME si cal.

Dades
La població reclusa de Catalunya és de 8.400 persones, distribuïdes en 14 centres penitenciaris. Les darreres xifres apunten que hi ha detectats 60 presos que han donat positiu en coronavirus i 55 treballadors. Els sindicats demanen que reforcin els serveis perquè actualment hi ha 971 treballadors penitenciaris de baixa i 376 que estan de permís per deure inexcusable d’atendre familiars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.