Successos

Investigació

Després de les flames

Els Agents Rurals encara mantenen obertes les hipòtesis de l'incendi a les Gavarres ja que no troben l'origen de els flames

Continuen pendents de les anàlisis de la cigarreta que hauria provocat el foc del sector est de Girona

Darrere un incendi sempre s'amunteguen un seguit d'actors i cadascun té el seu paper. A grans trets, els Bombers de la Generalitat i els efectius de les agrupacions de defensa forestal (ADF) s'encarreguen d'apagar el foc; els Mossos d'Esquadra i la policia local, de l'ordre públic i les evacuacions, i Protecció Civil, de la seguretat. Però un cop apagades les flames, o fins i tot amb el foc encara viu, hi ha la feina d'investigació. Aquest paper el du a terme l'equip dels Agents Rurals, que entre les cendres busquen els indicis de l'inici de la flama. Com passa amb els crims, o qualsevol investigació oberta, de vegades ho resolen i de vegades queda com un cas perdut. Com a mostra, els dos incendis que han posat l'ai al cor als veïns de la ciutat de Girona. El més greu va ser el que va cremar a la zona de les Pedreres, i, segons els Agents Rurals, el podria haver provocat una cigarreta mal apagada. Segons la investigació, un veí del barri de la Font de la Pólvora hauria llençat una burilla al vial de pas que hi ha a tocar del cementiri que va provocar que s'iniciés l'incendi. Amb aquesta hipòtesi treballen els tècnics, que disposen fins i tot de la cigarreta que va encendre el foc. “En el punt d'inici vam trobar una prova, que és una cigarreta, que amb tota probabilitat va provocar l'incendi”, assegura el responsable dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases. “Ara toca als tècnics forenses determinar si és així o no”, explicava. I això ho determinaran segons com va fer combustió aquesta cigarreta. Els resultats, ja més científics, se sabran més endavant. A banda del purament tècnic, segons va revelar Dalmases, també tindrien un testimoni que hauria vist quan i on es va iniciar l'incendi, que és exactament on els Agents Rurals van trobar la cigarreta. El foc va arribar a cremar 36 hectàrees i va provocar el desallotjament de 150 persones. Quatre habitatges van quedar afectats per les flames, un dels quals va quedar arrasat.

En aquest cas, com en tants d'altres que s'han produït altres anys, s'ha pogut resoldre. Però en canvi, d'altres no és possible treure'n l'aigua clara. És el cas del darrer incendi que es va produir a Girona i que va alertar els serveis d'emergència perquè les flames tocaven de ple les Gavarres. El foc es va produir a la vora de la GIV-6703, bosc endins, a tocar de la carretera de la muntanya dels Àngels, a l'altura del quilòmetre 2. Una hora més tard els serveis d'emergències van donar per estabilitzat l'incendi, que havia avançat de pressa pel vent que bufava a la zona. Finalment, el foc va afectar 1,6 hectàrees.

Els Agents Rurals van treballar en el punt d'inici de l'incendi per determinar-ne les causes, però de moment no hi han trobat res que els doni pistes sobre com va començar el foc. Res fa pensar que s'iniciés per la guspira d'un cable d'una línia elèctrica, ni per un vidre o un fenomen natural com ara un llamp, ni tan sols hi ha indicis d'una acció humana, com ara una cigarreta llençada o la intervenció d'un líquid inflamable.

Per ara, els Agents Rurals apunten més a un fenomen natural, però hauran de tancar l'expedient amb les hipòtesis obertes ja que no se n'han pogut saber les causes. “No hem trobat cap indici de cap mena, ni tan sols d'una soca que cremés d'un llamp de la nit anterior”, assegura Dalmases.

1,6
hectàrees
van cremar les flames en l'incendi que es va produir el 5 d'agost passat a Quart, a la carretera que va als Àngels, les causes del qual encara no s'han aclarit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia