Successos

Un any sense crims a les comarques gironines

Una treva criminal tan llarga és inaudita

El darrer cas va ser el doble homicidi de Bordils, avui fa just un any

Avui fa exactament un any que no es comptabilitza cap homicidi a les comarques gironines, un fet inaudit que ni policies, ni fiscals, ni forenses, ni experts en criminologia s'expliquen. Es tracta d'una treva homicida sense precedents, com a mínim des de la dècada dels vuitanta, segons les estadístiques existents. Des del passat 9 de desembre del 2014, quan hi va haver un doble homicidi a Bordils, no es té constància de cap cas de mort criminal. La troballa de vuit cranis i catorze fèmurs al mar a Roses s'investiga com un macabre llençament de restes humanes al mar, però ara per ara no s'han trobat indicis que apuntin cap a morts criminals. Descartat aquest cas, doncs, no s'ha obert cap investigació per homicidi des de fa un any, tot i que mai es pot assegurar que no se n'hagi produït algun que no hagi estat detectat, ja sigui algun cas de desaparició forçosa que respongui a un crim i no s'hagi trobat el cos, o bé algun cas de mort homicida emmascarada com una defunció natural o accidental. Com va passar, per exemple, en el cas de La Caritat d'Olot: almenys deu persones mortes van ser certificades com a casos de mort natural fins que l'auxiliar d'infermeria Joan Vila va confessar que havia mort un reguitzell d'interns subministrant-los a la força lleixiu i altres productes tòxics. També va passar amb Montse Méndez, que va ser assassinada el 24 d'octubre del 2013, però va ser un cas de persona desapareguda fins que el 2014 es va comptabilitzar com a homicidi, quan el belga Dave Verbist va confessar que li havia causat la mort i va acompanyar els Mossos d'Esquadra als llocs on havia tirat trossos del cos esquarterat.

En contraposició amb la inexistència de crims aquest 2015, l'any passat van ser vuit els casos criminals detectats a les comarques gironines, l'any 2013 en van ser 10; el 2012, 15; el 2011, 17, i 25 persones van morir assassinades el 2010... Xifres similars marquen els deu primers anys d'aquest segle i els trenta darrers anys del segle passat. El 1987, amb 11, i el 1993, amb 17, van ser els anys amb el nombre d'homicidis més elevat. Xifres que no deixen marge a un temps tan llarg com els deu mesos d'aquest any sense activitat criminal.

El darrer crim comptabilitzat a les comarques gironines es remunta al 9 de desembre del 2014, quan dos homes del barri gironí de Vila-roja, Manuel Abenza Pablo i el seu oncle Miquel Ramírez Pinto, van ser abatuts a trets en un mas de Bordils on, segons les tesis judicials, anaven a robar marihuana. Els dos inquilins del mas Pibernat, Manuel Pérez López i Juan Molina Torres, que van carregar els cadàvers de les víctimes en una furgoneta que van deixar embarrancada a prop del riu, van acabar detinguts. Un cas, doncs, que està resolt policialment i en fase d'instrucció judicial. La treva d'un any sense crims a les comarques gironines no s'ha donat, però, a Catalunya, on aquest any han mort almenys 31 persones de resultes d'actes criminals. Un dels homicidis quedarà impune penalment, ja que l'autor és un menor de 14 anys, l'alumne que el 20 d'abril va matar un professor amb una ballesta a l'institut Joan Fuster de Barcelona.

LES XIFRES

31
persones
han mort assassinades a tot Catalunya des de principi d'any, cap a les comarques gironines
8
casos criminals
es van detectar l'any passat a les comarques gironines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia