Successos

Un altre ciutadà afroamericà mor per trets de la policia als EUA

Un jove de 27 anys va ser tirotejat per dos agents blancs en un restaurant de menjar ràpid a Atlanta, Geòrgia

Desenes de persones es manifesten per demanar la dimissió de la cap de la Policia de la ciutat

Desenes de persones s’han manifestat aquest dissabte a Atlanta (Geòrgia) i han demanat la renúncia de la cap de Policia de la ciutat, Erika Shields, després de confirmar-se que un jove afroamericà, Rayshard Brooks, ha mort pels trets que va rebre divendres d’un agent blanc en aquesta localitat del sud-est dels Estats Units d’Amèrica (EUA).

Brooks, de 27 anys, va morir tirotejat a l’aparcament d’un restaurant de menjar ràpid de la cadena Wendy’s a Atlanta després que es resistís a ser detingut i es barallés amb dos agents blancs, segons ha informat aquest dissabte en un comunicat l’Oficina d’Investigació de Geòrgia (GBI, en anglès).

La policia va acudir al lloc cap a dos quarts d’onze del divendres (hora local, 02.33 GMT del dissabte) després de rebre una “queixa que un home estava adormit en un vehicle aparcat davant la finestreta (de recollida d’aliments). Aquest fet provocava que altres clients haguessin de conduir al voltant del cotxe” per a demanar el menjar, indica la nota.

Els agents van fer una prova d’alcoholèmia a Brooks i, després de confirmar que estava begut, van intentar detenir-lo. El jove, però, “es va resistir i va començar un forcejament” entre els tres, segons la informació oficial.

“L’agent de policia va treure una pistola de descàrrega elèctrica i els testimonis diuen que, durant el forcejament, l’home (Brooks) va agafar aquesta pistola elèctrica i se la va apropiar”, assenyala la nota.

Un vídeo difós a les xarxes socials, que l’GBI està revisant, mostra el forcejament entre els agents i s’hi pot veure com l’home aconsegueix escapolir-se d’ells i surt corrent, perseguit per un dels policies.

El vídeo no mostra el moment en el qual Brooks rep els trets, només un instant en el qual el jove afroamericà apareix a terra, però l’GBI ha confirmat que el policia li “va disparar” amb una arma de foc i que el ferit va ser “traslladat a un hospital local, on va morir després de l’operació”.

Vic Reynolds, el director de l’GBI, ha explicat en una roda de premsa aquest dissabte que les càmeres de seguretat del restaurant van captar com Brooks, després de fugir dels agents, va donar la volta i va apuntar a l’agent amb la pistola de descàrrega elèctrica.

“En aquest moment l’agent d’Atlanta va agafar la seva arma, la va disparar i va donar al senyor Brooks a l’aparcament, i aquest va caure a terra”, ha relatat Reynolds.

El director de l’agència d’investigació ha promès que aquest dissabte publicaran el vídeo de les càmeres de seguretat i que treballarà per “ampliar” i millorar la definició dels seus fotogrames en el marc de la recerca. Rynolds ha demanat al públic que “no s’afanyi a l’hora d’arribar a conclusions” sobre el succés.


Onada d’indignació
L’incident arriba després de dues setmanes de protestes arreu del país per denunciar la violència policial contra els afroamericans, un moviment desencadenat per l’homicidi del ciutadà afroamericà George Floyd el passat 25 de maig en Minneapolis (Minnesotta).

En aquesta onada d’indignació ha influït, a més, el cas d’un altre jove afroamericà desarmat que va morir a Geòrgia. Ahmaud Arbery, de 25 anys, va ser abatut a trets per dos homes blancs al febrer a la localitat costanera de Brunswick, en un incident que va quedar gravat en vídeo i que va generar commoció pel retard a detenir als implicats.

Desenes de persones s’han manifestat aquest dissabte a l’aparcament on va succeir l’incident i la divisió a Geòrgia de l’Associació Nacional per al Progrés de les Persones de Color (NAACP) ha exigit la dimissió de la cap de Policia d’Atlanta per considerar que la seva agència “necessita una reforma enorme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia