Successos

Desmantellen una xarxa que desocupava pisos amb violència

El grup criminal actuava amb l’aparença d’una empresa legal i feia fora ocupes i llogaters amb contracte

Els Mossos han desmantellat una xarxa que es dedicava a desocupar pisos, on vivien tant ocupes com llogaters amb contractes de lloguer vigents, utilitzant mètodes coactius i violents, i ha detingut 16 persones. El grup criminal havia actuat en més de 60 punts de Catalunya amb l’aparença d’una empresa legal, sota el paraigua d’un despatx d’advocats. Aquest oferia un servei de mediació entre propietaris i llogaters amb contractes de lloguer vigents o bé ocupes, en molts casos famílies en situació de vulnerabilitat, perquè deixessin lliures els immobles. El titular del bufet d’advocats era un dels socis de l’empresa, anomenada Antiokupa Tarraco, juntament amb el líder la organització, segons han detallat els Mossos d’Esquadra.

Les persones detingues tenen entre 27 i 59 anys, i els Mossos investiguen 11 persones més per una seixantena de desocupacions extrajudicials a tot Catalunya a canvi de les quals la xarxa obtenia diners en efectiu dels propietaris. Aquests, en alguns casos coneixien els mètodes violents utilitzats i fins i tot hi participaven. Els arrestats actuaven en alguns casos moguts per l’odi i la discriminació per motiu d’origen, raça o ètnia, i eren especialment violents i expeditius contra persones de determinat origen. Cinc dels detinguts tenen antecedents per coaccions, amenaces, tracte degradant, lesions, danys, robatoris amb força i tràfic de drogues. Dos dels arrestats ja han entrat a presó provisional comunicada i sense fiança, mentre que la resta han estat posats en llibertat provisional, segons ha informat avui el TSJC.

La investigació s’ha realitzat durant els darrers vuit mesos, tutelada pel jutjat d’instrucció número 3 de Reus, i els detinguts estan acusats de coaccions, amenaces, usurpació de funcions, assetjament, violació de domicili, lesions, danys, robatori amb força, robatori amb violència, contra la integritat moral i contra el sentiment religiós. El jutge que instrueix la causa aprecia també els delictes de descobriments i revelació de secrets, falsificació de document públic, robatori amb violència i pertinença a organització criminal.

Els Mossos van iniciar la investigació en constatar un increment de desocupacions extrajudicials relacionades amb una empresa que, per aconseguir expulsar els ocupes o llogaters dels pisos, vulnerava de manera continuada els seus drets. El que inicialment era un servei de mediació per aconseguir desocupar els immobles, oferint pactes als llogaters perquè deixessin els pisos voluntàriament, s’anava transformant, si aquests no acceptaven les condicions, en assetjament, extorsions i violència. Els ocupants dels pisos rebien visites i amenaces telefòniques, multitud de trucades a hores intempestives i talls de subministraments bàsics .

L’escalada de la violència es convertia en danys greus als immobles, la presentació de denúncies falses, violacions de domicili, robatoris als habitatges i, en alguns casos, lesions greus a alguns dels llogaters, de vegades en presència de menors. L’activitat de la banda generava ansietat i desprotecció a les víctimes, algunes de les quals han requerit atenció psicològica.

El desmantellament de la banda es va produir dimecres passat, amb detencions a Sant Joan Despí, Rubí, Mataró, Barcelona, l’Hospitalet de l’Infant, Salou i Reus. També es van fer registres en alguns domicilis, on els Mossos van trobar dues armes de foc i altres armes, telèfons mòbils, documentació sobre els casos, grans quantitats de diners en efectiu i en comptes bancaris i material divers amb simbologia de l’empresa. Els Mossos no descarten més detencions, encara que donen per totalment desmantellada la banda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.