Successos

Risc d'explosió per l'arsenal comissat a Camprodon

La Guàrdia Civil va comissar 217 armes il·legals amb capacitat mortífera i 300 quilos de material explosiu emmagatzemat en condicions poc segures a la casa annexa al museu de la retirada

Les 217 armes, moltes de guerra, i la munició, 12.155 cartutxos de diversos calibres, que la Guàrdia Civil va comissar a casa de l'amo del museu de la retirada de Camprodon tenien una gran capacitat mortífera i els 300 quilos d'explosius i detonadors representaven un alt risc d'explosió que podria haver tingut conseqüències, ja que el material estava emmagatzemat en ple centre de la població i a pocs metres de la vorera. Així ho van exposar ahir els agents que van intervenir en l'operació Òxid juntament amb el tinent coronel de la Guàrdia Civil de Girona, Jorge Cumba Simal, i el subdelegat del govern, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, en una compareixença a la comandància on van exposar la gran majoria del material comissat en la que van definir com l'operació més important en matèria d'armament realitzada mai a les comarques de Girona.

Jorge Cumba, a títol de pròleg, va deixar clar que no consideraven que els dos detinguts per dipòsit d'armes i explosius (Alexandre Cuadrado i Lluís Bassaganya) estiguin relacionats amb el terrorisme o el crim organitzat i va aclarir que el material requisat, excepte un parell de peces, no era a la col·lecció del museu, del qual va remarcar el seu valor històric, sinó al domicili de Cuadrado, annex al museu. “La gran majoria de les peces del museu són objectes que no incompleixen cap normativa”, van explicar els responsables de l'operació. Aclarit aquest aspecte, Cumba va remarcar la perillositat del material emmagatzemat (algunes granades tenien treta l'anella de seguretat), apilonat sense cap ordre ni mesura de seguretat en un domicili. Precisament el material explosiu comissat només va ser exposat en fotografia perquè, amb l'autorització del jutjat de Ripoll i adoptant totes les mesures de prevenció (el van encintar), dilluns al vespre els Tedax el van traslladar al camp de la base militar de Sant Climent Sescebes i dimarts es va destruir en una zona segura. Entre els explosius van comissar 296 detonadors, 19 espoletes, 97 granades de mà, 22 espoletes de granades de mà, 50 projectils d'artilleria de gran calibre, projectils de morter i un rotlle de metxa lenta.

D'armes al soterrani de la casa de Cuadrado en van trobar de tot tipus, però totes tenien en comú que estaven en perfecte estat per al seu ús però Cuadrado no en tenia cap documentació ni permís per tenir-les com a col·leccionista. Entre les armes n'hi havia 27 de guerra, 10 amb dispositiu metrallador, 95 pistoles de calibres diferents, 30 revòlvers, 35 escopetes i 10 armes d'avantcàrrega. A l'habitatge de Lluís Bassaganya hi van trobar 27 armes curtes i la resta eren totes al soterrani de la casa de Cuadrado.

LA XIFRA

217
armes
van ser comissades en l'operació Òxid per la Guàrdia Civil a Camprodon

LA DATA

23-11-15
Van escorcollar
dos habitatges, el museu de la retirada i un local i van comissar un arsenal

Tota una vida per tenir un material d'elevat cost

La Guàrdia Civil considera que els detinguts són àvids col·leccionistes però no té indicis que venguessin armes. Al contrari, se sospita que han dedicat una vida i molts diners per tenir-les.

L'excusa que algú que ja és mort o algú que no coneix els les donava

N'hi havia de fabricació russa, com ara una Scorpio, fusells de franctirador, una de fabricació casolana, tres pistoles del model que utilitza James Bond, una típica escopeta retallada utilitzada per atracadors amb número de sèrie esborrat... i moltes peces que ara s'haurà d'investigar la seva procedència. Cuadrado, segons la Guàrdia Civil, va recórrer a l'excusa de dir que alguna la hi havia donat un que ja és mort i altres algú que no sap qui és.

Retirada de la llicència d'armes i comís de les que tenien legalitzades

A part de la imputació d'un delicte de dipòsit d'explosius i armes de guerra (castigat a l'article 566 del Codi Penal amb penes de 5 a 10 anys de presó), la Guàrdia Civil ha obert també un expedient administratiu als arrestats per retirar-los la llicència d'armes que tenien legalment concedida. També els han comissat les cinc escopetes de cacera i el rifle que tenien legalment i han estat posades a disposició del jutjat de Ripoll com les altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia