Successos

VILOBÍ D’ONYAR

Onada de robatoris a Vilobí d’Onyar

Una onada de robatoris a la urbanització Cal Ferrer Pagès, situada al costat del camp de futbol de Vilobí d’Onyar, ha despertat la indignació i la frustració dels veïns. L’últim episodi es va viure el cap de setmana passat, amb dos robatoris i una temptativa que van tenir lloc entre un quart de vuit del vespre de dissabte i un quart de dues de la matinada de diumenge.

Els veïns de la urbanització se senten insegurs des que fa un mes i mig es van començar a produir assalts a les cases. Els tres primers van tenir lloc els dies 17, 22 i 29 d’abril, tots cap a les deu del vespre. “Normalment entren en cases on en aquell moment no hi ha ningú. Per això suposem que els lladres deuen vigilar les rutines dels propietaris”, explica un veí.

A més d’endur-se els objectes de valor –sobretot diners i joies–, els lladres causen destrosses als habitatges que assalten: “Forcen les portes i les persianes per entrar i aixafen les caixes d’alarma i les càmeres de seguretat privades.” El pitjor, però, és el clima d’inseguretat en què viuen els veïns de la urbanització després de sis assalts en un mes i mig. “El problema no és que hi hagi sensació d’inseguretat, sinó que la inseguretat hi és de debò”, explica el mateix veí.

Dissabte passat, a més, un dels robatoris es va produir just quan els Mossos d’Esquadra atenien els inquilins d’una casa veïna assaltada prèviament. La mateixa nit també hi va haver una temptativa de robatori en una casa de Salitja, presumiblement feta pels mateixos lladres. Els amos de l’habitatge eren a dintre quan van veure com els assaltants intentaven forçar les persianes. Els lladres van acabar fugint.

L’alcaldessa en funcions de Vilobí d’Onyar, Cristina Mundet, va assegurar ahir que els Mossos d’Esquadra tenen alguna sospita sobre l’autoria d’aquests robatoris i lamenta que el consistori no pugui disposar de prou eines per prevenir-los: “La llei de protecció de dades no ens ajuda perquè no podem posar càmeres de videovigilància al carrer. Tampoc ens ajuda el Codi Penal, perquè si enxampen els lladres l’endemà ja són fora. Sembla com si el sistema en si protegeixi els lladres abans que els veïns.” Mundet ha demanat als Mossos d’Esquadra de la Selva Interior més presència policial al veïnat, tot i que és conscient de la “falta de dotacions” que té el cos i que això no soluciona el problema: “Si els lladres veuen policia en un lloc, se’n van a un altre. Només es trasllada el problema.”

Segons Mundet, els autors dels robatoris a Cal Ferrer Pagès són “professionals” i estan “ben informats” de les rutines dels veïns. Assegura, fins i tot, que un dels assalts es va produir just quan els veïns havien sortit al carrer per comentar el problema que tenen a la urbanització. “Davant d’això no hi pots fer res, estàs venut. Per aquest motiu els veïns se senten frustrats. No estem prou protegits i no tenim la seguretat que això s’hagi d’acabar”, hi afegeix.

Per intentar combatre els robatoris, el consistori ha posat a licitació i adjudicat recentment la instal·lació de càmeres lectores de matrícula a totes les entrades del municipi. També preveu modificar els torns de la guàrdia municipal per ampliar els horaris dels vigilants i cobrir part de la nit. A més, segons explica l’alcaldessa, el consistori ha plantejat el “reforç de la informació” dels veïns per tal que sàpiguen quines “mesures d’autoprotecció” poden prendre i quines pràctiques els poden posar en risc. Els veïns, a més, disposen d’un grup de WhatsApp per comunicar-hi qualsevol incidència. Amb totes aquestes eines, l’alcaldessa en funcions confia poder fer “una barrera” contra els lladres. Els veïns també demanen al consistori que reforci la il·luminació als carrers de la urbanització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia