Successos

Els Mossos executen el desallotjament de la nau de Badalona amb càrregues contra els manifestants

Algunes persones han abandonat l’espai voluntàriament abans de l’acció policial

Els Mossos han executat l’ordre de desallotjament de la nau del carrer Progrés de Badalona, on malvivien des de feia anys al voltant d’un centenar de persones. Els ocupants han demanat fins a última hora posposar l’ordre de llançament per la manca d’alternatives d’habitatge, les baixes temperatures i la situació epidemiològica. El jutjat, però, s’hi ha negat de manera reiterada. Davant d’aquesta situació, algunes de les persones han recollit les seves pertinences i al llarg del mati han abandonat l’espai voluntàriament. Finalment, cap a les dotze del migdia, els Mossos han carregat contra les persones concentrades a la porta de la nau i han pres el control de l’espai per acabar de desallotjant els ocupants que encara quedaven a l’interior.

Les converses per intentar evitar el llançament s’han allargat una hora i mitja, des de poc després de les deu del matí i fins a minuts abans de les dotze del migdia. La mediació dels Mossos d’Esquadra entre la comitiva judicial i els portaveus dels ocupes, però, no han reeixit perquè la sortida fos totalment voluntària i sense incidents.

Alguns dels ocupants de la nau sí que han anat sortint voluntàriament des de que ha fet acte de presència la comitiva judicial a les deu del matí, però d’altres han preferit intentar resistir dins l’espai. Tot i això, la majoria ja tenia coll avall que aquest dijous era el seu últim dia a la nau i pràcticament tothom tenia ja preparades les seves pertinences per marxar.

En el moment de l’entrada policial s’han viscut alguns moments de tensió al carrer. Desenes de persones que feies suport al col·lectiu que vivia a la nau han intentat, sense èxit, evitar l’avenç de la policia, que s’ha fet pas a empentes i algun cop de porra. Un cop dins, les persones que s’havien atrinxerat a l’interior han abandonat l’espai sense oposar més resistència.

Denuncien racisme institucional

La nau del carrer Progrés ha estat retornada a la Sareb en poc més de mitja hora i ara és seguretat privada de la propietat la que ha de vetllar per mantenir l’espai buit. L’advocada dels ocupants de la nau, Sònia Olivella, ha titllat el desallotjament com un episodi de “racisme institucional”.

Olivella creu que no és acceptable que no només no es pugui buscar una alternativa per a aquestes persones, sinó que, a més, se’ls deixi al carrer. “És una vergonya que va en contra de tots els drets fonamentals. No és la societat que volem”, ha etzibat. L’advocada fa una crida al poder judicial i a les administracions per revertir la situació.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, Carles Sagués, que ha qualificat la jornada d’aquest dijous com un “fracàs” de la societat, de les administracions i del poder econòmic. Sagués lamenta que ningú hagi estat capaç de fer front a la situació i que s’assumeixi com a “normal” un desallotjament d’aquestes característiques.

Qui sí s’ha felicitat pel desallotjament ha estat l’exalcalde de Badalona i actual regidor a l’oposició pel PP, Xavier Garcia Albiol, que ha fet acte de presència a les portes de la nau un com s’ha consumat el desallotjament. Albiol ha convocat els mitjans de comunicació a la plaça on s’aplegaven alguns dels desallotjats, fet que ha provocat moments de tensió.

Els Mossos d’Esquadra han hagut d’intervenir per evitar possibles agressions i han demanat al regidor policial que es retirés de l’espai on era, per traslladar les declaracions a la premsa dins del cordó policial. També a la seva marxa ha hagut de ser escortat fins al seu vehicle davant l’escridassada de desallotjats i veïns.

Serveis socials sense recursos

Un cop la nau ha estat desallotjada, l’Ajuntament de Badalona ha organitzat un dispositiu especial perquè els serveis socials puguin atendre les persones provinents del barri del Gorg. Des del govern municipal, però, ja adverteixen que els recursos del consistori són limitats per atendre la “immediatesa” de totes les peticions d’ajuda que els puguin arribar.

El regidor de Serveis Socials, David Torrents, ha seguit la jornada des de primera hora del matí i ha explicat que l’Ajuntament “no deixarà d’atendre ningú”, tot i que admet que la recerca d’un nou lloc per viure no la podrà fer l’Ajuntament per sí sol. “Estem fent tots els esforços per parlar amb organismes supramunicipals per trobar una sortida digna”, explica el regidor.

Els Mossos d’Esquadra no han concretat quanta gent s’ha desallotjat ni existia tampoc un cens concret de les persones que hi vivien. Des de l’Ajuntament calculen que són al voltant d’una vuitantena, tot i que els propi col·lectiu parla de més d’un centenar de persones. Es preveu que el consistori en doni detalls de tot plegat aquest mateix dijous.

Casado condemna les “agressions” que ha patit Albiol per “lluitar contra les ocupacions d’immobles”

El president estatal del PP, Pablo Casado, ha donat suport aquest dijous a Xavier García Albiol, exalcalde de Badalona i exdiputat del PPC.

A través d’un missatge a Twitter , Casado ha explicat que ha parlat amb l’expresident dels populars catalans per “donar-li suport i condemnar les agressions” que, segons afirma, ha rebut Albiol per “lluitar contra les ocupacions d’immobles”, que xifra en 40 diàries a Espanya. “Al govern aprovarem una llei antiokupació perquè siguin desallotjats en 12 hores i es castigui amb fins a 3 anys de presó”, ha afegit Casado al tuit, sense especificar a quina administració es refereix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia