Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: el jutjat resol fer proves de so (ja fetes)

Atén la petició de Magentí de ser-hi present i acorda que l’avisaran quan tinguin data, passa que els Mossos ja les han fet

Un altre embull en la complexa instrucció del cas del doble crim de Susqueda. La jutgessa Ana María València ha dictat una resolució que atén la petició de Benet Salellas, lletrat del sospitós Jordi Magentí, i ha acordat que pugui ser present en la realització de les proves de sonometria acordades per intentar aclarir des de quin lloc es van disparar els trets que se suposa que van posar fi a la vida d’en Marc i la Paula i que diferents testimonis van sentir el matí del 24 d’agost del 2017. La jutgessa, que instrueix el cas des de fa uns quatre mesos, ha atès la sol·licitud de Salellas després que l’Audiència dictés una resolució en què exposava que les parts personades en un procés judicial tenen dret a intervenir en la realització de les proves pericials, com a garantia del principi de contradicció. I la jutgessa “autoritza” la defensa de Magentí a ser present durant la realització de les proves de so i anuncia que se l’avisarà quan s’hagi fixat una data.

La jutgessa, que quan va arribar no va poder revisar la causa perquè la tenia el fiscal, no té constància que les proves de so a què la defensa de Magentí té dret a assistir ja les van fer els Mossos amb una empresa externa sense comunicar-ho al jutjat. Tampoc han aportat encara els resultats. Què passarà ara? S’hauran de tornar a fer?

Aquestes proves de so (que no són les primeres) es van fer sense cap avís els dies 4 i 5 d’octubre. Els Mossos van ser al pantà de Susqueda i es van ocupar de disparar des de diferents punts mentre tècnics de l’empresa Fundació Privada Universitat i Tecnologia (Funitec), que van contractar per 47.473,14 euros perquè els fessin un servei d’assessorament tècnic, enregistraven amb aparells el so, en cadascun dels punts on el dia dels fets hi havia gent que va testimoniar que els havia sentit.

El resultat de les proves no ha estat aportat. L’objectiu qua mai han amagat els investigadors és assenyalar que els trets provenien de la Rierica, les runes d’una masia que a vegades està sota l’aigua, on pescava Jordi Magentí, l’únic imputat que està lliure.

De proves de so, sense els experts externs, ja en van fer els Mossos el 18 de desembre del 2019 disparant des de cinc punts diferents (la Rierica, vora l’aigua, banda Llomar; la Rierica, vora l’aigua, banda font del Borni; la pista de dalt de la Rierica; la platgeta de la font del Borni, i l’antiga pedrera) i amb armes diferents perquè quatre testimonis miressin de dir si els sons es corresponien amb els que van ressonar el 24 d’agost del 2017. Els testimonis auditius van ser molt discrepants, però, garbellant els resultats, els Mossos van indicar que el lloc més probable era el punt 4, corresponent a la pista sobre la Rierica. Tot i així, la investigació sempre ha mantingut que l’escena del crim era a baix, a tocar de l’aigua, a les runes de l’antiga masia on pescava Magentí. No s’han fet proves des del lloc on ara han aparegut les peces de caiac ni on Google situa el telèfon d’en Marc.

XIFRA

47.473,14
euros
val la feina de l’empresa Funitec, que va contractar Interior per fer les proves de so


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia