Successos

Estafen 5.000 euros a una anciana d'Olot amb el vell truc de l'estampeta

La dona va pujar al cotxe dels ensarronadors i es va avenir a treure diners en dos bancs diferents, i també va anar a casa seva per donar-los les joies

Els temps canvien, però les estafen perduren. Una veïna d'Olot de 79 anys va caure dilluns en el parany d'uns estafadors professionals que la van entabanar amb el vell truc de l'estampeta i van aconseguir que ella els entregués 5.000 euros, que va treure en diferents oficines de Banc Sabadell, i també les joies que li van anar a buscar a casa seva mateix.

Els ensarronadors, dos homes i una dona, van abordar la dona dilluns, dia de mercat. Segons la denúncia que va fer la dona als Mossos, ella es va trobar a la plaça Clarà un noi “que semblava que no estava bé”, que li va ensenyar una ronyonera plena de bitllets i li va dir que en necessitava més. El relat que va fer la denunciant és un xic inconnex perquè probablement va ometre detalls per vergonya. La dona va assegurar que, mentre parlava amb el noi (d'uns divuit o vint anys), va aparèixer una parella de mitjana edat, ben arreglada, que parlaven tant català com castellà i que li van dir que el noi necessitava diners i li van preguntar si en tenia. Ella va dir que allà no, però a casa sí. I llavors va pujar al cotxe (un turisme petit i gris) amb ells i van anar a casa seva, a prop del cementiri. Allà van agafar les llibretes i també van posar totes les joies dins d'una bossa. I van començar a fer ruta perquè ella anés a treure diners dels seus comptes de Banc Sabadell. Van passar per l'oficina del Firal i després van anar a la del carrer Bisbe Lorenzana. En la primera sucursal va treure 3.000 euros i en l'altra, 2.000. Un cop davant del banc del carrer Lorenzana, la parella li va dir que s'esperés un moment perquè el noi tenia gana i li anaven a comprar un entrepà o alguna cosa per menjar. Va ser allà, quan va perdre'ls de vista a ells i també al cotxe, que la dona es va adonar que havia estat víctima d'una ensarronada. La mecànica de l'ensarronada de l'estampeta sempre és similar: el que fa el paper de galió fa veure que llençarà les estampes i llavors apareixen els llestos, que convencen la víctima que faci una aportació per comprar al beneit la maleta que suposadament conté un capital molt més gran. I la víctima acaba aportant un bon capital, que desapareix juntament amb els ensarronadors, mentre ella es queda amb una maleta o una bossa que, en lloc de bitllets, només conté papers. Sempre actuen al matí perquè els bancs són oberts.

Els Mossos van detenir l'última setmana d'agost cinc persones que formen part d'un clan familiar especialista en l'entabanada de l'estampeta, sospitosos d'almenys set casos d'estafes del mateix estil perpetrats en poblacions lleidatanes. Havien aconseguit 21.000 euros de les set persones que van fer les denúncia.

LA DATA

21.08.15
dia de mercat
a Olot, els professionals de l'estampeta van trobar una víctima que va picar el seu ham.

LA XIFRA

5.000
euros
van estafar a una veïna d'Olot de 79 anys amb el vell truc de l'estampeta.

Ensarronada de 220.000 euros a un altre veí d'Olot

L'ensarronada a aquesta veïna d'Olot ha passat quan tot just fa una setmana que un altre ancià de la població va denunciar que havia estat víctima d'una dona que, amb els seus ardits, li va estafar 220.000 euros. En aquest cas, l'home va anar buidant els seus comptes per anar fent entregues de diners a una dona que havia conegut feia anys al popular bar bordell La Cordobesa, que ara ja està tancat. La dona li va anar demanant diners, primer per menjar, després per respondre a deutes, multes, embargaments... i ell els hi anava entregant. Fins que va voler demanar un crèdit per anar satisfent les exigències de la peticionària. En aquest cas, la Policia Municipal ha detingut Antonia Ramona Rivera Villarino i un còmplice, Josep Climent, per l'estafa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia