Successos

itàlia

Evacuades més de 1.000 persones a Ischia davant el risc de nous corriments

La zona del golf de Nàpols és una àrea amb gran activitat sísmica i on el risc d’un altre desastre hidrogeològic és molt alt

L’arribada d’un temporal a l’illa d’Ischia (sud d’Itàlia) que podria provocar nous corriments de terra com el del passat dissabte, que va deixar 11 morts i una dona encara desapareguda, obligarà a evacuar des d’aquest divendres a unes 1.100 persones per a evitar una tragèdia major.

Els serveis d’emergència italians han decretat una alerta groga en la zona del golf de Nàpols, una àrea amb gran activitat sísmica i on el risc d’un altre desastre hidrogeològic és alt, la qual cosa podria provocar noves ensulsiades, inundacions i despreniments de roques.

L’evacuació decretada per les autoritats coincidirà amb les labors de rescat en la localitat de Casamicciola Terme, que el cap de setmana passat va quedar completament devastada pel despreniment d’una part de la muntanya Epomeo a causa de la pluja.

De moment s’han localitzat onze cadàvers –entre ells els de dues famílies al complet, inclosos quatre menors–, i els operaris continuen buscant a l’última desapareguda, identificada com Maria Teresa Arcamone.

“No hi haurà expulsió forçosa de persones. Ells són els que hauran de moure’s. Però confio que la gran majoria de la gent complirà, estem parlant de la seva seguretat. No es tracta de cap deportació”, ha explicat el comissari d’emergència de Casamicciola, Giovanni Legnini, en una roda de premsa.

La tragèdia del dissabte va recordar que moltes de les cases de l’illa volcànica, més d’un terç del total, són irregulars per haver estat construïdes en llocs d’alt risc hidrogeològic i sísmic (l’illa d’Ischia és de fet d’origen volcànic).

Unes 27.000 cases havien sol·licitat amnisties a construccions irregulars gràcies a una llei aprovada en 2018 pel govern del Moviment 5 Estrelles de Giuseppe Conte i la Lliga de Matteo Salvini. I ara, membres del nou Executiu italià es plantegen la seva demolició.

El Consell de Ministres va aprovar aquest dijous noves ajudes per a Ischia i va paralitzar el pagament d’impostos fins a juny de 2023.

El mateix dia es va localitzar sota el fang el cos sense vida de Gianluca Monti i Valentina Castagna, pare i mare de tres dels quatre nens morts per l’ensulsiada i les restes de la qual es van recuperar fa uns dies.

També es va recuperar el cadàver de Salvatore Impagliazzo, el nuvi de la primera víctima confirmada, Eleonora, de 31 anys.

Fins ara, els morts confirmats són la parella formada per Maurizio Scotto i Giovanna Mazzella, de 32 i 30 anys respectivament, i el seu bebè, nascut fa menys d’un mes, el passat 4 de novembre.

Les altres víctimes són la parella de Monti i Castagna amb els seus tres fills, Francesco, Maria Teresa i Michele Monti, d’11, 6 i 16 anys, respectivament, als quals se sumen Impagliazzo, la seva núvia Eleonora, i Nikolinka, una dona búlgara de 58 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia