Successos

Condemnen l'hospital de Figueres per la mort d'un nadó

Haurà de pagar 150.000 euros a una família per les complicacions que hi va haver durant el part

El TSJC considera que la mare no va rebre l'atenció sanitària ni quirúrgica que el cas requeria

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el Servei Català de la Salut a indemnitzar una família per la mort d'un nadó perquè no es van fer els deguts controls durant la gestació a l'hospital de Figueres. Els fets van tenir lloc el 13 de desembre del 2012, quan la mare va ingressar a l'hospital per donar a llum, però hi va haver complicacions durant el part i el nadó va acabar morint. Per mitjà de l'advocat Benet Salellas, la família va dur el cas als jutjats i ara el TSJC ha dictat sentència. Segons conclou l'alt tribunal, “la pacient no va rebre l'atenció sanitària ni quirúrgica que el cas requeria”, per més que l'hospital digui el contrari.

Durant la gestació, a la pacient se li va practicar una ecografia la setmana 34 que indicava que el fetus tenia un diàmetre biparietal gran, més del normal. Segons defensa la família, i ara el TSJC li dóna la raó, l'hospital “no va reaccionar degudament davant aquesta situació”, ja que aquesta diagnosi “impedia el part vaginal”. En aquest sentit, segons el text de la sentència, s'haurien d'haver fet proves complementàries i programar la pràctica de cesària i no el part vaginal per reduir així el risc de lesions. De fet, durant el judici, hi ha tres metges que van presentar informes que assenyalaven que la mort del nounat era “evitable”. “Quelcom greu va ocórrer estant ja la pacient ingressada a l'hospital, ja que tots els factors de risc obligaven a arribar a la conclusió que la cesària preventiva va ser incomprensiblement omesa en perjudici de la mare i, en conseqüència, del nounat”, recull el text. Aquesta sentència del TSJC revoca la sentència dictada pel jutjat contenciós número 3 de Girona, que havia desestimat la reclamació.

LA DATA

13.12.12
És el dia
que la dona va ingressar a l'hospital de Figueres per tenir la criatura, però van sorgir complicacions.

L'hospital diu que no hi va haver negligència

En el procés judicial l'hospital de Figueres va al·legar que no hi havia cap contraindicació perquè es fes un part vaginal i no per cesària. Per defensar aquesta posició, l'hospital va aportar la valoració d'uns informes pericials dels quals es dedueix que no hi va haver negligència professional, ja que el seguiment de l'embaràs va ser correcte, i que no hi va haver “mala praxi”. En aquest sentit, i segons recull l'escrit de la sentència del TSJC, “la ruptura vaginal va ser imprevisible i inevitable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia