Successos

El quadern negre

Tura Soler

Judici a l’assassí en sèrie d’indigents a Barcelona

La fiscalia demana presó permanent revisable per a l’acusat, que vivia en una caravana a Sant Cugat del Vallès

Thiago Fernandes Lages, el brasiler acusat de l’assassinat de tres homes sense sostre a Barcelona comesos el 2020, durant l’estat d’alarma, serà jutjat a partir d’aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona. El fiscal demana que se’l condemni a presó permanent revisable i, de manera subsidiària, que se li imposin 25 anys de presó per cadascun dels delictes d’assassinat que se li atribueixen. La fiscal remarca que l’acusat va actuar amb traïdoria perquè va atacar les seves víctimes, gent sense sostre, quan dormien al carrer i aprofitant la seva vulnerabilitat i la impossibilitat de demanar auxili ateses les circumstàncies de confinament per la pandèmia. Demana, però, que se li apliqui una circumstància atenuant analògica de drogoaddicció i ingesta d’alcohol. La fiscalia també demana que l’acusat indemnitzi amb 410.000 euros els familiars de les víctimes. Tot i que van ser quatre els casos de morts violentes d’indigents detectats a Barcelona els mesos de març i abril del 2020, només se n’atribueixen tres a Thiago Fernandes. El primer sensesostre va morir apunyalat arran d’una baralla a prop de la Sagrada Família i, tot i que la Guàrdia Urbana va arrestar un home, el sospitós va quedar en llibertat i no s’ha aclarit qui va ser l’autor.

Les víctimes que s’atribueixen a Thiago van morir colpejades amb una barra de ferro. Els atacs es van produir el 16 d’abril a les portes de L’Auditori, el 18 d’abril al carrer de Casp i, el darrer, el 27 d’abril al carrer de Sardenya de Barcelona. Quan es va conèixer aquest darrer crim, els Mossos ja tenien clar que es tractava d’un assassí serial que triava les seves víctimes entre els sensesostre, i havien muntat un dispositiu per intentar atrapar-lo. Fins i tot moments abans de cometre el darrer crim una patrulla que controlava el compliment de les mesures de confinament havia aturat Thiago al carrer, però no van sospitar que fos l’home que buscaven. Després de l’atac mortal al carrer de Sardenya i gràcies a testimonis, els Mossos el van seguir després que pugés a un autobús fins que va baixar a Sant Cugat del Vallès, on el van arrestar quan es dirigia cap a una caravana al barri de les Planes. Era el seu domicili. Havia viscut en una casa ocupada a Sant Cugat mateix, però els companys el van fer fora. El sospitós de matar indigents, doncs, també era un sensesostre i des del seu refugi de la caravana, armat amb una barra de ferro, Thiago Fernandes baixava a Barcelona en transport públic per atacar la gent que dormia al carrer. Quan van escorcollar la caravana, els Mossos hi van trobar uns guants sense dits i una gorra vermella, elements que es corresponien amb la indumentària que duia l’assassí en els atacs dels dies 16 i 18 d’abril, segons van poder captar càmeres de seguretat. Thiago Fernandes tenia obert un expedient d’expulsió per estada irregular que li havia incoat la Policía Nacional a començaments del 2020. L’expedient de Fernandes, originari de Belo Horizonte, va quedar paralitzat precisament per l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, que va suposar el tancament dels CIE, els centres de reclusió d’estrangers pendents d’expulsió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia