Successos

Denuncien més de 600 persones per fer ‘botellón’ durant el cap de setmana a Barcelona

La Guàrdia Urbana desallotja prop de 3.000 persones de la via pública i de locals per incomplir les restriccions sanitàries

Batlle adverteix que la fase d’advertiment ja s’ha acabat i ara s’enduriran les sancions

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha denunciat aquest cap de setmana 647 persones per consumir alcohol al carrer després del tancament de la restauració i a cinc locals que estaven oberts tot i la prohibició. El consistori preveu endurir el règim sancionador per incompliment de les mesures contra la Covid-19.

El tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle; i l’Intendent Major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez; han presentat en una roda de premsa telemàtica el balanç de l’actuació de la policia local durant aquest cap de setmana, després que entressin en vigor el passat 15 d’octubre les noves mesures restrictives aprovades pel Govern per un període de quinze dies, que inclouen el tancament de locals de restauració.

Durant el cap de setmana, en què la Guàrdia Urbana va incrementar la seva actuació de control en un 6%, han estat denunciats cinc locals de restauració que estaven oberts tot i la prohibició, a 647 persones per botellón a la via pública i a 336 per no portar mascareta o fer un ús indegut de la mateixa. A més, s’ha desallotjat 2.876 ciutadans de la via pública i espais privats per incomplir les restriccions sanitàries.

Si bé fins ara la Guàrdia Urbana ha compaginat la tasca pedagògica sobre les mesures contra el coronavirus amb les sancions, tant Batlle com Velázquez han advertit que a partir d’ara actuaran “amb total exercici de l’autoritat” i enduriran el sistema sancionador, ja que, segons ells, “hem arribat a casos extrems” en l’evolució de la pandèmia.

“Els avisos sempre seran presents, però ara estem en una altra fase, la de complir estrictament amb les normes perquè ens hi juguem molt des del punt de vista sanitari, social i econòmic. Per això, reforçarem els dispositius per fer complir les mesures i si no, es sancionarà”, ha subratllat el tinent d’alcalde.

Les autoritats municipals han detectat que, des de l’entrada en vigor de les noves mesures restrictives decretades per l’executiu català, es produeix en l’espai públic un doble escenari: el diürn, amb un ús pacífic, familiar i amb observança de les mesures de seguretat, i el nocturn, amb grans concentracions de persones que consumeixen alcohol i en les quals hi ha una relaxació de les normes.

No obstant això, no han concretat si restringiran els horaris dels parcs barcelonins, després que aquest passat cap de setmana es difonguessin imatges d’aglomeracions en els mateixos, amb desenes de persones que hi passaven el dia i consumien a la via pública tot i no estar permès, si bé han dit que aquestes conductes seran “objecte de correcció” i sancionades si cal.

Pel que fa al tancament a les deu de la nit dels locals de 24 hores, que va aprovar ahir el govern, han precisat que de moment s’està informant als responsables d’aquests establiments de la nova mesura, ja que acaba d’entrar en vigor, però han recordat que el seu incompliment suposa una sanció que pot oscil·lar entre els 3.001 i els 60.000 euros.

Ni Batlle ni Velázquez han volgut pronunciar-se sobre la conveniència o no de decretar el toc de queda a Barcelona, ja que la qüestió ara, han dit, és la de valorar l’impacte de les noves mesures restrictives aprovades per l’executiu català en l’evolució de la pandèmia.

“El que cal fer ara és observar estrictament les disposicions de la Generalitat i endurir el règim sancionador”, ha argumentat el tinent d’alcalde.

Des de l’1 de setembre fins al 18 d’octubre, s’ha imposat una mitjana diària de 80 denúncies per consum d’alcohol a la via pública i 32 per no portar mascareta i han estat desallotjades 613 persones cada dia per un ús indegut de l’espai.

Com a mitjana, s’han realitzat 27 avisos al dia, dels quals un ha acabat en denúncia, si bé Velázquez ha avisat que amb les noves restriccions aquestes xifres “s’incrementaran considerablement” en els pròxims dies.

Davant unes dades que “no són bones” en l’evolució de la pandèmia a la capital catalana, tots dos han apel·lat a la responsabilitat ciutadana per revertir la situació.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia