Punt divers

La Bruna dels Pirineus reclama que es prioritzi ser ramader a títol principal per rebre ajuts

COMARQUES GIRONINES

El president de la Federació de la Bruna dels Pirineus, Albert de Moner, ha demanat, durant el transcurs de l'Assemblea de la Federació que s'ha celebrat aquest diumenge a Cabdella (Pallars Jussà), que es prioritzi ser ramader a títol principal per rebre ajuts per a la promoció i millora de races. També ha reclamat que es valori com a comercialització fer genètica i no sols el de fer arribar un tall de carn a les botigues. Albert de Moner, president de la Federació, ha demanat al Govern la redacció d'un conveni i equiparar els ajuts agroambientals per la promoció i millora de les races als que es donen a les ovelles.

Albert de Moner ha dit que l'aspiració de la Federació és que els equiparin a l'hora de cobrar ajuts al sector oví, que rep uns 200 euros per cap de bestiar mentre els boví solament 50. De Moner ha dit que es senten marginats i discriminats.La Federació de la Bruna dels Pirineus és l'entitat que aglutina a pràcticament tots els criadors de vaques, vedells i toros d'aquesta raça autòctona. Aquesta entitat es dedica a la cria, la promoció i la millora genètica d'aquesta raça a tot Catalunya. L'origen de la vaca Bruna dels Pirineus es situa a les comarques de la Vall d'Aran, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, a la demarcació de Lleida. Entre els objectius de la Federació hi ha fomentar la millora i l'expansió de la raça Bruna dels Pirineus, promoure les associacions comarcals per fomentar la raça, donar suport i coordinar les actuacions de les associacions locals i comarcals en la millora de la raça, coordinar i promoure la realització de fires i certàmens que palessin les qualitats de la raça, incrementar la productivitat dels ramats de la raça millorant el maneig i gestió dels mateixos i l'aprofitament dels recursos o promoure l'obtenció d'un producte final de qualitat i uns canals de comercialització propis per incrementar el valor afegit de l'activitat ramadera.Albert de Moner ha recordat que formalitzar un conveni entre la Federació i el Govern de la Generalitat fa 5 anys que es reclama donat que és una eina de funcionament indispensable per poder treballar i els garantiria un finançament fix i poder programar a llarg termini. També els ajudaria a potenciar la presència de la raça bruna dels Pirineus. Albert de Moner ha dit que aquest conveni s'està dilatant massa en el temps i ha lamentat que potser quan arribarà serà massa tard pel sector.Durant l'Assemblea de la Federació també s'ha demanat finançament per poder organitzar la subhasta d'animals que fan a nivell nacional. És tractaria de ramaders de tot Catalunya poder comprar o vendre animals en aquesta subhasta que ja fa unes edicions s'organitza a nivell més comarcal a Esterri d'Àneu. La Federació demana per aquesta activitat un ajut d'uns 60.000 euros.Durant l'Assemblea, també s'han recordat les paraules del diputat Pere Vigo (ERC) en que en una intervenció al parlament negava que la raça bruna dels Pirineus fos autòctona de Catalunya i la posava en entredit. La Federació havia convidat al diputat Vigo a l'Assemblea per presentar disculpes i tot i anunciar la seva presencia finalment a enviat un comunicat als ramaders on es disculpava per les seves paraules i s'oferia per treballar des dels Parlament en benefici d'aquesta raça.La raça bruna és una raça autòctona de Catalunya i actualment hi ha censades unes 30.000 vaques al país. Albert de Moner ha dit que aquesta raça està amb expansió gràcies ajuts que es donen per races autòctones. L'any 2008 aquesta raça de vaca estava present a 8 comarques de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.