Successos

Desarticulat el grup més actiu a l’estat en fabricació de bitllets falsos

Hi ha catorze detinguts, falsificaven bitllets de 50 i 20 euros i haurien introduït prop de mig milió d’euros

Els Mossos i la Policia Nacional, en coordinació amb l’Europol, han desarticulat el grup més actiu a l’estat espanyol en fabricació i introducció de bitllets falsos. Hi ha 14 detinguts. Falsificaven bitllets de 50 i 20 euros i haurien introduït prop de mig milió d’euros. La investigació es va iniciar a mitjans de novembre del 2021 després en detectar la circulació de bitllets falsos de 20 i 50 euros. El grup havia dissenyat un entramat per fabricar els bitllets i vendre’ls a través de la internet profunda. Un cop venuts, els bitllets es distribuïen a través d’empreses de paqueteria i es col·locaven al circuit financer per part de passadors o altres grups que els venien. Els laboratoris de fabricació estaven a la demarcació de Tarragona.

La investigació es va iniciar quan els Mossos van detectar com un grup adquiria bitllets falsos i els introduïa al circuit econòmic formal mitjançant compres a través d’una coneguda plataforma de compravenda de productes. Per fer aquestes compres, utilitzaven persones alienes al grup, oferint-los ofertes de feina fraudulentes. L’objectiu era que els investigadors no relacionessin aquestes persones amb aquesta activitat delictiva i les identifiquessin com a víctimes quan denunciaven haver rebut bitllets falsificats.

Aquest grup, establert a Barcelona, cometia estafes en apropiar-se de les dades personals de les persones a les quals oferien feines a través d’una coneguda plataforma. Normalment, aquestes feines consistien en fer de xofers i, per això, les víctimes enviaven còpies dels seus carnets de conduir i amb les seves dades personals llogaven vehicles d’alta gamma que posteriorment no tornaven.

Al cap d’algunes setmanes d’iniciar la investigació, Europol va informar que les autoritats alemanyes havien detectat una persona que tenia un portal obert a Telegram on hi oferia moneda falsa. Els investigadors van localitzar aquesta persona i la van arrestar després d’escorcollar el seu domicili, ubicat a la demarcació de Lleida.

Una mare i un fill lideraven el grup

Les indagacions policials van permetre identificar els distribuïdors de les falsificacions que venien els bitllets a través de la internet profunda. De mica en mica, van estrènyer el cercle fins a identificar els falsificadors i ubicar els tres laboratoris de fabricació dels bitllets a Salou, Reus i Tarragona.

El grup dels falsificadors estava liderat per una dona i el seu fill. S’encarregaven d’adquirir els hologrames i afegir-los a les impressions dels bitllets realitzades amb impressores modificades. Amb els nombrosos beneficis que obtenien havien muntat també una plantació interior de cultiu de cànnabis a Mont-roig del Camp, de la qual tenien cura dues persones residents a Reus i Miami Platja.

D’altra banda, per proveir l’àmplia demanda van instruir més persones de la seva confiança perquè també fabriquessin bitllets falsos. L’objectiu era diversificar i ampliar l’activitat delictiva. Una d’aquestes persones es va desplaçar fins a Estepona (Màlaga), on se la va arrestar.

El paper utilitzat per fer les falsificacions es venia en una coneguda plataforma de compravenda d’articles i presentava unes característiques molt concretes. Els agents van comprovar com diverses persones d’aquesta organització havien comprat en diferents dies paquets amb aquest tipus de paper, a més de guillotines per tallar-lo.

Dispositiu policial l’1 de març

Finalment, l’1 de març es va dur a terme un dispositiu policial tutelat pel jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona. Es van fer nou entrades i escorcolls a Tarragona, Salou, Reus, Cambrils, Mont-roig del Camp, l’Hospitalet de Llobregat i Estepona. En un d’aquests s’hi va trobar part del laboratori de falsificació de moneda i es van intervenir gairebé 25.000 euros falsos, ja acabats en bitllets de 50 euros i llestos per introduir-los al circuit financer. També es va comissar part del paper utilitzat per a la falsificació i bandes hologràfiques per enganxar als bitllets.

En un altre domicili, s’hi van localitzar dues impressores, diversos bitllets de 50 euros falsos, així com material informàtic divers i dispositius mòbils.

25.000 euros falsos en bitllets de 50 i 6.000 en bitllets de 10

Els agents van intervenir 25.000 euros falsos en bitllets de 50 euros i 6.000 euros més en bitllets de 10 euros. També van trobar dues impressores d’alta resolució, un escàner i paper per a la falsificació de bitllets i banda hologràfica; dues armes detonadores i una ballesta; material informàtic i diversos dispositius mòbils; 240 plantes de marihuana, 1.200 kg en cabdells i vuit plaques i mitja d’haixix llistes per vendre; un dron i una balisa de seguiment.

Els catorze detinguts van passar a disposició judicial el 3 de març. Ha ingressat a presó un dels líders del grup criminal i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia