Punt divers

Susqueda canviarà per primer cop els difusors d'aigua, situats a 70 metres de profunditat

La central hidràulica de Susqueda (la Selva) començarà d'aquí a dues setmanes l'operació per canviar els quatre difusors de la presa que regulen el cabdal d'aigua cap al riu. És la primera reforma d'aquestes característiques que es du a terme des que es va inaugurar la central, a finals dels anys seixanta. Durant tot aquest temps s'ha anat fent un manteniment de les vàlvules que cada cop ha resultat més costós, raó per la qual s'ha optat per canviar-les per unes altres realitzades amb material més resistent. Per a completar l'operació, que durarà uns vuit mesos, caldrà submergir equips subaquàtics a més de setanta metres de profunditat. El cost dels treballs superarà els 900.000 euros.

Aquests difusors estan ubicats a la part més baixa de la presa, que té 135 metres d'alçada, i, a través de les vàlvules, regulen el cabdal d'aigua que s'allibera al riu. La substitució de les vàlvules per unes realitzades amb materials més nous permetrà 'no limitar les condicions d'explotació i garantirà que en els propers anys pràcticament no calgui fer manteniment', ha explicat el director de la planta de Susqueda, Joaquim Llop.Els treballs per canviar les vàlvules, de metre i mig de diàmetre, són complexes, ja que requereixen de l'actuació d'equips submarins que hauran d'operar a gairebé 70 metres de profunditat. És per això que s'estima que canviar cada una de les quatre vàlvules suposa dos mesos de feina.El embassament de Susqueda, sobre el riu Ter, és un dels més grans del país, només superat per Rialb, i subministra aigua l'àrea metropolitana de Barcelona, juntament amb el de Sau, més al nord. El bombeig entre embassaments, massa costósPer la proximitat d'ambdós embassaments, s'ha plantejat de bombejar l'aigua ja usada per la central de Susqueda de nou al pantà de Sau per tal que es pugui reutilitzar. Però per a Llop, aquesta operació, que està encara en fase d'estudi, és massa costosa i 'difícilment els números sortiran'.Llop, qui també controla, des de la seu d'Endesa a Lleida, les altres instal·lacions hidroelèctriques de l'Ebre i de la Noguera Pallaresa, també s'ha referit a la pedrera que s'ubica a pocs quilòmetres de l'embassament. El responsable de la central de Susqueda ha exigit que es facin tots els informes possibles per tal de garantir que les denotacions per extreure la pedra no tinguin cap afectació a la presa.La presa conté un dels embassaments més grans del país i té capacitat per evacuar fins a 2.800 metres cúbics per segon. Les dues torres situades al mig del pantà també evacuen aigua a pressió fins a la central a través d'unes galeries subterrànies, de quatre metres de diàmetre. L'aigua a forta pressió és la que fa girar les turbines que produeixen l'electricitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.