Punt divers

L'escriptor valencià Joan Francesc Mira rep a Figueres el VI premi de narrativa Maria Àngels Anglada

L'escriptor valencià Joan Francesc Mira ha rebut, aquest dimarts, a Figueres, el premi de narrativa Maria Àngels Anglada, dotat amb 3.000 euros, per la seva darrera novel·la 'El professor d'història'. L'acte ha tingut lloc a l'IES Ramon Muntaner, centre que atorga aquest guardó literari. La presentació de l'obra ha anat a càrrec del conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, a qui membres de la Plataforma Salvem l'Empordà esperàveN a l'entrada per entregar-li un manifest en contra del Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Figueres (PDUSUF). A més, pretenien donar-li un gran entrepà amb una totxana a l'interior amb el lema 'Pa per avui i fam per demà'. Nadal ha rebutjat atendre'ls.

Segons el jurat, presidit pel director de l'Institut Ramon Muntaner, Joan Antoni Poch, i integrat pels catedràtics de llengua i literatura Joan Ferrerós i Jordi Pla; l'historiador i periodista Jaume Guillamet; el cineasta Pere Fages; el professor agregat de matemàtiques Josep Maria Lluch, i el professor agregat de llengua castellana Joan Manuel Soldevilla, la novel·la de Joan Francesc Mira destaca per la seva 'pulcritud i gran bagatge cultural amb referents històrics i aportacions personals'. La presentació d'El professor d'història', la darrera obra de la trilogia de novel·les de Mira ambientades en diferents moments de la història del País Valencià i basades en la mitologia clàssica, com ara el mite d'Hèrcules i la Divina Comèdia de Dante, ha anat a càrrec del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i també historiador, Joaquim Nadal. El conseller ha qualificat 'd'esplèndida' aquesta novel·la inspirada en el mite de Faust i de qui ha dit haver-se sentit 'seduït'. Nadal ha sabut desgranar el missatge que Mira sempre esbossa en els seus llibres i ha destacat l''extraordinària capacitat' de l'escriptor valencià d'introduir ressonàncies històriques, les quals, ha dit 'tronquen perfectament amb el classisme de Maria Àngels Anglada'.Llengua i paísPer la seva part, Joan Francesc Mira en la seva intervenció ha fet una apologia a la llengua com a 'emblema' del país, la qual ha dit creava consciència d'identitat. Mira ha defensat la necessitat de protegir la cultura i la llengua catalanes i sobretot ha destacat la importància de la lectura i dels escriptors. 'Aquest nou nacionalisme valencià va començar en els cercles de lectura, en els llibres i sobretot amb els escriptors concients de la seva llengua i de la seva terra', ha dit. Mira també ha lamentat que el català no fos encara una llengua reconeguda a les institucions europees.Salvem l'EmpordàPoc abans de començar l'acte i just a l'entrada del conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, un grup de cinc membres de la Plataforma Salvem l'Empordà s'ha acostat al conseller per entregar-li un manifest en contra del Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Figueres (PDUSUF), la planificació del qual és, al seu entendre 'irracional i desmesurada'. Els membres de l'entitat li han demanat al conseller la retirada del PDUSUF. Per la seva part, Nadal s'ha negat a atendre les seves revindicacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.