Successos

El quadern negre

Tura Soler

Perdut a Vic el 2002, era un mort NN a Barcelona

Comuniquen ara, 21 anys després, a la família del desaparegut Josep Guix que havia mort al metro l’endemà mateix

Fa més de dues dècades el rostre de Josep Guix Plans va aparèixer als cartells d’Inter-SOS, una de les associacions d’ajuda a familiars de persones desaparegudes. Mentrestant, el cadàver NN (sense nom), en algun dipòsit o funerària de Barcelona. Ara, 23 anys després, els Mossos han trucat a la porta de la família de Guix, que resideix a Torelló, per donar-los la notícia: han identificat Josep Guix com l’home que va morir atropellat pel metro a Barcelona, el 21 d’agost del 2002, l’endemà mateix que se li perdés la pista a Vic.

Segons consta en els cartells d’Inter-SOS, Josep Guix va ser vist per darrera vegada el dia 20 d’agost del 2002 al bar Pròleg, de la plaça Sant Felip de Vic. El comunicat que ha penjat Inter-SOS fa unes setmanes apunta que ha sigut gràcies a la incorporació de nous mètodes en el programa d’RHiPD (restes humanes i persones desaparegudes) que s’ha pogut posar nom a les restes. Fet que significa que s’han realitzat anàlisis de comparació entre cossos i mostres biològiques que ho han permès. Fonts d’Inter-SOS, que insisteixen que hi hagi una unitat i traçabilitat d’aquests registres, remarquen que l’any 2002 es van obtenir mitjans per realitzar anàlisis i que estan donant els seus resultats.

El dia de la desaparició, el germà de Guix, segons va explicar ell mateix a El 9 Nou, va anar a buscar en Josep al seu pis de Vic però no l’hi va trobar. En Josep havia tingut problemes amb la beguda i tenia una depressió i aquell dia havien quedat per anar amb l’assistenta social. Tot feia pensar que havia fugit per no haver-ho d’afrontar. No es va endur la documentació. El seu DNI va quedar a la casa. De seguida la família va anar a presentar denúncia a la policia. En aquells moments, l’estiu del 2002, a la comarca d’Osona ja estaven desplegats els Mossos d’Esquadra. La família es va mobilitzar per buscar-lo, va recórrer fins i tot a un vident i va posar un anunci per demanar ajuda per trobar-lo a El 9 Nou, que va sortir publicat el 27 de setembre del 2002.

“Es diu Josep Guix Plans. Té 51 anys, és alt i d’aspecte prim. No porta documentació. Té depressió major. L’últim dia que se’l va veure era per Vic (zona plaça del Pes, direcció plaça Major, el dia 20 d’agost del 2002). Vestia pantalons texans i brusa”, deia l’anunci, acompanyat de la fotografia de Guix, que després també apareixeria als cartells d’Inter-SOS. Tot i la crida, cap informació va permetre vincular que l’home desaparegut a Vic tenia les mateixes característiques que l’home que un comboi del metro va atropellar mortalment a Barcelona. En aquells moments, el desplegament dels Mossos encara no havia començat a la ciutat de Barcelona, per tant les diligències van pertocar a un altre cos.

LA XIFRA

21
anys
s’ha tardat a saber que un home desaparegut a Vic i un mort al metro a Barcelona eren la mateixa persona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia