Successos

Un assassinat cada cinc dies a Catalunya el 2012

El nombre d'homicidis és inferior als 81 del 2011 i als 87 del 2010

Un 83% dels casos han estat resolts

Les comarques gironines són les que registren un index més elevat: 1,9 crims per cada 100.000 habitants

Setanta-cinc persones van morir l'any passat a Catalunya de resultes de 72 accions homicides, segons les dades recopilades per aquest diari. Les dades representen una disminució respecte a les de l'any 2011, quan es van comptabilitzar 81 homicidis, i també respecte al 2010, quan el nombre d'homicidis detectat va ser de 87. La mitjana de l'any 2012 marca que a Catalunya es va perpetrar un crim cada cinc dies aproximadament.

D'aquests 72 crims, en queden 10 per resoldre policialment (hi ha dos casos en què l'autor està identificat però no ha pogut ser detingut), cosa que suposa que 62 dels casos, és a dir un 83%, han estat resolts a nivell policial. Un percentatge superior al del 2011, quan el percentatge de resolucions va arribar al 70%.

De les 75 víctimes, 44 eren homes i 29, dones, incloent-hi en aquest darrer grup un transsexual. En 14 dels casos, les víctimes van ser dones assassinades pels seus marits, companys o excompanys. Però hi va haver també 2 casos de mort de nadons a mans dels seus progenitors, el cas d'un home que va matar la mare i casos en què el fill va morir a mans del pare. Almenys en 4 casos, les víctimes van morir per assalts violents perpetrats per lladres a casa seva. 30 de les víctimes, és a dir un 40%, eren persones de procedència estrangera i en gairebé tots aquests casos, les persones implicades, si han estat identificades, també eren estrangeres.

L'estudi de les dades per demarcacions revela que, en xifres absolutes, a la demarcació de Barcelona es van perpetrar 45 dels homicidis; a la de Girona, 15; a les comarques de Tarragona, 10 i aquest darrer any a les comarques lleidatanes només 1.

Analitzant les dades en percentatges per habitants, el global de Catalunya té un índex de 0,99 homicidis per cada 100.000 habitants. Per demarcacions, la de Girona és la que té un índex més elevat: 1,9 homicidis per cada 100.000 habitants. En segon lloc se situen les comarques de Tarragona, amb 1,2 homicidis per cada 100.000 habitants; les de Barcelona, amb 0,8 homicidis per cada 100.000 habitants i finalment les lleidatanes amb 0,2 homicidis per cada 100.000 habitants, el percentatge més baix.

3 de gener

Detenen un home de 57 anys per haver assassinat la dona, de 54 anys i de nacionalitat espanyola, que va aparèixer morta en el seu domicili a l'Ametlla de Merola, al terme de Puig-reig (Berguedà). El cadàver va ser localitzat pel germà de la víctima.

3 de gener

Un jove senegalès mor durant una baralla entre senegalesos i gitanos al carrer Palerm, al districte de Sant Martí de Barcelona. Es van detenir 4 persones i van acabar a la presó un pare, com a inductor del crim, i el seu fill, com a autor de l'assassinat.

6 de gener

Detenen un veí de Valls de 34 anys, de nom Emilio, com a presumpte autor de la mort d'una nena de cinc mesos, filla de la seva parella, al seu domicili de la plaça de Sant Joan, al barri de Francesc Clols, de Valls (Alt Camp).

7 de gener

Troben mort en un pis d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) el jove estudiant nord-americà Crispin Scott, jugador de futbol americà. Primer es pensa en una sobredosi, però el 7 de febrer detenen l'amo del pis on el van trobar perquè se suposa que li va donar barbitúrics per deixar-lo inconscient i violar-lo. Se sospita que pot ser un violador en sèrie.

8 de gener

Localitzen el cos d'una dona de 40 anys al seu domicili del carrer dels Caputxins de Tarragona que presentava ferides d'arma blanca al cos i a les extremitats. La policia deté l'ex-xicot.

10 de gener

Dos homes moren després de ser apunyalats al bar Racó de la Vila de l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp). Els fets van passar després que l'homicida, de 42 anys i veí de Vandellòs, sabés que la seva exparella sentimental i propietària de l'establiment on es va produir el doble crim havia iniciat una relació amb una de les víctimes.

13 de gener

Una dona de 57 anys mor assassinada a ganivetades al seu pis de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) a mans del seu xicot. La policia local deté poc després dels fets la parella sentimental de la dona, de 21 anys.

21 de gener

Mor una dona, Anna Mensa, a mans del seu marit, Joan Torrelles, a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà). Torrelles se suïcida saltant d'un tercer pis mentre, ja detingut, feia la reconstrucció amb els Mossos d'Esquadra.

24 de gener

Maten a ganivetades Manprit Kaur, de 25 anys, al seu domicili d'Olot. Estan empresonat el seu marit, Ajit Singh, i el germà d'aquest, Gurjeet Singh.

7 de gener

Maten una dona marroquina a casa seva a Granollers. La filla va dir que el seu pare havia mort la mare i havia fugit.

27 de gener

Una parella d'octogenaris i la seva néta, Andrea Calafat, de 16 anys, són assassinats a casa seva, al número 287 del carrer Sardenya de Barcelona. Detenen l'excompany d'una filla del matrimoni i tieta de la nena, un home anomenat Alex Quartero, el Cowboy, i que duia botes de pell de serp.

30 de gener

Una baralla entre dos homes a Terrassa, tots dos de nacionalitat espanyola, acaba amb un d'ells mort a ganivetades. El detingut es diu Bienvenido.

8 de febrer

Troben un home guineà de 42 anys mort en una casa de l'avinguda Catalunya de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Al setembre, els Mossos van detenir nou persones, totes veïnes de l'Hospitalet de Llobregat: sis dominicans, tres espanyols i un malià. Tres dels detinguts van ingressar a la presó.

12 de febrer

Un home mor en una baralla a l'Hospitalet de Llobregat i detenen Clever Humber, un equatorià de 40 anys.

4 de febrer

Maten a cops Alexis Vergara, un home colombià a la discoteca Caribbean de Girona. Van detenir tres homes: el polonès Lucjan Yan Niesyn i els romanesos Naghi Endre i Andrei Tanassa. Niesyn i Tanassa van ser empresonats i Endre va quedar lliure. Ara només queda Niesyn a la presó.

27 de febrer

Troben morta a cops una dona de 69 anys al seu domicili del carrer Tarragona de Salou (Tarragonès). Es tracta d'un robatori violent. Els dos sospitosos van ser empresonats.

10 de març

Troben un home albanès de 38 anys, veí de Castelldefels, assassinat en una zona rural de Begues (Baix Llobregat). A l'octubre, els Mossos d'Esquadra van detenir tres veïns de Gavà (Baix Llobregat): un albanès, Besnik, de 37 anys; un italià, Paolo Antonio, de 49 anys, i una francesa, Nathalie Hélène, de 45 anys.

10 de març

Un caporal dels Mossos mata un veí d'Olot, Antonio Tirado Valderrama, a casa seva. El mosso al·lega legítima defensa. El jutjat manté obertes diligències per homicidi.

15 de març

Assassinen a trets un home de 57 anys en un parc de Viladecans (Baix Llobregat). L'homicida, un parent de la víctima, Lluís García de Santiago, va ser detingut el 21 de març en un hostal de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), després d'haver perpetrat uns quants atracaments. Tot apunta que el crim va ser per una discussió per una herència.

28 de març

Troben assassinada una dona de 57 anys, espanyola, dins d'un habitatge a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). Al maig, els Mossos van detenir un home de 36 anys i de nacionalitat espanyola que va ingressar a la presó. L'arrestat i la víctima havien tingut una relació laboral.

3 d'abril

Troben mort a cops Josep Subirós Salip, de 93 anys, a casa seva a Figueres. Els Mossos han identificat el sospitós, un marroquí, Amar el O., que va entrar a robar. El sospitós ha estat localitzat al Marroc i el jutjat n'ha demanat l'extradició, però el govern del Marroc s'hi nega.

4 d'abril

Troben mort un home de 52 anys, Fernando Cosialls Barruete, a casa seva a Calella (Maresme), on van entrar a robar. Dos sospitosos van ser detinguts i ingressats a presó.

6 d'abril

Detenen un home de 50 anys de Tarragona per la mort de la seva mare, de 82 anys.

6 d'abril

Maten un noi bolivià de 16 anys en una plaça de l'Hospitalet de Llobregat. Detenen un menor equatorià. El crim va passar quan la víctima, membre dels Latin Kings, jugava a futbol amb uns amics; l'arrestat, integrant dels Ñetas, una banda llatinoamericana rival, el va apunyalar per l'esquena.

7 d'abril

Un home de 38 anys nascut a Bangla Desh va ser trobat mort, de matinada, al mig del carrer de la Pau del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Se sospita que la causa del crim podria ser l'impagament d'un deute que la víctima havia contret amb un compatriota. L'autòpsia, però, descarta que morís a conseqüència dels cops que hauria rebut per part d'un grup. Els Mossos van rebaixar el cas d'homicidi a un de lesions.

7 d'abril

Un conserge de 65 anys, José Roncedo, de Segur de Calafell (Baix Penedès) va morir després de ser agredit dos dies abans per un grup de joves als quals havia cridat l'atenció perquè estaven fumant i embrutant una zona que acabava de netejar. Tres menors van ser ingressats en un centre de menors.

12 d'abril

La policia va detenir una parella d'Esplugues de Llobregat(Baix Llobregat) acusada de la mort d'un fill de la noia, un nadó d'onze mesos. El company de la mare va ser detingut el mateix dia, mentre que la dona va ser arrestada l'endemà. Els forenses de Girona van fer un estudi per comprovar que les mossegades que tenia el nadó corresponien a la dentadura del padrastre.

16 d'abril

Degollen un home colombià prop de l'estació de ferrocarrils de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). Al juny els Mossos van detenir a Badalona (Barcelonès) un brasiler, Rhanderson De Cassio, de 26 anys, i un peruà, i Melvin Martin, de 29 anys.

16 d'abril

Un noi mor en una discussió nocturna davant d'una discoteca de Sabadell. Els Mossos van arrestar el suposat autor. Tots dos eren espanyols.

21 s'abril

Un home peruà mor atropellat pel metro a l'estació Marina de Barcelona en caure a les vies durant una baralla. Tres homes, un peruà, un argentí i un espanyol, es van entregar com a participants en la baralla i els Mossos també van detenir un menor.

5 de maig

Troben unes restes òssies humanes dins d'un contenidor a Terrassa. Quatre dies després, els Mossos van detenir un veí de la ciutat, de 37 anys i de nacionalitat marroquina. Es dóna la circumstància que la seva parella va desaparèixer el juny del 2011.

17 de maig

Troben assassinada a casa seva una anciana de Mataró. L'autora va ser detinguda després de la mort d'una altra anciana.

19 de maig

Un turista escocès, Craig Mallon, mor de resultes d'un cop al cap durant una batussa entre noctàmbuls a Lloret de Mar (Selva). Està pendent de resoldre's.

2 de maig

Troben una altra dona octogenària assassinada a Mataró. Detenen la flequera Ana Maria Aguilar Mora, que robava les joies a les clientes amb qui agafava confiança.

22 de maig

Antonio Navarro García, de 48 anys, va ser agredit brutalment quan anava a obrir el bar Tragos de Girona. Va morir a l'hospital després de gairebé dos mesos d'agonia. Els Mossos van detenir Medhi Touil, de 22 anys, i Aalae Eddinne Toulali, de 18 anys, com a sospitosos de la brutal agressió. També estan imputats Tamara Bile Fernández i Cristian López. El fiscal els acusa d'un delicte de receptació, per haver-se aprofitat dels objectes robats al bar; un d'encobriment, perquè eren coneixedors dels fets però no ho van denunciar, i, finalment, un altre d'obstrucció a la justícia per haver amenaçat els testimonis.

8 de juny

Un home de 73 anys, Miguel Vicario, tira la dona, Encarna Sanjuan, de 70 anys, pel balcó d'un dotzè pis a l'Hospitalet de Llobregat. L'empresonen.

12 de juny

Els Mossos detenen un mecànic de 47 anys veí de Cabrera d'Anoia (Anoia) després que localitzessin sota del taller mecànic que havia regentat el cadàver de qui havia estat la seva parella, un transsexual de 64 anys, Rosario Sequeira, que estava en parador desconegut des del juny del 2011.

16 de juny

Una noia hondurenya, Yajaira Reyes Recarte, mare de dues nenes, de cinc mesos i cinc anys, mor apunyalada per la seva parella, Douglas Yaire Ortiz Lagos, també hondureny, al seu domicili de Salt (Gironès). Després de l'agressió, ell va caure pel balcó de l'habitatge però va sobreviure a la caiguda.

18 de juny

Un menor equatorià mor arran d'una baralla a la discoteca Capitoli de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). Els Mossos van detenir un dominicà i un altre menor d'edat.

19 de juny

Troben part d'un esquelet (crani, fèmurs i pelvis) en un penya-segat a la zona de Sant Grau a Tossa de Mar (Selva). S'investiga com a assassinat perquè els ossos tenien un tret al cap i al costat hi havia una maleta.

20 de juny

Un home, de 32 anys i nacionalitat marroquina, mata la seva companya, de 29 anys i nacionalitat espanyola, a Reus. La va apunyalar i ell mateix va trucar a emergències. Està empresonat.

27 de juny

Un veí de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), de 65 anys, va ser detingut per la mort de la seva companya sentimental. La víctima, de 57 anys, va ser traslladada amb ferides molt greus a l'hospital, on va morir dos dies després.

30 de juny

Un noi mor de matinada en una batussa davant d'un bar a Vilanova i la Geltrú. Els Mossos van detenir un dels implicats en l'homicidi. La víctima era un romanès de 25 anys i el detingut, un dominicà.

30 de juny

Un home de nacionalitat espanyola de 43 anys mor en ser tirotejat davant de casa seva a Castelldefels (Baix Llobregat). Els Mossos van detenir l'homicida, un home de 53 anys i de nacionalitat espanyola, la mateixa tarda a Gavà.

juliol

Desapareix una veïna de Barcelona. A finals d'any, detenen el marit i el gener del 2013, troben el seu cadàver enterrat a la muntanya de Montjuïc.

2 de juliol

Un menor de 17 anys va ser apallissat al parc de Monterols del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona i va ser traslladat en estat molt crític a l'hospital, on va morir. Dos dies després, els Mossos van detenir tres joves: dos nois de 15 i 16 anys i una jove de 18 que hauria participat en els fets com a encobridora. Tant els arrestats com la víctima eren membres dels Latin Kings. Se sospita que la víctima va rebre un càstig dels seus companys.

17 de juliol

Un home de 37 anys, i de nacionalitat maliana, mata el seu germà en una masia d'Olèrdola (Alt Penedès).

28 de juliol

Un home de 39 anys espanyol és arrestat per haver causat la mort a un altre durant una baralla a la plaça de la Virreina de Barcelona.

23 d'agost

Troben un cadàver calcinat dins d'un cotxe a Llinars del Vallès (Vallès Oriental). La víctima, un home amb antecedents per narcotràfic, va ser assassinada d'un tret al cap. No hi ha detencions.

3 de setembre

Troben un home assassinat a cops al cap arran de l'N-II a Pont de Molins (Alt Empordà). La víctima, Daniel Dovetto, va ser assassinada a casa seva a Arzens (Estat francès) i la policia francesa va detenir els sospitosos: Salime Aroudj, un indigent de 39 anys amb antecedents penals i amb un historial de quaranta detencions, i Steve Duval, un toxicòman de 29 anys.

4 de setembre

Un home de 74 anys mata d'un tret el seu fill de 46 que estava incapacitat i després se suïcida amb la mateixa pistola. Ho va fer a Barcelona davant de la tomba de la seva dona, que feia poc que havia mort, i va deixar una nota dient que no es veia capaç de fer-se càrrec del noi.

8 de setembre

Troben morta una noia amb evidents signes de violència en un descampat d'Amposta. El cadàver estava en un descampat al qual s'accedeix a través del camí rural Lligallo de Miralles, que es troba a l'altura del quilòmetre 1.077,5 de l'N-340, a prop de l'espai natural de Vall-llobrega. Era una prostituta. El cas està pendent de resolució.

8 de setembre

Investiguen la troballa d'unes restes humanes dins d'una maleta a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Es tracta d'una noia que no s'ha pogut identificar.

9 de setembre

Detenen a Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) un home de 33 anys, i de nacionalitat espanyola, per la mort de la seva companya sentimental, de 31 anys.

12 de setembre

Un xinès, amo d'un bar de Sabadell, talla el coll a un client, gitano, suposadament perquè li devia diners. Dos detinguts.

13 de setembre

Assassinen a trets a Lloret de Mar el rus Alexei Propocovich. Sense detencions.

19 de setembre

Troben un home mort al seu domicili de Granollers. Cas sense resoldre.

29 de setembre

Maten una dona al costat d'un caixer a Barcelona. Els Mossos van detenir un home, Sean H., de 28 anys, que resulta que estava reclamat per un homicidi a Irlanda. Havia matat la seva mare.

6 d'octubre

Un camioner polonès, Muszynski Jaroslaw, mor de resultes de la pallissa que li van clavar els seus companys, tots borratxos, mentre eren aparcats en un pàrquing vigilat i amb càmeres a Figueres. Els Mossos van detenir tres camioners, també polonesos: Zimny Robert Krzyszdof, Wronsky Adam i Andrew Furmanuk Andrzej. Al final, se'ls va alliberar i les diligències seguiran per homicidi imprudent.

14 d'octubre

Detenen un home de 78 anys per la mort de la seva dona que ja feia uns dies que era morta a casa, a Sant Carles de la Ràpita (Montsià).

19 d'octubre

Maten de 49 punyalades Lluís Sangrador Castanyer, de 54 anys, a casa seva a Olot. L'autor és Alejandro Fortuño Blasco, que va anar a casa de Sangrador amb la seva dona, Irene Delgado. Segons Fortuño, es va enfurismar contra Sangrador perquè va intentar violar la dona. Delgado va quedar lliure.

23 d'octubre

Crim a la fàbrica de frigorífics Costa Brava de Riudellots de la Selva (Selva). Un treballador xinès, Chen Xiaowei, mata Siambou Koffi, un company de feina de Cosa d'Ivori, d'una ganivetada mentre treballaven al torn de nit.

12 de novembre

Detenen un noi equatorià de 21 anys per haver matat a punyalades la seva mare en un pis del carrer Salamanca de Barcelona.

5 de novembre

Un jove espanyol de 25 anys mor apunyalat en una cantonada de la Rambla de Barcelona després de mantenir una discussió amb dos magribins.

18 de novembre

Tres encaputxats maten a casa seva a Platja d'Aro (Baix Empordà) Jordi Comas Matamala, president de la FOEG a les comarques gironines.

22 de novembre

Troben el cadàver d'un home de 40 anys en un pis del número 4 del carrer Sant Ruf de Lleia. Ja feia dies que era mort i se'n van trobar les vísceres, que li havien arrencat, a la banyera. Van detenir i empresonar la dona que tenia llogat el pis, tot i que ella es declara innocent.

22 de novembre

Troben el cadàver d'un home en avançat estat de descomposició en un descampat de la Zona Franca de Barcelona, tapat amb unes mantes. S'han fet quatre detencions, tres homes i una dona; un home com a autor material i els altres com a encobridors.

25 de novembre

Un home de 55 anys de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) mata el seu pare enmig d'una discussió per l'herència.

25 de novembre

Detenen un peruà veí de Barcelona, Manuel Enrique, de 34 anys, per la mort d'una dona equatoriana de 29 anys, desapareguda des del 12 d'agost del 2012. Els Mossos d'Esquadra van concloure que l'home, després d'una trobada amb ella, la va matar i esquarterar, va repartir el cos en bosses i el va llençar en diferents contenidors.

1 de desembre

Richard Germán Martínez, dominicà de 36 anys, degolla amb una ampolla trencada Víctor Pedro José Varela, nascut a Hondures el 1984, davant de la discoteca Noche Latina de Figueres. Es va entregar als Mossos d'Esquadra.

8 de desembre

Detenen un home per la mort de la seva parella a Terrassa.

13 de desembre

Maten a trets un home de 50 anys, expresidiari, dins d'una casa de Reus.

Gener i abril, els mesos amb més homicidis

El mes de gener va ser el que va registrar més casos d'homicidi, ja que se'n van perpetrar dotze. Per nombre de crims, li segueixen l'abril (amb deu), el juny i el setembre (amb nou homicidis detectats), el novembre (amb set casos registrats), el maig (en què es van detectar cinc casos d'assassinat), el febrer, el març, el juliol i l'octubre (se'n van registrar quatre), el desembre (es van perpetrar dos homicidis) i l'agost, és a dir, en ple estiu, que va ser el mes tranquil criminalment, ja que només hi va haver un crim. Almenys que es conegui, ja que en ocasions, casos que es comencen a investigar com una desaparició al cap d'un temps se sap que són un crim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.